“Me & My Shadow”: La protecció de dades a la xarxa

Internet, els telèfons mòbils, i altres assoliments semblants del progrés han esdevingut aspectes essencials de l'existència humana i han simplificat la comunicació entre la gent, a més d'integrar a la població en aquest nou espai. Registrant-se en els llocs web i completant enquests registres en la xarxa social, o simplement pujant fotografies a l'Istagram, inevitablement estem contribuïnt amb la base de dades global, continuant les històries de les nostres vides virtuals. La gent amb la que ens comuniquem, els llocs des d'on truquem, i les cerques que fem amb els motors de cerca, és sense cap dubte informació confidencial, però no només està disponible per a nosaltres.

Hi han moltíssims exemples de com s'utilizen les dades dels usuaris. Un dels casos més obvis està relacionat amb PRISM, un programa del govern Nordamericà sovint mencionat a les notícies. El tema ha arrivat a judici, i les companyies han començat a encriptar els seus arxius de dades ràpidament. Algunes companyies tenen èxit a l'hora de protegir la seva informació confidencial, però moltes altres es veuen obligades a amagar-se de les peticions del govern, deixant als seus usuaris en una situació vulnerable.

Per facilitar ajut molts estan col.laborant amb el  “Col.lectiu de Tecnologia Tàctica” (“Tactical Technology Collective”), un projecte que uneix a professionals de la tecnologia, dissenyadors, programadors, advocats i activistes d'Europa, Àsia i Àfrica en temes relacionats amb els drets d'informació. En el lloc web del grup no només és possible trovar quina informació està siguent utilitzada per tercers, sinó que també proveeixen tecnologia defensiva per la lluita dels drets digitals.

Els directors del Col.lectiu adverteixen que l'encriptació és una eina de dos talls. Per una banda redueix “l'ombra”, assegurant un nivell bàsic de protecció. Per una altra banda, pot atreure més l'antenció, en el cas que es decideixi ser totalment invisible. Per tant, és important utilitzar selectivament les eines i els recursos disponibles, que han augmentat en gran mesura. El lloc web “Me & My Shadow” ha agrupat les millors d'aquestes eines.

Una captura de pantalla del lloc web “Me and my Shadow”

La pàgina assigna a cada lloc o programa una categoria, ofereix una breu descripció de la seva funció i especialitat i un enllaç a la pàgina del dissenyador. “Me & My Shadow” proporciona una llista de navegadors d'Internet, i curiosament, el predilecte és “Mozilla's Firefox”, cread per una institució, una organització sense ànim de lucre, permetent l'encriptació amb diferents anuncis adicionals i accessibles a tothom per descarregar de forma gratuïta. Com informació interessant, “Google's Chrome” no pot presumir de ser una gran companyia per als seus usuaris ja que no és gens difícil per a tercers reunir dades de l'usuari conectant-se als perfils de Google.

El millor motor de cerca segons “Me & My Shadow” és “Duck Duck Go“, ja que sota cap circumstància compartirà aquest les seves dades de cerca amb tercers- això no es pot afirmar amb seguretat de Bing o Google. “Me & My Shadow” també recomana una llista de video-chats, correspondència electrònica, recursos per treball cooperatiu i moltes eines més. També allotja tot un catàleg d'altres eines útils, i pot presumir d'un diseny web interactiu i pràctic.

A més del suport tecnològic, els usuaris es poden subscriure per rebre actualitzacions sobre informació important. Es pot veure com la seva informació podria ser utilitzada, el que inclouen els contractes d'usuaris, llegir fragments i memòries sobre confidencialitat de Facebook, Yahoo, Instragam i molts més.

El joc, “Data Dealer”, que es trova a la secció de recursos de la pàgina, és particularment interessant. En aquest joc els usuaris construeixen el seu propi imperi d'informació, necessari legal o il.legament, venent informació a una companyia d'assegurances i a determinats grups interessats així com subministrant protecció a través de hackers i  mitjans de comunicació massius. Encara que pot ser bastant improvable, el joc mostra realment el treball d'aquest gran sistema impossible d'aturar.

Written by Kirll Alekseev. The original text [ru] is available at the site “Теплицы социальных технологий” (Greenhouses of Social Technologies).

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.