Mèxic lluita per la llibertat digital

Spoof image tweeted by Chavo del Toro (@chavodeltoro)

Paròdia publicada a Twitter per Chavo del Toro (@chavodeltoro)

Escrit per Alberto R. León and Jacobo Nájera.

Els ciutadans mexicans lluiten contra la llei de telecomunicacions que ha proposat el president Enrique Peña Nieto davant el Senat. L'esborrany de llei podria representar una seriosa amenaça dels drets humans digitals: viola la neutralitat de la xarxa, permet la censura i el bloqueig de contingut, i demana als proveïdors de serveis que recopilin i conservin les dades personals dels usuaris.

El col·lectiu Libre Internet Para Todos ha assenyalat que actualment la iniciativa legal es troba “aturada” des del juliol. Des de l'abril del 2014, els comitès encarregats de revisar la llei no han arribat a un acord en sessions ordinàries. 

En vista d'aquesta proposta i de la possibilitat que la llei s'incorpori a la constitució mexicana, els ciutadans mexicans han portat a terme diversos actes de protesta tant a la xarxa com als carrers. A l'abril, es va organitzar una cadena humana simbòlica (#NoMásPoderAlPoder) que va creuar Ciutat de Mèxic i que anava des de la residència del president de la nació fins a la seu de Televisa Chapultec, la cadena de televisió més gran de Mèxic.  

Més recentment, va tenir lloc #CascaritaXlaPatria, un acte simbòlic l'objectiu del qual era fer visible i oposar-se a la decisió del Senat de votar la llei de telecomunicacions en sessions extraordinàries i mentre es disputava el Mundial de Brasil 2014.

Grups d'activistes han presentat propostes tècniques i han fet circular una carta de suport internacional que expressa el rebuig de diverses organitzacions i experts, com ara Via Libre, EFF, Richard Stallman, Cory Doctorow, Nighat Dad i Richard Sennett.

ContingenteMX va presentar una proposta tècnica alternativa a la redacció de la llei, que emfatitzava la defensa dels drets humans, on els drets de la persona constituïen el punt principal i s'establien garanties per a la neutralitat de la xarxa, la privacitat i la no retenció de dades personals. Totes elles exigències que han rebut el suport d'organitzacions internacionals com Electronic Frontier Foundation, i que també apareixen en comentaris emesos pel Grup de Defensa dels Drets Humans Digitals (Network Defense of Human Digital Rights) per a l'esmena de la iniciativa de llei.

La data per a establir la llei de telecomunicacions encara no està decidida, i hi ha el perill que s'opti per “la via ràpida” per sobre de la resta de processos legislatius. La població i algunes organitzacions civils segueixen aquesta qüestió per exigir que les iniciatives proposades pels ciutadans, com ara la de Libre Internet Para Todos, amb el suport de 127.000 persones, siguin també dictaminades i tinguin prioritat legislativa.

Poder seguir el debat i els esdeveniments a les següents pàgines web: Libre Internet Para Todos, ContingentenMX, Libre Internet MX, DefenderInternet.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.