L'Índia celebra un Divali regnat per la bullícia i la brutícia

Indians light crackers to celebrate diwali, the festival of light on a busy road in Allahabad on october 23, 2014. Image by Ritesh Shukla. Copyright Demotix.

Centenars d'indis llancen petards en un carrer molt transitat d'Allahabad per celebrar el Divali, el 23 d'octubre de 2014. Imatge de Ritesh Shukla. Copyright Demotix.

Al Divali, o “festa de les llums”, la gent s'empolaina i estrena roba vistosa—freqüentment la millor que té—i encén llànties i candeles per decorar l'interior i els jardins de les seves llars, a més de resar i dels espurneigs de focs artificials. Aquest esdeveniment resulta molt sorollós i provoca una forta contaminació.

Es van crear una sèrie de mesures preventives com ara una campanya sostinguda contra els focs artificials que proposava un Divali verd més considerat amb la natura i el medi ambient, un intent de reducció de focs d'artifici xinesos, i també la delimitació de les festes amb toc de queda a les 22h, mesures que no han impedit però que els indis s'hagin allunyat de la pólvora més que a l'any 2013. Com a conseqüència, la festivitat va tornar a dificultar la respiració a tot el país.

L'Índia continua discutint des de fa anys sobre les mesures que hauria de prendre per fer les ciutats més importants del país tan atractívoles al turisme com ho són les metròpolis de la Xina. De fet, en aquestes festes l'Índia sí que ha arribat al mateix nivell que les ciutats més concentrades de la Xina, i no gràcies a la seva eficàcia urbana ni a les infraestructures sofisticades, sinó al mateix nivell de contaminació! La contaminació acústica i de l'aire que causa el Divali ha atès nivells alarmants a l'Índia.

A Twitter, els indis han compartit missatges públics a fi d'aconseguir reduir la contaminació al llarg del Divali:

Celebrem un Divali verd… Sigues una anella més de la cadena humana de @AAPYouthwing avui a les 16h a Central Park i digues NO als petards.

L'Índia no s'alliberarà d'un Divali eixordador ni de la contaminació mentre no conscienciem els altres de la pertinença, i ens inculquem un sentit de propietat i preocupació, i respecte per tots nosaltres.

Tinguem un Divali segur i tranquil. Cal que reduïm la contaminació acústica. Centrem-nos en les llums.

Aquest Divali, provem a espargir alegria i no contaminació.

Estimats meus, la meva humil petició és que no esclateu ni un sol petard enguany…no necessitem ni més soroll ni més contaminació. Celebrem un Divali sa i segur.

Més de 15.000 nens treballen en tallers pirotècnics. Intentem passar un Divali verd.

És clar que hi ha altres persones que defensen que un Divali sense soroll ni fum no seria el mateix:

#NoSeraunDivaliSiNo cremem un bon munt de petards i donem una bufetada als pseudo-laics que fan la campanya del Divali verd.

Segons diversos informes, els nivells de gasos i substàncies nocius que s'han obtingut de l'aire de les ciutats de Delhi, Ahmedabad i Chennai estan molt per damunt del que es considera saludable per respirar.

Les festes van començar dijous 22 d'octubre i aquell mateix vespre, es van disparar les alarmes pels nivells de toxicitat de l'aire. Segons va sostenir el Sistema de pronòstic del temps i estudi de la qualitat de l'aire, l'aire a Delhi durant els dies de les celebracions hauria estat més contaminat que l'atmosfera de Pequín.

Madhya Pradesh, un dels estats més grans de l'Índia, sembla que la contaminació hi va afectar fins i tot el clima (la temperatura mitjana de l'estat va augmentat 1,3 graus, resultat de núvols espesos de fum i d'altres gasos emesos a l'aire.) Sense vent, s'esperava que el boirum dels focs artificials romangués suspès encara en l'aire durant 48 hores més. 

Indian sportsmen lighten up the stadium  with candles and fire works on the eve of diwali in Allahabad on October 22,2014. Image by Ritesh Shukla. Copyright Demotix.

El 22 d'octubre, molts esportistes indis van omplir tot l'estadi de llànties enceses i focs d'artifici la vetlla del Divali a la ciutat d'Allahabad. Imatge de Ritesh Shukla. Copyright Demotix.

La contaminació acústica també ha suposat un problema greu i seriós en moltes àrees de l'Índia. La ciutat de Bombai ha pogut experimentar nivells superiors a 80 dB.

L'impacte mediambiental que causa el Divali no acaba aquí amb una dolenta qualitat de l'aire i molta tabola. A Chennai, aquesta celebració va generar 27 tones de deixalles dels focs artificials— unes 17 tones més que l'any 2013. Malgrat les repetides peticions de l'Associació de gestió dels residus industrials a favor d'un Divali verd, la festa produeix cada any una infinitat d'escombraires i cada any el problema engrandeix per a les Instal·lacions comunes de magatzematge i tractament de residus tòxics ordinaris del país.

Què impedeix als indis que es conscienciïn dels danys mediambientals que el Divali infligeix? O serà simplement que desconeixen els riscos que corren la seva salut i seguretat?

Tanmateix, sembla que la població d'aquest país sí està esdevenint més sàvia. Qualques dades esperançadores suggereixen que ja canvia la manera en què es celebra el Divali. Nombroses regions de Bombai, Madhya Pradesh i Pune van registrar nivells inferiors de contaminació respecte als anys anteriors. Tot i que el nivell de toxicitat encara és nociu segons els metges, les dades indiquen que les campanyes per a la conscienciació a les escoles han aconseguit el seu propòsit. En efecte, els fabricants de petards i focs d'artifici han assegurat haver advertit un descens en les vendes de productes pirotècnics enguany (entre un 60 i 70% menys!)—una baixada molt significativa: bones noves per als ecologistes indis!

Earthen oil lamps outside a house in Delhi during Diwali celebrations. Image by Prabhjot Kaur. Copyright Demotix (2/11/2013)

Els negocis de Nova Delhi i també qualques botigues on-line han volgut anar més enllà amb la venda d'una nova gama de productes per als «ciutadans responsables» amb la finalitat de fer aquesta celebració més ecològica i considerada amb el medi ambient. Un exemple d'aquests nous productes són motlles reciclats de espelmes, safates de bambú decorades amb rangolis (dissenys colorits que es fan a terra tot al llarg de les festivitats) o diyas (llantiers) de terrissa.

Esperem que la consciència mediambiental no deixi de difondre's de llarg a llarg de l'Índia i que es facin populars celebracions alternatives.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.