Llei de transparència a Mèxic, reculada en nom de la seguretat?

Els diputats dels Estats Units Mexicans han aprovat reformes al text constitucional sobre l'accés a la informació pública i l'òrgan que garantitza aquest dret, l’Institut Federal d'Accès a la Informació i la Protecció de Dades (IFAI). Les reformes atorguen més facultats a l'IFAI, però també permeten que les seves resolucions puguin ser combatudes legalment al·legant amenaces a la seguretat nacional.

Diverses organitzacions civils han qualificat aquestes reformes com un retrocés per al país en matèria de transparència i rendició de comptes.

A Mèxic, l'accès a la informació pública és un dret fonamental que des de desembre del 2002 està garantit per l'Institut Federal d'Accès a la Informació i la Protecció de Dades (IFAI). En aquest context i de manera gratuïta, qualsevol persona (sense necessitat d'acreditar la seva ciutadania) pot accedir a documents que posseeixen les entitats governamentals i que són del seu interès.

Comisionados IFAI

Delegats de l'IFAI en reunió de ple. Fotografia presa del blog de l'autor.

La reforma aprovada el 23 d'agost del 2013 pels diputats va ser altament anticipada i comentada per organismes especialitzats en el tema, així com pel públic en general (en menor mesura).

Abans de la votació a la Càmara dels Diputats, Fundar va publicar un comunicat on les organitzacions México Infórmate i el Colectivo por la Transparencia van mostrar la seva preocupació pel dictamen emès pels diputats. En la seva opinió, el dictamen “limita el dret a l'accès a la informació” i a més:

representa un revés a la màxima protecció del dret d'accès a la informació i una contradicció del compromís de l'Estat Mexicà amb el compliment de les seves obligacions internacionals en matèria de drets humans

En particular aquest és un dels punts que més preocupa a les organitzacions ja mencionades, segons el text que va difondre Fundar:

Es va aprovar un dictamen que proposa que alguns titulars d'entitats públiques — el Conseller Jurídic, el Procurador General de la República, el President de la Comisió Nacional dels Drets Humans i el President del Banc de Mèxic –, puguin impugnar les resolucions de l'òrgan que garanteix el dret d'accès a la informació, sota enunciats que consideren massa amplis i generals: literalment, “la seguretat, l'estabilitat econòmica i la protecció dels drets humans”. Això significa que, en la pràctica,  l'accès a la informació per al ciutadà perdrà la seva qualitat d'expedit, i a més es judicialitza un dret humà i es contradiu el reconeixement exprès de l'especialització i l'autonomia de l'òrgan que garanteix aquest dret per a dirimir les controvèrsies que es suscitin en aquesta matèria.

De la mateixa manera, l'organització, Article 19, va  expressar el seu interés en què les resolucions de l'òrgan garant siguin inatacables per les autoritats:

Tot i així, la reforma al text constitucional, en els termes que va ser aprovat pels diputats, preveu que un funcionari tingui la facultat d’ impugnar per la via judicial les resolucions de l’ òrgan garantidor, l’ IFAI.

Al respecte es va pronunciar l’ usuari  Javier Peralta (@jjperaltamoreno):

L'experta en el tema Issa Luna Pla (@ilunapla), va explicar que aquesta mesura és equiparable a permetre que el Poder Executiu classifiqui informació com a reservada “per decret” o de forma unilateral:

Sue Blanco (@lamayorblanco) va questionar així que s’ al.leguin questions de seguretat nacional per limitar  la transparència:

Davant la incertesa que el tema ha generat entre el públic general, accentuada per les interpretacions ambigües que els mitjans tradicionals de comunicació han donat a la notícia, usuaris com Mario Martínez (@mromtz) van expressar la seva confusió:

Els legisladors van  aprofitar l’ ocasió per a  llançar triomfalismes. Blanca Jiménez C (@BlancaJC) va enaltir el treball del seu grup parlamentari:

En aquesta mateixa línea, el diputat Manlio F. Beltrones (@MFBeltrones) va assenyalar:

I va afegir:

El dret d’ accès a la informació en Mèxic, així  com el seu òrgan garant, són utilitzats generalment com a exemples a seguir a moltes nacions del centre i del sud del continent. Davant la reforma aprovada pels diputats i el que s'afegeixi o modifiqui durant el procés legislatiu (inclosa l'aprovació, en el seu cas, per la majoria de les legislatures locals), la ciutadania i l'opinió pública internacional es mantindran a l'expectativa de conèixer la redacció definitiva que tindrà el text constitucional ja reformat, així com els detalls de les lleis que es deriven d'aquesta reforma.

La discusió continuarà durant les pròximes setmanes.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.