Arresten al Tadjikistan un investigador i redactor de Global Voices

Aquest article es va publicar [en] originalment en Eurasianet.org [en] i el reproduim amb permís.

L’inexplicable arrest d’un investigador mentre feia treball de camp en l’agitada regió autònoma de Gorno-Badakhšan ha fet saltar l’alarma entre acadèmics i periodistes de l’Àsia central. Els informes sobre l’arrest d’Alexander Sodiqov es van filtrar per primera vegada durant la tarda del 16 de juny. Segons Radio Free Europe / Radio Libery Tadjikistan [ru], l’investigador del Tadjikistan, estudiant de doctorat a la Universitat de Toronto i ex editor de Global Voices en l'Àsia central, estava reunit amb Alim Sherzamonov, representant regional del Partit Social Demòcrata del Tadjikistan, de l’oposició.

La GKNB del Tadjikistan (el servei de seguretat estatal) va confirmar [ru] posteriorment, el 17 de juny, al mitjà estatal Khovar.tj, que havien detingut Sodiqov per “subversió i espionatge” en nom d’un país estranger, acusació que relacionen amb un correu electrònic, del 10 de juny, enviat des del compte de Sodiqov (això no obstant, no revelen com van obtenir accés al compte ni si ho van fer abans o després de l’arrest de Sodiqov). Els operatius de la GKNB creuen que presumptament aquest “país estranger” seria el Regne Unit, ja que la investigació de Sodiqov estava finançada pel British Economic and Social Research Council. Un comunicat de l’ambaixada britànica va expressar [ru] la seva preocupació sobre el tracte donat a Sodiqov.

 

View of Khorog, Tajikistan, by Zack Knowles. Used under Creative Commons BA-SY 3.0 license.

Vistes de Khorog, el Tadjikistan, foto de Zack Knowles. Llicència de Creative Commons 3.0 BA-SY.

El supervisor del projecte de Sodiqov, John Heathershaw, va publicar les següents declaracions en les xarxes socials la tarda del 16 de juny:

Fa quasi 20 hores que no sabem res d’Alexander Sodiqov, qui sembla que ha estat arrestat mentre feia una investigació al Tadjikistan. No sabem si l’han alliberat o continua detingut.

Alexander Sodiqov, un investigador contractat per la Universitat d’Exeter, ha estat detingut pels serveis de seguretat mentre mantenia una entrevista amb un representant de la societat civil a la ciutat de Khorog, en la regió oriental de Badakhšan.

Sodiqov duia a terme una investigació per al projecte anomenat Rising Powers and Conflict Management in Central Asia (Poders Creixents i Gestió de Conflictes a l'Àsia Central), del British Economic and Social Research Council, en el qual també es troba involucrada la Universitat de Newcastle i l’ONG Saferworld. Es tracta d’un ciutadà del Tadjikistan i estudiant de doctorat a la Universitat de Toronto que resideix habitualment a Canadà. El seu col·lega, John Heathershaw, acadèmic a la Universitat d’Exeter, és el supervisor del seu projecte d’investigació. El projecte avalua com els agents internacionals, els estats i la societat civil treballen per resoldre conflictes.

No sabem res d’Alexander des que el van detenir a les 14.30 (9.30 GMT) el passat dimarts 16 de juny. La seva família i els seus amics es troben molt preocupats i no saben on és.”

El mitjà de comunicació independent Asia Plus va publicar una entrevista amb Heathershaw el 17 de juny, sota el titular “Alexander és un investigador, no un espia”. Heathershaw va informar també EurasiaNet.org que la policia havia escorcollat l’apartament de la mare de Sodiqov, a Dušanbe, durant una recerca policial. Els oficials de seguretat van confiscar suposadament memòries USB i ordinadors.

Sembla poc probable que les autoritats del Tadjikistan, almenys a Dušanbe, no coneguessin Sodiqov abans del seu arrest. Sodiqov és un analista conegut a l'Àsia central i ha escrit regularment sobre el Tadjikistan i el conjunt de la regió per a mitjans com Jamestown, a més de Global Voices. També ha realitzat diverses entrevistes per a EurasiaNet.org i era l’autor principal del blog Tajikistan Monitor. Abans d’entrar a la Universitat de Toronto, Sodiqov va formar part del departament de Dušanbe de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació en Europa i va oferir conferències a la Russian-Tajik University.

Radio Free Europe / Radio Liberty ha comunicat [en] que el 18 de juny havien alliberat Sodiqov, però la seva dona, Musharraf Sodiqova no ha confirmat que haja contactat amb l’analista. Sigui quin sigui el resultat, molta gent interpretarà possiblement aquest arrest com una advertència per part de les autoritats del Tadjikistan: a Khorog, l’epicentre dels enfrontaments [en] mortals entre govern i oposició al juliol de 2012 i també dels conflictes a menor escala [en] el passat maig, és millor no fer preguntes ni buscar respostes.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.