Una ciutat devastada: a Gaza els espera un hivern cru

Winter is coming to Gaza, where some 100,000 people have been left homeless. On Twitter, @NourAlghussain says: "winter is on the doors here .and Gaza is still besieged >there's no materials to rebuild these houses #BreakGazaSiege"

El cru hivern arriba a Gaza, on a l'entorn de 100.000 persones s'han quedat sense llar. A Twitter, @NourAlghussein diu: “l'hivern ja s'apropa i Gaza continua assetjada; i no n'hi ha materials amb què reconstruir les cases #BreakGazaSiege”

Arran de la forta destrucció causada pel conflicte armat d'aquest estiu, milers de gazatins s'han quedat sense els recursos suficients  per suportar el fred hivern que està a punt d'arribar.

L'Oficina per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris de l'ONU (OCAH) va informar l'octubre de 2014 que al voltant de 20.000 cases van ser destruïdes i ha provocat que més de 100.000 persones no tinguin un sostre. Aquesta gent es troba allotjada amb les seves famílies o bé, refugiada en centres d'acolliment, com ara les escoles.

A Twitter, les primeres pluges autumnals van atiar la preocupació sobre el futur d'aquests refugiats.

If You Want To See How People In #Gaza Spend The Winter This Year Here Is A Sample For You Sir/Madam …#Gaza #Winter pic.twitter.com/DFvnoXGcc0

— Salah AlQady (@salah_alqady) October 19, 2014

Senyores i senyors, si voleu veure com la gent de  #Gaza passarà l'hivern enguany, aquí teniu una mostra.

Pluges fortes a #Gaza. La primera tempesta d'aquest hivern des de la fi del conflicte. Moltes famílies viuen al carrer sense sostre ni recer o en cases en ruïnes.

El bloguer Omar Ghraieb, resident de Gaza, va piular:

Les pluges no han cessat des de bon matí i jo tampoc no he deixat de resar ni de pensar en les persones desallotjades, amb els seus domicilis força danyats, o en les que viuen al carrer.

Al poc després, va afegir-hi:

Palestins desplaçats a Khan Yunis tracten de detenir les inundacions perquè no els emportin les seves tendes i caravanes.

Va publicar aquestes fotografies a Twitter una vegada la pluja va cessar :

Malgrat tot el desastre, un arc del cel corona vergonyosament la ciutat de Gaza després d'un dia de pluges difícils que va rentar les penes i ànimes.

En un article en anglès titulat “No Shelter from Winter Rain for Thousands in Gaza” (Cap refugi contra la pluja de l'hivern per a molts a Gaza), Rami Almeghari, del blog col·lectiu Electronic Intifada, va informar:

[…] hundreds of families whose homes were bombed by Israel lack basic infrastructure, including electricity and access to water, and remain in metal caravan shelters or at United Nations-run schools. Heavy rainstorms have recently swept through Gaza, further damaging the electricity, water and sewage networks.

“These people had no chance to be safe during the rains … it’s alarming for the whole population of the Gaza Strip, particularly those who have been displaced. The winter will be a difficult time for these residents,” [The Electronic Intifada's Rami] Almeghari explained

Though international donors have promised reconstruction aid, the physical process of reconstruction has not yet started. “These people have been waiting since the war ended in August for the reconstruction to take place,” Almeghari said

[…] els domicilis de centenars de famílies, bombardejats per les forces israelianes, escassegen d'infraestructures bàsiques, l'electricitat i l'accés a l'aigua corrent inclosos. Aquestes persones s'emparen en caravanes de metall que els resguarden o bé en escoles habilitades per l'ONU. Aquest darrer temporal ha assolat la ciutat de Gaza i, a més, han sofert greus avaries l'electricitat, canalització d'aigua i sanejament .

“Molta gent no podia posar-se a aixopluc durant les pluges… aquesta situació esvera tota la població de la Franja de Gaza, en especial els desplaçats. L'hivern es presenta difícil per aquestes persones.” [Va explicar Rami Almeghari]

Tot i que hi ha hagut molts donants internacionals que han promès una ajuda per a la reconstrucció dels estralls, el procés físic de reconstrucció encara no hi ha començat. “Aquesta gent ha esperat des que la guerra va acabar el mes d'agost perquè el projecte doni el pas següent: la reconstrucció,” va dir Almeghari. 

Han aparegut una tirallonga de campanyes de donacions col·lectives. Tot seguit una tria d'aquestes donacions.

Una campanya al lloc web de micromecenatge Indiegogo de la Al-Rahma Society proporcionarà roba d'abric als nens refugiats. Mentre s'escrivia aquest article, s'han promès més de 3.300 dòlars dels 5.000 dòlars del finançament sol·licitat:

Make Gaza children's winter warmer is the name of our campaign in which we advertise our message for the world to donate for our campaign, we try to collect money to buy the clothes for the children. When we receive any money we will start making deals with clothes stores, and prepare cards for the children to come and choose their needs. We will try to offer 50$ for each child.

