Algèria: «Voteu, però no mireu la tele, ni us manifesteu ni us expresseu! »

Els enllaços condueixen a pàgines en francès i continguts en àrab.

Mentres esperen les eleccions presidencials previstes pel 17 d'abril, els algerians sofreixen nombroses violacions a la llibertat cívica. Convidats a elegir un futur president de la República entre els sis candidats a la presidència, i, entre ells, el President sortint Abdelaziz Bouteflika que aspira al 4t mandat, després de quinze anys de regnat al país, els algerians han vist restringida la seua llibertat de manifestar-se als carrers.

Pitjor encara, la llibertat d'expressió també està amenaçada arran del tancament d'una cadena de televisió lliure i independent, Al-Atlas TV. L'11 de març, la cadena televisiva va obrir els seus platós als membres de l'oposició sense accedir a restringir les emissions via satèl·lit, com havien intentat les autoritats algerianes fent pressió sobre el proveïdor jordà d'accés a internet Noorsat. El dia abans, el 10 de març, la gendarmeria algeriana havia inspeccionat de manera arbitrària els estudis i els locals d'aquesta emissora de televisió a fi de confiscar tota càmera, ordinador, DVD i material audiovisual. Oficialment i a manera de justificació d'aquesta perquisició i posterior confiscació, les autoritats hi van irrompre sota el pretext que la cadena no tenia autorització per a emetre a Algèria. Al-Atlas TV, que té un personal composat fonamentalment de joves titulats tècnics i periodistes algerians, funciona des de 2012.

En aquest vídeo pujat a YouTube per la cadena Al-Atlas TV apareix el director d'informatius de l'emissora transmetent un missatge de socors per reclamar l'auxili dels periodistes algerians i estrangers. «La llibertat d'expressió està en perill a Algèria. Faig una crida a tot algerià perquè es solidaritzi amb nosaltres i combati els abusos constants contra la llibertat al nostre país», alerta.

Ni per un moment, els responsables i periodistes de la cadena han mostrat cap preocupació. L'emissora disposa del mateix estatus jurídic que les altres cadenes de televisió privades algerianes, les quals, però, gairebé no han tingut impediments per emetre els seus programes. Què vol dir aquesta prohibició imposada a Al-Atlas TV? El seu director executiu, Hichem Bouallouche, ha donat a conèixer a la premsa algeriana que les autoritats volen condemnar la cadena perquè posa en dubte el quart mandat, al qual aspira el President Abdelaziz Bouteflika, tot i que el seu estat de salut és deplorable i el país reclama un reemplaçament polític.

A despit d'un important impuls de solidaritat a l'emissora, les autoritats algerianes no han retrocedit sobre les seves decisions. Ni les condemnes de l'organització «Reporters Sense Fronteres», ni les de La Lliga Algeriana de Defensa dels Drets Humans ni tampoc la forta mobilització dels mitjans de comunicació algerians i els ciberactivistes a les xarxes socials no han aconseguit compel·lir el règim algerià a finalitzar aquesta violació de la llibertat d'expressió.

Durant aquest període d'eleccions, s'han violat altres llibertats a Algèria, com ara la llibertat de manifestar-se pacíficament al carrer. Malgrat estar establerta i garantida dins la Constitució algeriana, encara avui està prohibida a Alger, la capital del país. Des de fa dues setmanes, el moviment contestatari «Barakat!» intenta reunir desenes de joves militants per dir no a la dictadura i no a un altre mandat del president Bouteflika, un dirigent envellit, malalt i obsolet. Els membres d'aquest moviment han provat dues vegades d'organitzar una manifestació pacífica a Alger davant de la Facultat Central d'Alger. Els dos cops han estat reprimits, detinguts brutalment i empresonats.

Aquesta foto divulgada vastament per les xarxes socials d'Algèria mostra com una dona membre del moviment ciutadà Barakat! és constreta pels agents de policia a deixar de cridar els eslògans democràtics. Les forces de l'ordre van neutralitzar-la d'una manera violenta el passat 6 de març a Alger. Foto obtinguda per un fotògraf de la premsa algeriana i compartida a Enviats Especials Algerians.

Photo rassemblement

Els vídeos i les fotos d'aquesta bestial repressió policial han fet la volta al món Web. El cap de la policia algeriana, el general Abdelghani Hamel, ha intentat justificar aquesta repressió que ha arribat a l'entorn de més de 260 detencions. Ell ha adduït que es tractaven d'ordenances polítiques que venien dels grans responsables de l'Estat algerià a tall d'explicació del comportament brutal dels agents de policia algerians.

En aquest reportatge de la cadena de televisió independent Al-Atlas TV, una televisió censurada d'ara endavant a Algèria, veiem diverses seqüències on la policia s'abalança de manera repressiva contra els manifestants pacífics el darrer 6 de març a Alger.


 

Cap televisió no és realment lliure, les altres cadenes privades són partidàries obertament d'un nou mandat d'Abdelaziz Bouteflika, d'una llibertat de manifestar-se reprimida i d'una llibertat d'expressió amenaçada. El quadre que dibuixa el règim algerià és no gaire brillant. La societat civil no baixa però les mans. El dissabte 15 de març, el moviment «Barakat!» va tornar a fer una crida a tothom per manifestar-se a tot el país, el país més gran de l'Àfrica geogràficament. Res no està perdut encara i cal anticipar-se. Aquestes eleccions presidencials prometen nombroses sorpreses. 

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.