El Iemen, un bell país més enllà dels titulars

El Iemen és un país de la part sud de la la península aràbiga, ric en cultura, herència i història, amb persones extremament amables i hospitalàries.

Però això no surt a les notícies.

Sovint a les retransmissions dels mitjans occidentals es dóna una imatge falsa d'aquest país en magnificar el seus aspectes negatius. Un país de 24 milions de persones amb diferents circumstàncies personals “s'ha reduït a Al-Qaida… les guerres, la pobresa, el cat, el tribalisme o la llar ancestral d'Ossama bin Laden”, escriu la bloguera Atiaf Alwazir (@womanfromyemen) al seu post “The Flawed Media Narrative on Yemen” [en] (La narrativa imperfecta dels mitjans de comunicació sobre el Iemen):

El periodisme que parla del Iemen hui dia no tracta d'informar sobre la veritat o d'inspirar la gent perquè pense de manera independent, sinó de veure qui pot escriure la història més sensacionalista sobre el país – sense importar quantes vegades s'haja contat ja la història – perquè és això el que ven.

No obstant això, alguns iemenites estan intentant canviar açò. A través del cine, la fotografia, els blogs i les xarxes socials, volen que el món conega el Iemen per la riquesa del seu art, la seua arquitectura única i els impressionants paisatges i vistes que el país ofereix.

A panoramic view capturing Yemen's unique architecture by photographer: Mohammed Alnahdi

Vista panoràmica que captura l'arquitectura única del Iemen, realitzada pel fotògraf Mohammed Alnahdi.

Conèixer el Iemen

El Iemen és una de les civilitzacions més antigues del món, la seua història es remunta al primer mil·lenni d. de C. Se la coneixia popularment com Arabia Felix, que significa l'Aràbia afortunada o l'Aràbia feliç.

De fet, al Iemen es troben quatre llocs que són patrimoni de la humanitat. En primer lloc, la mateixa capital, l'antiga ciutat de Sanà [en]. Una de les ciutats habitades més antigues del món, presumeix de més de 103 mesquites, 14 hammams (banys turcs) i més de 6.000 cases de tova amb múltiples pisos de factura única amb façanes decorades de manera espectacular i adornades amb finestres de vidres de colors.

Un video pujat per la UNESCO [en] fa un cop d'ull a la vella Sanà:

En segon lloc està Xibam [en], també coneguda com la “Manhattan del desert”, que és llar dels gratacels més antics del món – 500 cases de tova d'onze pisos.

Shibam, the Manhattan of the desert, by photographer: Michail Vorobyev.

Xibam, la Manhattan del desert, pel fotògraf Mikhaïl Vorobiev.

En tercer lloc està l'illa de Socotra [en], la més gran del seu arxipèlag, important per la seua biodiversitat i la seua particular flora i fauna. Segons la UNESCO, “el 37% de les 825 espècies vegetals de Socotra, el 90% de les seues espècies rèptils i el 95% de les seues espècies de caragols de terra no existeixen en cap altre lloc del món.”

Es pot fer una ullada a l'illa en aquest vídeo de YouTube pujat per ToYemen [en]:

En últim lloc se situa Zabid [en], la pintoresca ciutat costanera de carrerons estrets i edificis de rajola cremada.

Més enllà de la representació dels mitjans de comunicació

S'han dut a terme diversos esforços en línia per combatre la visió estreta que els mitjans de comunicació tenen del Iemen.

En aquest curtmetratge de 20 minuts fet per a l'edició de 2010 del Zoom, el concurs de curtmetratges que organitza el British Council, i penjat a YouTube per ZoomCompetition [en], es mostra la vida senzilla que porten els iemenites en un intent per corregir els malentesos que la cobertura distorsionada dels mitjans de comunicació ha contribuït a estendre:

Per a educar la gent en la història i l'herència del Iemen, la poeta iemenita Sana Uqba (@Sanasiino), que viu a Londres, va escriure i recitar un poderós poema sobre el Iemen (vídeo pujat per Yemeniah Feda'aih):

Una de les entrades més populars del meu blog, titulada “Yemen… unraveled facts about my beautiful homeland“[en] (Iemen… fets revelats sobre la meua bella patria”), destaca molts fets amagats sobre el Iemen, com ara que d'ací procedeix una de les millors i més cares mels del món – la “mel Doani” – o que va ser un dels primers països a introduir el cafè a Europa, ja que exportava la seua pròpia marca de cafè des del port de Mokha.

Fahd Aqlan, un iemenita de 35 anys que viu al Caire, Egipte, va obrir una pàgina de Facebook anomenada So you think you've seen Yemen? [en] (Així que creus que has vist el Iemen?) per reparar els torts i mostrar al món altres aspectes del Iemen més enllà d'aquells que retraten els titulars.

