A Rússia, els centres de detenció per a immigrants il·legals enfronten a residents i administració

Tots els enllaços remeten a pàgines en rus, excepte quan s'indica el contrari.

A finals de juliol, el governador interí de l'óblast de Moscou va proposar l'establiment d'un centre de detenció per a immigrants il·legals en una antiga base militar a prop de Egórievsk. El cost de la renovació per donar una altra funcionalitat a la base va ser estimat en 200 milions de rubles (més de 6 milions de dòlars). No va ser cap sorpresa que els residents es mostressin menys que satisfets amb la idea i pressionaren el cap del districte, Mikhaïl Lavrov, perquè proposara la celebració d'un referèndum, amb data 22 de setembre, per decidir si Egórievsk albergaria el campament o no.

Encara que Lavrov es declarava personalment contrari a la proposta del centre de detenció, sí contemplava la idea d'una votació en línia que ajudara a valorar les opinions dels electors sobre el tema. El lloc web del districte va publicar ràpidament una enquesta del tipus sí/no, en la qual es demanava al públic: “Estaria d'acord amb la construcció d'un campament especial per a immigrants il·legals a l'àrea municipal d'Egórievsk?”

A scene from inside one of Moscow's recent makeshift illegal immigrant detention centers, 2 August 2013, screen capture from YouTube.

Una escena de l'interior d'un dels nous centres temporals de detenció per a immigrants il·legals a Moscou, 2 d'agost de 2013, captura de pantalla de YouTube.

Mentre que en votacions anteriors el lloc web va recollir una mitjana de menys de 100 respostes, aproximadament 10.000 persones van votar sobre el tema dels centres de detenció en les primeres 24 hores de l'enquesta. En aquest temps, més del 99% dels votants -9.000 de 9.001- van mostrar el seu rebuig a la instal·lació d'un campament d'aquestes característiques.

És més, la Cambra Pública local va escriure una carta al governador interí de l'óblast de Moscou, en la qual se li informava que el municipi ja compta amb una presó, un hospital psiquiàtric, dos internats psiconeurològics i un orfenat.

Més tard, en una entrevista a l'emissora de ràdio l'Eco de Moscou, Lavrov intentava aclarir la situació explicant que la massiva reacció negativa a la construcció del campament havia estat resultat de la confusió sobre els detalls del plan.

En un comentari al lloc web de l'Eco de Moscou, un lector bromejava:

Жители Егорьевского района против лагеря мигрантов, потому что все жители высказали свое желание о предоставлении своего жилья все приезжим мигрантам! Добро пожаловать в Россию!

Els residents de la regió de Egórievsk estan en contra dels campaments d'immigrants, perquè tots els residents han expressat el seu desig d'acollir a les seves pròpies cases tots els treballadors visitants! Benvinguts a Rússia!

Mentrestant, el cap de la comissió electoral local va anunciar que el referèndum sobre aquest tema no era necessari i Lavrov inmediatament va recular: va tancar l'enquesta online i va cancel·lar els plans de polsar l'opinió pública mitjançant votacions. La comissió electoral simplement va declarar:

Если все будут отказываться — где размещать лагеря для мигрантов? А это надо делать….

Si tothom ho rebutja, on es pot construir el campament per als immigrants? S'ha de fer necessàriament…

El 28 d'agost es va informar que els plans de l'óblast de Moscou era disposar de quatre centres de detenció per al 2016 i almenys un d'ells es trobaria, amb tota probabilitat, a l'antiga base militar de Egórievsk.

El cap del Servei Federal d'Immigració de Rússia, Oleg Molodievski, va afegir:

В течение месяца мы проинформируем жителей района, что за учреждение, в каком виде оно будет, какое количество мигрантов там будет находиться, и как они будут доставляться, после этого жители выскажут свое мнение, нужен этот центр или не нужен.

En un mes s'informarà als residents del districte sobre l'establiment del campament, s'explicaran els detalls, s'especificarà el número d'immigrants que s'hi allotjaran i com es transportaran. I després de tot això, els residents podran expressar la seva opinió sobre si el centre és necessari o no.

Molodievski també va mirar d'aplacar la por dels residents a la possibilitat que s'empresonen més criminals a prop d'ells, en els següents termes:

Это те же граждане, которые ходят между нас, они перемещаются на территории области и Москвы, это не преступники ни в коем случае. Нам лучше надо разъяснять населению, что это за центры.

Aquesta és la mateixa gent que camina entre nosaltres. Es mouen per l'óblast i la ciutat, però de cap manera són criminals. Hem d'esforçar-nos per explicar millor a la gent què són aquests centres.

Tanmateix la campanya de divulgació pot suposar una àrdua batalla. En resposta a les declaracions de Molodievski, un dels lectors comentava cínicament:

Замечательно, за наш счет (налогоплательщиков) еще будем строить, отапливать, содержать и кормить. Может деньги пустить на пенсии или в школах/детсадах на завтраки детям? Или на укрепление наших границ, что бы нелегальных мигрантов становилось меньше, а ехали к нам высокообразованные иностранцы, готовые работать за 15 тыс рублей?

Maravellós, amb la nostra despesa (la dels contribuents) construirem, ecalfarem, mantindrem i donarem de menjar als immigrants. No es podrien invertir aquests diners en pensions o en l'esmorzar dels nens i nenes de les escoles i jardins d'infants? O per enfortir les nostres fronteres, per tal que sigui menor el número d'immigrants il·legals i que en comptes d'això vinguin estrangers amb educació superior i que vulguin treballar per 15.000 rubles?

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.