Escalfem l'hivern dels nens gazatins amb roba d'abric és el nom de la campanya on anunciem el nostre missatge perquè el món faci donacions a la nostra causa. Volem captar fons per comprar roba gruixuda als nens. Tan bon punt disposem dels diners, començarem a treballar amb les botigues de roba, prepararem, i distribuirem targetes entre els nens a fi que hi vagin i triïn a les botigues el que necessitin. Tenim en ment oferir a cada nen 50 dòlars.

Al lloc web Go Get Funding, un usuari identificat només com Abu Yazan va iniciar una campanya anomenada Help Gaza this winter (Ajuda Gaza aquest hivern) i, ara per ara, la xifra obtinguda arriba a més de 2.000 dòlars. L'autor va escriure:

Winter is coming for Gaza and this year its different than the years before. Winter this year will be hard since thousands of houses in Gaza are totally or partially destroyed and over 100,000 Palestinians are left homeless… This is an initiative to help these people out during the winter, to warm them, to protect them from the rain & expected floods and to reinforce their steadfastness in these hard times.

L'hivern ja arriba a Gaza i enguany és diferent que els anys passats. Enguany l'hivern serà dur atès que milers de cases estan totalment o parcial destruïdes i més o menys 100.000 palestins s'han quedat sense llar… Aquesta iniciativa pretén ajudar aquesta gent durant l'hivern, a escalfar-los, a protegir-los de les fortes pluges i de les inundacions previstes, i a reforçar la seva tenacitat en aquests temps difícils.

Aquesta campanya sembla estar associada amb Gaza Youth Breaks Out, un grup anònim de joves palestins que es descriu a si mateix a Facebook com un “partit polític,” ja que es vinculen entre ells a la pàgina de Facebook i fomenten el projecte amb aquesta piulada:

L'hivern a Gaza serà difícil i necessitarem la vostra ajuda. Retweet si us plau.

El projecte Save Gaza administra dues campanyes simultàniament, a Go Fund Me i a Indiegogo. A Indiegogo, la campanya és per procurar motxilles i materials escolars als nens i n'ha recaptat 9.800 lliures (gairebé 14.800 dòlars) del seu objectiu de 15.000 lliures; i a Go Fund Me, han aconseguit 5.200 lliures, 200 lliures més de les previstes. L'organització treballa en coordinació amb Al-Tawheed Society a Gaza per distribuir els fons.

A Facebook, Pastelina Loves Israel anima a fer donacions a Gaza a través de Càritas, una reconeguda i respectada organització d'ajuda internacional, va comentar:

As winter is about to come in the Middle East, many Gazans are still without proper shelter and suffer from a severe lack of warm clothes, blankets and other goods. I contacted Caritas Israel again to see weather they are still delivering goods to Gaza. They do… We recommend Caritas because they have been proven trustworthy and reliable more than many others that we checked so far, and they are working with local officials from the red cross and red crescent. http://www.caritas-germany.org/internationalaid/donations

Com que l'hivern ja arriba a l'Orient Mitjà, moltes gazatins segueixen sense sostre i amb una forta manca de robes d'abric, com ara flassades i d'altres abrigalls. Vaig contactar Càritas d'Israel de nou per veure si continua enviant productes de necessitat a Gaza. Encara ho fan… Recomanem Càritas perquè aquest organisme ha demostrat ser digne de confiança i més fiables que molts d'altres que hem examinat fins ara. Treballen dia rere dia amb funcionaris locals de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja.

Durant l'ofensiva d'Israel a Gaza, un 40% de l'àrea urbana va quedar reduïda a runes, segons qualques estimacions. Israel va atacar el 28 de juliol l'única central elèctrica a Gaza, cosa que va apregonar més del mil cinc-cents milions de persones de l'atapeïda franja en la més absoluta foscor. Fins i tot, gairebé va provocar el col·lapse de les seves limitades xarxes d'aigües i del seu sistema de sanejament. 

El 26 d'agost, Israel i les faccions palestines van pactar l'alto el foc indefinidament, posant fi a aquestes set setmanes de destrucció catastròfica i tantes vides perdudes. Almenys 2.100 palestins hi van trobar la mort, més de 105.000 van resultar-ne ferits, i 520.000 desplaçats durant aquesta ofensiva massiva anomenada Protective Edge (Marge Protector) contra la franja costera que té una extensió de 40 km.

Seguiu la nostra cobertura especial en espanyol: alto el foc permanent a #Gaza

La foto inclosa a la primera piulada d'aquest article es va utilitzar vastament a les xarxes socials etiquetada com #Gaza i #Palestine, però se'n desconeix l'origen. Si coneixeu la font original, noteu-la als comentaris més avall.

L'esment de totes les campanyes no significa que hagi el suport de l'autora. Les campanyes d'aquesta publicació són exemples d'aquelles esmentades a les xarxes socials. Hi ha d'altres oportunitats de finançament disponibles si voleu per bé ajudar la població de Gaza mitjançant les entitats de beneficència registrades.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.