Uzbekistan: Un vídeo en defensa de l'homosexualitat es fa viral

L'homosexualitat és il·legal a l'Uzbekistan, on els governants i la major part de la societat tenen una actitud negativa envers els grups LGBT. Ara bé, recentment, un músic misteriós ha fet furor a YouTube amb una cançó que parla de la dolçor del te prohibit i recorda al món que els uzbeks també poden ser gais.

Durant l'època soviètica, l'homosexualitat era criminalitzada d'acord amb l'article 121 del codi penal de l'URSS. Només dos dels quinze estats que van sorgir de la desfeta de la Unió el 1991 van mantenir [en] aquesta clàusula: l'Uzbekistan i el Turkmenistan. Actualment, l'Uzbekistan castiga [en] la pràctica homosexual amb tres anys de presó i Islam Karimov, el líder del país des de fa més de vint anys, ha dit [ru] que l'homosexualitat és “fastigosa” per als uzbeks.

Aparentment, depèn de quins uzbeks. El mes passat, un músic del qual no se n'havia sentit a parlar va causar sensació [uz] amb un provocador vídeo a YouTube. En ell, un solista masculí, de qui no se'n diu el nom, membre d'un grup anomenat Asal Choi [Te de mel] apareix transvestit i li canta una senzilla cançó en uzbek a un company de l'oficina. El clip va generar intercanvis de comentaris força encesos entre usuaris de YouTube i als blogs que reproduïen el vídeo. Hi va haver uzbeks que acusaven el cantant d'Asal Choi “d'avergonyir la nació”, mentre que d'altres li reconeixien el mèrit de tractar un tema tabú.

Al vídeo, el cantant d'Asal Choi canta [ru]:

Асал чойингдек ичгин мени, новвот чойинг деб билгин мени.

Beu-te'm com el teu te de mel, digues-me el teu te dolç.

Una usuària de YouTube, Gulia Gaparova [Гуля Гаппарова] va expressar [uz] la visió dominant que la societat uzbeka té de la comunitat LGBT:

Узбек халкини кулгуга,лаънатга,куйишдан бошка нарса эмас бу, шу энди бизга биз узбек халкига етишмас эди,шармандалик!

Això no és res més que una burla i una maledicció per a la nació uzbeka, l'última cosa [l'homosexualitat] de la qual la societat uzbeka era lliure. Quina desgràcia!

Un altre usuari, Arnal Toktomamatov va dir [ar]:

Astagfirullah!

Que Déu ens perdoni!

En altres comentaris, el ressentiment religiós va donar pas a un sarcasme manifest. TheKirbangaspoke [ru] comenta la incompatibilitat entre la identitat uzbeka i l'homosexualitat:

Есть ли чтонибудь более жалкое чем узбекский пидорас? Только ебаный румын.

Hi ha res més patètic que un uzbek [despectivament, homosexual]? Només un romanès sodomitzat.

Un altre usuari, dexterio8 deia [ru]:

Судя по комментам менталитет в Узбекистане не изменился с 15 века.

Si fem cas sols dels comentaris, sembla que la mentalitat de l'Uzbekistan no ha canviat des del segle XV.

El president permanent del país, Islam Karimov no és l'únic a qui no agrada la idea que “homes es casin amb homes”. El líder del partit de l'oposició Erk [llibertat], el refugiat polític Muhammad Salih [en], comparteix una visió similar. Salih fins i tot es va enxarxar en un intercanvi d'insults [en] amb Galima Bukharbaeva, editora del web independent de la diàspora Uznews [en], sobre l'assumpte de l'islam i l'homosexualitat. El butlletí The Central Asia News va recuperar una declaració [ru] seua de maig del 2012 en la qual deia:

 Я сторонник цивилизованной формы изоляции геев и прочих больных людей от общества, чтобы те не заразили своей болезнью здоровых людей.

Sóc defensor de les maneres civilitzades d'excloure gais i altra gent malalta de la nostra comunitat, per tal que no infectin gent sana.

A Uznews, un usuari anomenat Renat s'oposava [ru] a aquesta visió:

Узбекистан должен признать право своих граждан на неприкосновенность личной жизни. Кто и с кем спит после работы – не дело узбекской госбезопасности и милиции. В любом обществе 2 – 5 % граждан придерживаются гомосексуальной ориентации (вместе с бисексуалами получится ещё больше!). И никакая, даже самая жестокая уголовная статья, никакие “священные” писания законов природы отменить никогда не смогут. Ну, а то, что внимание узбекского общества к этой проблеме стали приковывать артисты эстрады, можно только приветствовать. Фальшивая средневековая мораль должна быть низвергнута навсегда!

L'Uzbekistan ha de reconèixer el dret a la privacitat dels seus ciutadans. Qui dorm amb qui després de la feina no hauria de preocupar els serveis de seguretat uzbeks i la policia. Entre un dos i un cinc per cent de la població de qualsevol societat és considerada homosexual (i més si hi incloem els bisexuals!). Ni el codi penal més brutal ni les escriptures “sagrades” poden negar les lleis de la natura. El fet que les estrelles del pop atreguin l'atenció de la societat uzbeka cap a aquest problema s'ha de rebre com una bona notícia. La falsa moralitat medieval s'hauria de destruir per sempre!

Un altre usuari, Некто, diu [ru]:

Я против геев? Нет. Я могу слушать Элтона Джона или Чайковского. Фреди Меркури. Но я против их вызывающего отношения к другим. И чтобы кто-то диктовал коу-то что норма, а что нет. Есть устои, в котором выросло общество. И самому обществу решать, что норма, а что нет. А не законам, которые гей-лоббисты проталкивают во многих странах.

No estic en contra dels homosexuals, no. Puc escoltar Elton John, Txaikovski o Freddie Mercury. Però estic en contra de la seva actitud desafiant cap a la resta, en contra d'algú que dicti què és una norma i què no ho és. Hi ha uns quants fonaments sobre els quals s'ha erigit la societat. I li correspon a aquesta societat decidir què és normal i què no ho és. No és cosa de les lleis que molts grups de pressió gais intenten introduir a molts països.

Un altre usuari, Ash apunta [ru] amb sarcasme:

Не читал коментарии уважаемых, ну разве что по диагонали, обе команды хороши – гомофобы vs “любители прикинуться женщинами”.Одно очевидно – нашим детям достанется худший мир, чем он есть сейчас. Спасибо! Спасибо! Не надо аплодисментов!

No he llegit tots els comentaris de la gent il·lustre, però després de fer-los una ullada, sembla que tots dos equips són bons – els homòfobs contra els “admiradors dels qui fingeixen ser dones”. Una cosa és ben clara, els nostres fills seran hereus d'un món pitjor. Gràcies! Gràcies! No es mereixen els aplaudiments.

N.B. Per als uzbeks contraris a l'homosexualitat, el fet que la cançó fos en uzbek i no en rus és potser el més irritant. Per a més informació sobre els intents del govern uzbek per controlar els elements “no uzbeks” de la xarxa, podeu llegir l'article de la Sarah Kendzior al web Registan: Per què l'Uzbekistan va prohibir la Viquipèdia [en]?

Aquest article forma part del projecte “GV Central Asia Interns Project” de la Universitat Americana de l'Àsia Central a Bixkek, Kirguizistan.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.