Ataquen un expert en matèria de transparència a un campus universitari de Mèxic

Vista de la Ciudad Universitaria, lugar del atentado. Foto del autor, J. Tade (mayo 2012).

Vista del campus universitari, lloc de l'atac. Fotografia de l'autor, J. Tadeo (Maig, 2012).

El jurista mexicà Ernesto Villanueva va sobreviure a l'agressió del matí del 20 d'octubre de 2014 mentre conduïa pel campus de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, institució considerada per molts la més important i prestigiosa del país en ensenyaments superiors. El jurista va rebre una descàrrega de tirs a davant de l'edifici de l'Institut d'Investigació Jurídica (IIJ) al campus universitari. 

Ernesto Villanueva (@evillanuevamx) ha dedicat molts anys de la seva carrera a l'estudi dels drets de la informació, de la llibertat d'expressió, de la transparència, així com de la responsabilitat política. Al començament d'aquest 2014, figurava a la llista dels candidats que podrien ocupar un dels càrrecs de comissari de l’Institut Federal d'Accés a la Informació pública i la protecció de dades de Mèxic, institució encarregada de garantir l'accés a la informació.

Ernesto Villanueva. Foto de su perfil de Twitter.

Ernesto Villanueva. Fotografia del seu compte de Twitter.

En un article, publicat recentment a la revista Proceso, el doctor Villanueva va denunciar l'opacitat i moltes més presumptes irregularitats en la designació del director de l'IIJ, en què, presumptament, l'anterior director Diego Valadés també va participar. Nombrosos acadèmics, exercint el seu dret de rèplica, van refusar activament les al·legacions de Villanueva i el van acusar de desacreditar la institució.

En vista d'aquesta disputa, segons la revista Proceso, Villanueva va manifestar que Valadés també es va poder veure involucrat en els actes delictuosos:

Villanueva identificó a Diego Valadés, exdirector del Instituto de Investigaciones Jurídicas, como uno de los que podrían estar detrás del atentado que sufrió cuando manejaba un vehículo Mitsubishi, que recibió por los menos tres balazos calibre 38 de un sujeto desconocido.

La informació de què disposem declara que Ernesto Villanueva va sortir-ne il·lès.

A Twitter, l'usuari Carlos Brito va compartir els seus comentaris sobre aquesta actuació criminal:

El sociòleg mexicà, Raúl Trejo, també es va solidaritzar amb el doctor Villanueva:

Ernesto Villanueva també ha publicat una sèrie d'articles sobre l'actualitat de Mèxic, com ara la explosió de violència a la seva Michoacán natal i l’alt preu del transport públic de la capital mexicana.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.