Summer Nasser, una activista iemenita i bloguera instal·lada a Nova York, va posar en funcionament una altra pàgina titulada The People of Yemen [en] (El poble del Iemen), que descriu com “un projecte fotogràfic que mostra la vida al Iemen, una foto a cada moment per a la gent d'arreu del món.”

Altres també han parlat a favor del seu país. El periodista Adam Baron, que resideix al Iemen, deia [en] al seu escrit Drones-Ad-Hoc:

Els iemenites, per norma, són immensament amables i acollidors.

A Twitter, el periodista espanyol Samuel Aranda (@Samuel_Aranda_), guanyador d'un Word Press Award, va defensar el país com a estranger:

@Samuel_Aranda_: Per als qui pensen que al Iemen sols hi ha extremistes. Visiteu el Iemen!!! http://www.youtube.com/watch?v=yNMsm1Fl_X8&feature=related

Mostres de la cuina del Iemen

El menjar iemenita normalment s'acompanya de pa casolà i cuit al gres. Aquesta foto mostra un desdejuni típic o un sopar que consta de pa, faves i fetge, acompanyat de te amb llet i cardamom:

A typical Yemeni breakfast or dinner

Un desdejuni típic o sopar del Iemen. Foto per cortesia de la pàgina de Facebook “So you think you've seen Yemen?”.

El Bint Al Sahn (pastís de mel) és un plat tradicional molt popular al Iemen. Traduït al català literalment significa “filla del plat.” Es fa superposant moltes capes de massa, que es fornegen i serveixen amb un toc de mel per damunt. Es pren durant el menjar com a plat principal, no com a postres.

The famous Bint El Sahn. Photograph by Hend Abdullah

El famós Bint Al Sahn. Fotografiat per Hend Abdullah

Yemeni Kitchen [en] (Cuina del Iemen) és un bon blog per a introduir-se en la cuina del país. El blog, com el descriuen els seus autors, “se centra en el menjar iemenita amb un gir històric”. No només proporciona una recepta pas per pas del plat que presenta, sinó que també conta la història que hi ha al darrere.

Música i dansa iemenites

La Bara'a és una dansa tradicional del nord del Iemen que es compon de moviments ràpids amb una jambia [en], la daga típica iemenita, mentre es balla al ritme del tambor i la xeremia, un tipus de flauta autòctona. Al següent vídeo pujat a YouTube per GTB313 [en] es pot veure la destresa dels joves ballarins:

Al sud, hi ha la dansa i música anomenades Hardamout, tal com es pot veure en aquest video de YouTube pujat per Yemen Reform [en]:

Per escoltar diverses cançons i ritmes iemenites, es poden visitar els enllaços següents: Ayoub Tarish és un famós cantant i compositor iemenita; Yemen Reform recopil·la vídeos de YouTube de diferents cantants iemenites que interpreten Alharethi, Alanessi, Alkebsi i també diverses Yemeni Nasheed Asswat Yemenia (veus iemenites). A més a més, hi ha cançons d'Abu Bakr Salem Balfaqih, Ali Thahban i Muhammad Morsehd Naji entre altres; My Diwan té la col·lecció més gran de cançons iemenites i Ahmed Fathi és un destacat músic, cantant i compositor iemenita que també toca el llaüt àrab.

Art, fotografia i paisatges
Aquest vídeo, pujat per TourYemen [en], mostra l'art, la cultura i els impressionants paisatges i precioses vistes del Iemen:

Altra vista panoràmica del Iemen està disponible en aquest vídeo pujat a YouTube per tomeriko [en]:

Es poden trobar més fotos espectaculars del Iemen a les pàgines de Facebook dels fotògrafs Ameen Al-Ghabri i Abu Malik:

A beautiful shot of the old city of Sanaa through the lens of Ameen Alghabri

Una foto preciosa de la vella ciutat de Sanà a través de la lent d'Ameen Alghabri.

A selection of Photos of the portal city of Aden by Ameen Alghabri

Una selecció de fotos de la ciutat d'Aden feta per Ameen Alghabri.

A breath taking view of the city of Ibb seen from a cliff. Photograph by Abu Malik

Una vista impressionant de la ciutat d'Ibb des d'un penya-segat. Foto d'Abu Malik.

Alguns dels pintors iemenites més famosos són Lamia Al-KibsiFuad Al-Futaih [ar] i Mazher Nizar [en], i es pot veure més del seu treball ací [ar] i ací [en].

Oil painting by Fouad Al Foutaih, from the private collection of the author of this post, Noon Arabia

Pintura a l'oli de Al-Futaih, que pertany a la col·lecció privada de l'autora d'aquest post, Noon Arabia.

Com alternativa als mitjans occidentals, es pot resseguir la cultura local i les històries socials a través dels mitjans propis del país com ara The Yemen Times [en] i La Voix du Yemen [fr].

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.