Verificació: Un vídeo exposa l'abús policial a Veneçuela (o és a Colombia?)

Screen shot of Twitter user sharing a YouTube video purporting to show police abuse of student protesters in Venezuelan city of Tachira, February 2014. The video was actually originally uploaded from an incident in Colombia in December 2013.

Tweet que inclou un vídeo de YouTube pretenent mostrar la policia abusant d'estudiants protestataris a Veneçuela en febrer de 2014. En realitat el vídeo es va gravar a Colòmbia en desembre de 2013.

Per Madeleine Bair i Vienna Maglio

Tots els enllaços porten a pàgines web en anglès, excepte quan s'indica el contrari.

El 21 de febrer, final d'una setmana en què les protestes massives a Veneçuela van acabar amb centenes de detencions i cinc morts, va circular per les xarxes socials veneçolanes un nou vídeo de YouTube que mostrava oficials de policia ruixant un canó d'aigua cap a un jove fermat a un arbre. El títol en espanyol indicava que la GNB, part de les forces armades de Veneçuela, estava torturant a un estudiant a Táchira, un estat situat prop de la frontera colombiana on els conflictes han estat especialment violents.

El problema era que nosaltres ja havíem vist aquest vídeo abans al canal de YouTube Human Rights Channel, on un TESTIMONI cataloga i contextualitza vídeos verificats per ciutadans i activistes de tot el món. Aquest mateix material havia circulat entre els activistes colombians a principis d'any.

La descripció d'aquesta versió a YouTube indica que el vídeo es va carregar des d'un telèfon mòbil el 29 de desembre de 2013. Activistes de mitjans colombians van informar que el vídeo retractava a l'ESMAD, les forces especials colombianes, torturant a un granger que havia participat en les extenses protestes agràries del país.

Mitjançant la cerca inversa d'imatges de Google, vam trobar un altre ús del vídeo, carregat un mes abans, titulat “La policia mexicana tortura a grups de defensa civil”. Finalment el vídeo va ser eliminat per qui l'havia carregat, després de que vàries persones fessin veure que s'havia pres d'un context diferent.

La manipulació dels mitjans desvia la gent dels vídeos autèntics

Encara que no queda clar qui, ni per quins motius, voldria tornar a carregar i identificar de forma errònia la gravació d'un abús policial, resulta senzill imaginar per què tants d'activistes, creient que el vídeo és autèntic, voldrien compartir-lo a les seves xarxes. Després de tot, vàries fonts d'informació respectables han denunciat el maltractament dels activistes detinguts i, degut als atacs soferts pels periodistes que cobreixen les protestes, els informes per parts dels ciutadans i els mitjans socials s'han convertit en eines crucials per a documentar i compartir notícies sobre les protestes i l'abús de les autoritats. Però, tal com ha informat Global Voices, tant l'oposició activista com els mitjans que suporten el president Nicolás Maduro s'han dedicat a difondre imatges falses, fora de context o enganyoses.

One widely circulated Facebook thread condemned the alleged use of photos from Syria by anti-government protesters in Venezuela.

Una publicació de Facebook altament compartida condemna el presumpte ús de fotografies de Síria per part dels protestants anti-govern a Veneçuela.

La distribució d'imatges falses amb objectius ocults no alimenta tan sols la divisió política, cada vegada més violenta, sinó que també dificulta el discerniment entre fets i ficció dels qui monitoritzen en línia el moviment. I a més, afegeix una càrrega addicional als qui intenten documentar les protestes honestament.

És per això que el nucli del canal Human Rights Channel radica en la verificació. Aquest canal treballa amb els nostres socis a Storyful per assegurar que no només amplifiquem les seqüències autèntiques de violació dels drets humans, sinó que també aturem la divulgació d'informació enganyosa.

Per descomptat, la lluita contra els rumors falsos tan sols és un dels desafiaments als que s'enfronten els activistes a Veneçuela. Probablement moltes fotografies del moviment de protesta no veuran mai la llum del dia degut a la confiscació declarada dels telèfons mòbils d'activistes i periodistes detinguts.

Recursos per a gravar i trobar seqüències autèntiques

Per a tots els que documenteu protestes arreu del món, seguir unes poques passes bàsiques a l'hora de carregar vídeos ajudarà a terceres persones a verificar que la vostra seqüència és autèntica. Feu clic aquí per a obtenir un llistat de consells sobre com carregar eficientment un vídeo a YouTube. Els punts principals són:

  • Títol: Ha de ser breu i descriptiu, i ha d'incloure la data i la ubicació.
  • Descripció: Indiqueu abundant informació de context sobre el vídeo a la descripció de YouTube, com què va passar abans, durant i després, a més d'enllaços per a obtenir més informació.
  • Crèdit: Si el vídeo el va carregar originalment un altre usuari o un altre lloc web, proporcioneu un enllaç apuntant a l'original. Això ajudarà als periodistes i als gestors de drets humans a verificar que la seqüència és autèntica.

Als qui monitoritzen protestes en línia i cataloguen imatges que documenten abusos els pot ajudar el Verification Handbook, un recurs gratuït en línia amb eines i consells per a determinar l'autenticitat dels mitjans en línia. Podeu aconseguir un llistat de consells en espanyol per a verificar un vídeo en línia fent clic aquí. També us podeu subscriure al Human Rights Channel de YouTube i seguir-nos a Twitter per a veure vídeos actuals de ciutadans sobre violacions dels drets humans.

Madeleine Bair és la responsable del canal Human Rights Channel, un projecte de l'organització internacional de drets humans WITNESS. Vienna Maglio és una interna al HRC de WITNESS i posseeix un postgrau de Relacions Internacionals pel centre universitari The New School for Public Engagement. 

Una versió d'aquest article va aparèixer originalment al blog de WITNESS.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.