Presidents, oligarques i potassa: la guerra comercial entre Rússia i Bielorússia

Kerimov meets with Lukashenko in March 2013

Kerímov es troba amb el president Lukaixenko al març del 2013. Captura de pantalla de YouTube.

A primera vista, no hi ha millors amics que Rússia i Bielorússia. Una història comuna i uns forts vincles ètnics i lingüístics els uneixen. Rússia ha subvencionat durant molt de temps el seu veí amb petroli i gas natural a un preu rebaixat [en], cosa que ha fet que la indústria manufacturera bielorussa de l'època soviètica no defalleixi. Per a la Rússia de Vladímir Putin, Bielorússia és l'eix clau per a una nova “Unió duanera“, un bloc geopolític que Putin espera que es converteixi en una gran força internacional liderada per Rússia.

Tot i aquests vincles tan estrets, Bielorússia i Rússia han tingut algunes disputes [en] en el passat, i corre el rumor que els seus presidents, Lukaixenko i Putin, no es porten gaire bé a nivell personal. La de vegades tumultuosa relació es va deteriorar més del normal el 28 d'agost de 2013, quan les autoritats bielorusses van arrestar Vladislav Baumgartner, director executiu d'Uralkali, una gran empresa russa que es dedica a l'extracció de potassa. Va ser arrestat en entrar al país amb una invitació del primer ministre bielorús. Aleshores, Rússia va contraatacar: va cancel·lar alguns dels subsidis i va prohibir les importacions de carn de porc. Bielorússia no mostra signes de voler fer-se enrere i ha emès una ordre de cerca i captura a la Interpol contra l'accionista majoritari d'Uralkali, Solimà Kerímov [en], un oligarca i senador del Daguestan molt proper al Kremlin.

Durant molts anys, Uralkali ha format part d'una aliança d'empreses rendible (alguns en dirien càrtel) amb Belaruskali, l'empresa estatal bielorussa de la potassa. La potassa és la segona exportació més important de Bielorússia i una peça clau de la seva economia, en gran mesura dirigida per l'estat. Els problemes van sorgir quan el preu global de la potassa es va desplomar i ambdues companyies van intentar dirigir el negoci segons els seus interessos sense informar l'altra, la qual cosa va enfonsar encara més els preus. Finalment, Uralkali es va retirar unilateralment del consorci el juliol del 2013.

Uralkali Potash Plant in Magadan, Russia (CC3.0) Photo by ICT Group

La planta de potassa d'Uralkali a Magadan, Rússia, el 29 de juny de 2011. Fotografia: ICT Group CC3.0

L'afer ha causat molta incredulitat a Rússia perquè, en realitat, Bielorússia necessita més Rússia que no pas a l'inrevés, i qualsevol guerra comercial podria tenir repercussions ben serioses. Alguns han interpretat la ruptura entre les dues grans companyies de potassa com l'evidència d'una conspiració més profunda. A través d'un article a la seva pàgina de LiveJournal, l'expert en teoria de la conspiració Nikolino afirma que ha vist la mà invisible de Putin [ru] al darrere d'aquest afer.

После ареста Владислава Баумгертнера ряд экспертов высказал мнение о том, что за произошедшим в Минске стоит чуть ли не лично Владимир Путин, решивший таким образом наказать Сулеймана Керимова, входящего в «медведевский» пул олигархов… Те, кто придерживался менее радикальной точки зрения, утверждали, что даже если Путин и не сам организовал всю эту ситуацию, то он, по крайней мере, не будет слишком усердно защищать хозяев «Уралкалия».

Després de la detenció de Vladislav Baumgartner, un grup d'experts va declarar que al darrere dels esdeveniments que van tenir lloc a Minsk hi ha el propi Vladímir Putin, que d'aquesta manera ha decidit castigar Solimà Kerímov pel fet de formar part del “cercle d'oligarques de Medvèdev”… Aquells que han expressat la seva opinió sobre el tema d'una forma menys radical afirmen que, si realment Putin no ho va organitzar tot personalment, com a mínim, no s'esforçarà gaire en defensar els propietaris d'Uralkali.

Nikolino fa referència a un article [ru] publicat a IAREX [ru], un portal de notícies per a emigrants russos del comentarista polític resident a Espanya Lev Verxinin, en què afirma que Kerímov era “un dels patrocinadors oficials de la campanya contra Putin entre novembre del 2011 i març del 2012″.

Altres sostenen que la disputa es va produir per un rampell d'occident, i no de Moscou. Mikhaïl Deliaguin, un acadèmic i polític rus contrari a la globalització, va publicar un vídeo de 20 minuts de durada [ru] en què argumentava que la facció “liberal” del Kremlin havia instigat l'afer.

Для либерального клана, самая страшная что есть на пост-советском пространстве, это ре-интеграция этого пост-советского пространства с участием России. Не потому, что либеральному клану не нравится пост-советское пространство, а потому что этот клан обслужит интересы глобального бизнеса, которому, во первых не нужна российская федерация как что то сильное. Россия должна быть такая уже трофейная пространство как Египет или Ливия, или Сомали. Чтобы можно было осваивать малыми ресурсами.

Per al clan dels liberals, el pitjor del territori de l'antiga URSS és la reintegració de Rússia en aquest territori postsoviètic. No perquè aquest clan liberal odiï el territori de l'antiga URSS, sinó perquè serveix als interessos comercials globals que, abans que res, el que no necessiten és una Rússia forta. Rússia ha de ser un país derrotat com Egipte, Líbia o Somàlia per tal que es pugui explotar amb el mínim esforç.

Deliaguin va anar més enllà i va afirmar que el clan liberal d'oligarques intentava sabotejar la Unió duanera creant discòrdia entre el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, i Vladímir Putin.

Altres comentaristes russos es van prendre l'afer des d'un punt de vista més prosaic. Iaroslav Romantxuk va atribuir la culpa de tot a la ingenuïtat de Baumgartner en un blog [ru] del diari Ekho Moskví (Eco de Moscou).

Владислав Баумгертнер решил поиграть с «Беларуськалием» по правилам российского рынка, по тем схемам, которые используются даже на Западе для захвата предприятий или рынков. Он не учёл, что играет не столько в корпоративную игру с «Беларуськалием», сколько политическую игру с А. Лукашенко.

Vladislav Baumgartner va decidir jugar amb Belaruskali seguint les normes del mercat rus i utilitzant uns esquemes que fins i tot es poden fer servir a occident per prendre el control d'una empresa o d'un mercat. En cap cas no va considerar que jugava una partida empresarial amb Belaruskali, sinó una partida política amb Lukaixenko.

Pocs internautes senten gaire simpatia cap a Baumgartner. S'enfronta a una condemna esglaiadora de 10 anys en una presó bielorussa per actes que, tal i com assenyala correctament Romantxuk, no es considerarien il·legals a occident. En comptes de sentir indignació per les accions de Lukaixenko, sembla que molts les aproven i les veuen com una defensa audaç contra els oligarques russos, als quals la població només dedica injúries. És possible que Kerímov sigui un dels rics i poderosos de Rússia, però, si s'ha de jutjar per l'afer Uralkali, pocs ploraran si acaba en una cel·la d'alguna presó de Minsk fent companyia a Baumgartner.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.