Més enllà d'una Nigèria lliure d'Ebola

A screenshot of TIME magazine's tweet about Nigeria's containment of the Ebola virus.

A screenshot of TIME magazine's tweet about Nigeria's containment of the Ebola virus.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat el 20 d’octubre Nigèria lliure del virus d’Ebola. Un comunicat de l'organització titulat ‘Nigèria és ara lliure de la transmissió del virus d'Ebola’ deia: 

‘Els informes de situació, enviats a l’oficina nigeriana de l’OMS cada dia, han estat plens de zeros durant quaranta-dos dies. L’OMS declara oficialment que Nigèria és ara lliure de la transmissió del virus de l’Ebola.’ 

Es tracta d’un èxit espectacular que demostra que l’Ebola es pot contenir. La manera com Nigèria ha posat fi a allò que molta gent creia que era potencialment el brot d’Ebola més virulent és digna d’ésser explicada en detall. Perquè aquesta història pot ajudar molts altres països en desenvolupament profundament preocupats per la perspectiva que s’hi doni un cas importat d’Ebola i també els que volen millorar els seus plans de preparació. Molts països rics, amb sistemes de salut implementats, també en poden aprendre alguna cosa.

El devastador brot d’Ebola en països de l'Àfrica occidental com Libèria i Sierra Leone i els casos recents a Espanya i els EUA han generat pànic i histèria mundials. Alguns treballadors de la salut infectats a qui se'ls va administrar una vacuna que encara s’ha de sotmetre a assaigs clínics complets s'han recuperat, però la manca de disponibilitat d’un tractament provat o vacuna ha fet que l'epidèmia generi molta ansietat. En aquest context, la reeixida eliminació a Nigèria de la malaltia és un motiu d'esperança i entusiasme no sols per al país, sinó a tot arreu.

El juliol passat es va informar sobre el pànic generat per l’índex de casos a Nigèria, on Patrick Sawyer, un advocat americano-liberià infectat amb el virus es va morir a Lagos, la ciutat comercial de Nigèria. Quan va arribar de Libèria, on havia tingut cura d'un parent malalt d’Ebola, Sawyer va defallir a l'aeroport. Fou portat a l'hospital on el van tractar inicialment de malària. Es va morir al cap d’alguns dies i no fou diagnosticat d'Ebola fins poc abans abans de la mort.

La doctora Ameyo Adadevoh, que va tractar Sawyer, va tenir un paper decisiu en la prevenció perquè l’Ebola no es convertís en una epidèmia a Nigèria. Adadevoh va deixar Sawyer en quarantena i es va negar a donar-li l'alta tot i la pressió d'altes esferes. Ella va contraure la malaltia el 4 d'agost de 2014 i es va morir el dia 19.

Lagos és la ciutat més poblada de l’Àfrica i amb un brot d'aquestes dimensions es podria haver convertit en un polvorí. Però no va esclatar mai. Segons Scientific American, l'èxit de Nigèria es basa en el següent: 

· Localització ràpida i exhaustiva de tots els contactes possibles.

· Seguiment continu de tots els contactes.

· Aïllament ràpid de contactes potencialment infecciosos.

La ràpida batalla es va guanyar no sols amb desinfecció preventiva, detectors en ports i aeroports i aïllaments ràpids, sinó també amb un munt de visites de seguiment en persona, 18.500 de les quals es van dur a terme per trobar possibles nous casos d'Ebola entre un total de 989 contactes identificats. Aquesta tasca sobre el terreny fou ingent: fins i tot la generalment mesurada OMS va declarar la gesta com ’un exemple d’investigació detectivesca epidemiològica sense precedents’. 

L’eficaç resposta de salut pública de Nigèria depenia d'un Centre de Gestió d'Incidents establert per a la poliomielitis, que es va desplegar per a la gestió de l'Ebola. D'acord amb els Centres per al Control de Malalties

‘Directament vinculada a la localització dels contactes hi havia l'estratègia de mobilització social. Això incloïa equips de tres activistes socials entrenats i desplegats per dur a terme les visites casa per casa en persona dins els radis específics de les cases dels contactes d’Ebola. (…) El 24 de setembre s'havia arribat aproximadament a 26.000 llars de persones que vivien al voltant dels contactes de l’Ebola, amb visites casa per casa als estats de Lagos i Rivers.’

A més de la resposta epidemiològica, alguns professionals nigerians han utilitzat les xarxes socials per difondre la informació. Una d'aquestes iniciatives era Ebola Alert, ‘un grup de professionals voluntaris que treballaven en el virus de l’Ebola’. Van fer servir un compte de Twitter per mantenir la gent informada i esvair rumors. I és que la difusió de rumors pot ser devastadora en una crisi d’aquestes característiques. 

El govern estatal de Lagos planeja ara d’enviar professionals de la salut a Sierra Leone per ajudar en la contenció del virus. No obstant això, Nigèria ha de mantenir la certificació actual de l'OMS sobre l’eradicació de l'Ebola. Tampoc no ens hem de deixar endur per petites picabaralles com la que hi ha entre el Ministeri de Salut federal i el govern regional de Lagos sobre qui es mereix tot el crèdit d’haver contingut la malaltia al país. 

El premi de la llibertat és la vigilància eterna. L’Ebola no serà mort fins que no s’eradiqui a tot el món i ja no representi una amenaça per a la humanitat.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.