IBM es fa càrrec dels centres tecnològics de vigilància al Brasil

"Gigantes da vigilância de olho no Brasil". Um infográfico interativo da Agência Pública dá a conhecer as empresas que lucram com o mercado mundial de espionagem e como elas estão vigiando o Brasil

“Gegants de la vigilància al Brasil”. Una infografia interactiva [pt] de l'Agència Pública dóna a conèixer les empreses que es lucren amb el mercat mundial de l'espionatge i com vigilen el Brasil.

Aquest article, escrit per Bruno Fonseca, Jessica Mota, Luiza Bodenmüller i Natalia Viana, va ser publicat originalment el 6 de setembre de 2013 per l'Agència Pública, dins la cobertura especial #SpyFiles3 [pt]. Llegeix la primera part, El Mundial de futbol converteix el Brasil en mercat prioritari de vigilància.

Segons l'empresa d'investigació de mercat IMS Research, el Brasil és el mercat més gran per als sistemes de vigilància de vídeo de l'Amèrica Llatina (ja que concentra el 45% del total fins al 2014) i els grans esdeveniments no fan més que incrementar aquesta tendència. L'autor que va dur a terme la investigació, Oliver Philippou, va declarar en el seu moment: 

S'utilitzaran equips de vigilància en els dos majors esdeveniments esportius del món, la Copa del Món del 2014 i les Olimpíades del 2016, en un gran nombre de projectes d'infraestructura al Brasil i en diversos projectes de vigilància extensiva a les ciutats. 

Des de 2010, la multinacional americana IBM intenta vendre als governs brasilers la seva concepció de “ciutats més intel·ligents”, amb solucions tecnològiques en les àrees de transport, energia i, cada cop més, seguretat. Aquell any, l'empresa va donar suport a un “road show” de la Confederació Nacional de Comerciants a través de les 12 ciutats seu de la Copa del Món i va escollir el seu director de noves tecnologies, Cezar Taurion, com articulista del Portal del Mundial 2014 [en], segons el lloc web de l'empresa, per a:

debatre com la tecnologia pot ajudar a desenvolupar la infraestructura de les ciutats brasileres i preparar-les per a la Copa del Món del 2014, i contribuir a fer-les més intel·ligents.

L'esforç es va veure recompensat pels resultats: la responsabilitat de projectar els Centres Integrats de Comandament i Control, centres tecnològics que concentren les decisions referents a la seguretat durant els jocs, va recaure en IBM. En aquests centres, pantalles gegants monitoritzen tot, des de les càmeres de vigilància al voltant dels estadis fins a les dades meteorològiques, a més dels mapes on es mostren els punts on s'han produït accidents de cotxe. A Rio de Janeiro i a Minas Gerais van tenir un paper crucial en l'estratègia de repressió policial de les protestes massives del passat mes de juny. En aquests centres treballen conjuntament la policia militar i la civil, el cos de bombers, el Servei d'Atenció Mòbil d'Urgència (Samu), la Policia Federal i la de carreteres, la Guàrdia Municipal, Defensa civil i la Companyia d'Enginyers de Trànsit.

En total, les instal·lacions de Rio van costar vora 104,5 milions de reals [al voltant de 44 milions de dòlars americans] -70% pagats per l'Estat i 30% per la Unió, segons dades divulgades per l'ajuntament. IBM va incorporar el maquinari, el programari, l'anàlisi i la investigació. Cisco, gegant anglès de la vigilància, va introduir la infraestructura de xarxa i el sistema de videoconferència que connecta el centre d'operacions directament amb la casa de l'alcalde.

El Centre va ser inaugurat a finals de maig del present any, setmanes abans de l'inici de les manifestacions i de la Copa Confederacions. En aquesta ocasió, el ministre de Justícia José Eduardo Cardoso va elogiar l'obra, que va qualificar d'”impactant per la seva tecnologia i funcionalitat” i va dir:

Aquest centre és un exemple per al món. La seguretat pública del país guanya en qualitat, és un llegat que quedarà per a la societat brasilera després dels grans esdeveniments.

IBM també va guanyar el contracte per implementar 27 Centres Integrats de Comandament i Control Mòbil (CiCCM), un projecte de la Secretaria Especial de Seguretat per als Grans Esdeveniments (SESGE, pt) en col·laboració amb les empreses Rontan i Medidata, i Cisco. Es tracta de 27 camions carregats amb tecnologies de la informació, sistemes de comunicacions i videovigilància per a la Copa del 2014, que funcionaran com a punts avançats de comandament i control i que seran operats per agents de les forces de seguretat abans esmentades. Rodrigo Dienstmann, president de Cisco Brasil, va afirmar:

 El centre mòbil serà fonamental per a la gestió de la seguretat durant els grans esdeveniments, ja que reunirà la tecnologia mes eficaç per donar una resposta ràpida als possibles incidents i amenaces.

Les empreses de vigilància internacionals no només han brindat la seva tecnologia a la Secretaria Especial. Podeu consultar al final de l’article original [pt] publicat per l'Agència Pública com algunes de les empreses llistades en la publicació Spy Files 3 han operat al Brasil. 

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.