El Consell d'Europa denuncia el deteriorament dels drets humans a Espanya

Queue outside a soup kitchen. Photo from the blog «Verdad y justicia, por Dios» [Truth and Justice, for God's sake]

Cua d'espera davant d'un menjador social. Foto del blog “Verdad y justicia, por Dios”.

El comissari dels drets humans del Consell d'Europa (CdE), Nils Muiznieks, va visitar Espanya al juliol amb l'objectiu d'informar-se de l'estat dels drets humans en aquest país. El 9 d'octubre el CdE va publicar un informe basat en la visita en què el comissari condemna la greu deterioració dels drets fonamentals, conseqüència de les mesures d'austeritat. L'informe denuncia igualment les recents actuacions de la policia antiavalots: 

Les retallades dels pres pressupostos de les ajudes socials, de sanitat i d'educació, juntament amb la reducció de les prestacions familiars, afecten els nens d'una manera desproporcionada, cosa que ha provocat que determinats nens es trobin en situacions de pobresa i amb problemes de desnutrició.

(…)

El comissari mostra també la preocupació per l'impacte negatiu que la crisi econòmica ha tingut als programes i polítiques adreçats a promoure la integració de les persones amb discapacitats.

(…)

El comissari també dóna a conèixer la preocupació quant a la informació sobre l'ús desproporcionat de la força (inclosa la utilització de bales de cautxú) per part de les forces de seguretat a les manifestacions contra l'austeritat (…). La falta freqüent d'identificació per part dels agents, principalment a les manifestacions, ha impedit la imputació i la pena dels autors dels abusos (…). El comissari demana al govern espanyol que posi fi a aquesta pràctica establerta, que es fonamenta en una llei de l'any 1870, de concedir indults als membres de les forces de seguretat condemnats per violacions greus dels drets humans, com ara la tortura.

El Consell d'Europa és una organització que engloba 47 països europeus i té com a missió protegir els drets dels ciutadans. El CdE no depèn de la Unió Europea, no obstant això tots els països membres de la Unió Europea sí que en formen part (encara que no són els únics). La institució més coneguda és Tribunal europeu de drets humans, la seu del qual es troba a Estrasburg, igual que la del CdE.

L'informe recalca el declivi de la sanitat universal de què tots els habitants del país van beneficiar-se fins a l'any 2012. Segons eldiario.es:

… el departament que dirigeix Ana Mato ha privat l'accés a la sanitat pública als immigrants en situació irregular (…). “Les retallades massives del personal mèdic, del finançament dels centres de sanitat pública i d'altres serveis d'atenció primària, el tancament dels serveis d'urgències i l'ajuda al pagament dels medicaments”.

Público aplega els comentaris de l'informe sobre l'educació:

Muiznieks adverteix que “les retallades importants d'aquests darrers tres anys al camp de l'educació posen en perill la igualtat d'oportunitats i fan que els nens amb dificultats tinguin un accés més difícil a una educació de qualitat. Per últim, critica la supressió d’Educació per a la Ciutadania i reclama que es tornin a introduir matèries sobre els drets humans.

L'informe també tracta la problemàtica dels desnonaments forçats, com explica Euroxpress:

El comissari ha demanat al govern que, abans d'un desnonament que perjudiqui als menors, “es garanteixi que hi haurà un allotjament alternatiu, adequat i accessible i que es posi a disposició de les famílies amb menors en qualsevol cas de desnonament, sense importar l'edat del menor”.

Riot police detain a young woman injured at a protest. Photo from the blog «El aullido» [The Howl]

La policia antiavalots arresta una jove ferida durant una manifestació. Foto del blog “El aullido”.

Quant a la brutalitat de les unitats de policia antiavalots a les manifestacions dels darrers anys, Público explica:

La situació que es viu als carrers, així com a les comissaries, les presons i als centres d'internaments d'estrangers (CIE) i que ha observada el comissari, ha sorprès la delegació europea. “La investigació indica un ús excessiu de la força per part dels agents de seguretat a les manifestacions contra l'austeritat dels anys 2011 i 2012, que van treure a llum les vulneracions dels drets humans comeses des de fa anys”. 

L'informe ha estat llargament comentat a les xarxes socials i en altres mitjans de comunicació. Jartito criticava a El País el partit al poder:

El PP ja sap amb escreix qui perjudica i qui beneficia tot allò que fa i, en el cas de la repressió policial, la necessita per poder perpetrar les seves polítiques contra el poble.

Esparbe recorda al tabloide Huffington Post les altres organitzacions internacionals que han condemnat recentment l'actuació del govern espanyol:  

Zas! En tota la cara, el comissari dels drets humans del Consell d'Europa, l'ONU, la UNESCO i tota mena de societats internacionals posen en evidència les tretes d'un govern que tendeix cap al feixisme i que té tanta cara i tan dura d'aguantar això i molt més sense despentinar-se; i diumenge a missa major.

Al mateix tabloide, Pilar1234 és encara més pessimista:

Bon article. Llàstima que Mariano només el vulgui fer servir per netejar-se el c**.

Evolution of the rate of poverty in Spain (2004-2011). Image from eldiario.es, under licence CC-BY-SA.

Evolució de la taxa de pobresa a Espanya (2004-2011). Imatge de eldiario.es, amb llicència CC-BY-SA.

 

Luisa Sánchez escriu açò al blog Impresiones de una periodista en paro:

 (…) l'executiu actual no sembla preocupat pels drames que provoca, només fa atenció a garantir la prosperitat de l'oligarquia dels diners que han augmentat un 13 % al primer exercici, segons un informe del banc Crédit Suisse, que calcula que 402.000 espanyols posseeixen una patrimoni valorat en 740.000 euros. Aquesta xifra contrasta amb l'immens nombre de famílies que no compten amb cap mena de prestació o, si tenen el privilegi de rebre-les, han estat reduïdes a una quantitat irrisòria de 291 euros, com ho ha ressaltat escandalitzat el comissari europeu dels drets humans.  

Aquests amonestaments al govern de Mariano Rajoy s'afegeixen als ja rebuts fa qualques setmanes que provenien de l'ONU, que ha publicat un informe criticant els destorbs que ha posat l'Estat en la investigació dels crims del franquisme , i de l’OSCE [cat] que ha inclòs Espanya a la llista negra dels països sense llibertat desprès que les autoritats espanyoles refusessin autoritzar als enviats de l'OSCE a supervisar la manifestació antimonàrquica celebrada el 28 de setembre.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.