Xina: Els uigurs defensen la seua identitat malgrat les prohibicions

Tots els anys, les minories ètniques, abillades amb les seues robes tradicionals, són exhibides en el transcurs de la retransmissió nacional de la trobada de l’Assemblea Popular Nacional de la Xina [es] i de la Conferència Consultiva Política del Poble Xinès [es], amb l'objectiu d'oferir una aparença de celebració de la diversitat existent al país.

Tanmateix, res més lluny de la realitat, com es va demostrar, recentment, a la ciutat d’Ürümqi, al nord-oest de la Xina, dins de la regió de majoria musulmana de Xinjiang, on els estudiants d'ètnia uigur van ser proscrits i castigats per mostrar-se orgullosos de la seua cultura en algunes escoles i institucions públiques.

Una imatge viral

El 5 de març de 2013 una fotografia que mostrava un grup d'estudiants uigur de l'Escola Experimental de Xinjiang, dempeus en el pati, va esdevenir viral. A sobre, podia llegir-se la llegenda següent: “aquests estudians són castigats per portar el Taqiyah [barret musulmà per a l'oració, en]”.

The viral photo circulated online on March 5. Photo from Uighurbiz.net.

La foto viral que va circular per la xarxa el 5 de març. Foto procedent d'Uighurbiz.net.

L'endemà, el Departament d'Educació va fer pública una declaració on explicava que els estudiants no havien estat castigats i que els professors només tractaven de convéncer una dotzena d'estudiants perquè es llevaren el Taqiyah durant la classe de gimnàstica. La policia de Xinjiang va mantenir en tot moment que l'incident no era més que una conspiració ordida pels poder estrangers.

Sign on Urumqi city's Kashgar Library front door" Dear readers wearing the hijab or the veil are prohibited from entering the building.

Cartell a la porta principal de la Biblioteca Kashgar de la ciutat d'Ürümqi: es prohibeix l'entrada a l'edifici als usuaris que porten el hijab o el vel. Foto procedent d'Uighurbiz.net

No obstant aixó, les imatges pujades pels internautes [zh] mostren que no es tracta d'un incident aïllat. Alguns col·legis i biblioteques d'Ürümqi tenen cartells on s'explicita que queda prohibit l'accés als estudiants que porten el Taqiyah o el vel.

En un intent per defensar els seus drets culturals, alguns joves uigur van penjar fotos seues vestits amb roba ètnica. Per exemple, Zuo Kara (@佐克拉) va pujar [zh] aquesta foto de perfil el 6 de març i a continuació, explicava:

我觉得戴花帽是每个Uyghur的梦想,因为那代表着我们的民族,象征着我们的文化。看到上高中初中的很多男生女生戴花帽我很高兴很自豪很舒服,因为戴着花帽的他们一个比一个帅,漂亮,多抢眼。我戴花帽并不是装也不是学别人,我只是在尊重我们民族的文化和特色,我爱花帽,我为uygur 和新疆代言。

Zuo Kara puts on her Taqiyah.

Zuo Kara amb el seu Taqiyah.

Portar el Taqiyah és el somni de tot uigur perquè representa la nostra etnicitat i simbolitza la nostra cultura. Quan veig, al batxillerat i la secundària, xics i xiques que porten el Taqiyah a l'escola, em sent orgullosa. Estan molt més guapos amb el seus Taqiyah. Ací porte el meu Taqiyah, no per imitar els altres. Sols vull mostrar respecte cap a la nostra cultura i personalitat ètnica. M'encanta el Taqiyah i parle pels uigur i per Xinjiang.

Molts manifesten el seu suport en el fil de comentaris:

苏昱:我是汉人,但我支持你们!天朝对你们所做的,无异于蒙元满清对我们汉人所做的,完全就是反人类暴行!

Rainer Su: Sóc xinesa d'ètnia han, però tens el meu suport. El que el Regne (el govern xinès) us fa és semblant al que ens va fer la dinastia mongolesa de Yuan i el que la dinastia manxú Qing va fer al poble han. La seua violència atempta contra la humanitat.

浪迹98:你真的很漂亮,由內而外的美麗.我覺得你說的很對,維吾爾族的文明是很燦爛的.不要像漢人一樣把什麼都丟棄掉

Liang Ji 98: Eres preciosa, de dins cap a fora. El que dius no pot ser més cert. La civilització uigur és molt rica. No faces com els xinesos han i abandones la teua cultura.

高墩营艺术节:好看!支持!这是人家的服饰文化和习俗,宪法明文规定”各民族都有保持和改革本民族风俗习惯的自由",任何个人和组织不得干涉!

Festival d'Art de Gao Dunying: Bonica! Ànim! Aquesta és la teua roba tradicional i la teua cultura. Segons la Constitució, tots els grups ètincs haurien de gaudir de llibertat per a mantenir i reformar la seua pròpia cultura i tradicions. Cap individu ni organització pot intervenir en la cultura d'un poble.

Uighurbiz.net va publicar diversos informes i comentaris a propòsit de l'incident. Anostaf citava el comentari d'Ilham Tohti [zh] del 7 de març:

公开倡导维吾尔族权益的学者伊力哈木·土赫提(Ilham Tohti)表示,“这(花帽事件)不是一个孤立的事件!限制维吾尔人的传统,习惯,穿着打扮意在弱化民族性,使维吾尔人逐步失去文化特性。事件再次提醒我们,保护民族文化及民族性(Identity)是摆在维吾尔民族面前最紧迫的问题。”
伊力哈木·土赫提还强调称,“有些事可以忍受比如身体疼痛,贫穷等等。但作为一个人的尊严被剥夺–最基本的人权被这样被糟蹋不应该忍受!作为一个民族的成员应该保护本民族的各项权益!再说,新疆当局的很多做法已经严重违反中国自己的法律,法规和宪法!”

L'investigador uigur Ilham Tohti, que advocava pels drets uigur, deia: “aquest no és un incident aïllat. Les restriccions sobre la tradició, hàbits i indumentària uigur erosionaran la nacionalitat i la identitat cultural uigur. L'incident ens recorda una vegada més que el més important per als uigur ara mateix és protegir la nostra cultura i identitat ètnica.”

Ilham Tohti també remarcava: “Podem tolerar el dolor físic i la pobresa. Pero no podem ser privats de la nostra dignitat. No hauríem de permetre que els nostres drets humans bàsics siguen trepitjats d'aquesta manera. Cada membre del nostre grup ètnic hauria de protegir els nostres drets. El govern de Xinjiang ha violat les lleis, normes i constitució pròpies de la Xina.”

El 16 de març, el lloc web va publicar un altre comentari [zh] en el qual criticava la manca de respecte cultural de les autoritats de Xinjiang a l'hora de tractar l'incident del Taqiyah:

新疆当局在处理“花帽事件”时一如既往的使用了“境外势力”这一“灵丹妙药”。至此,绝大多数维吾尔人已不敢再对“花帽事件”发表看法并陷入了沉默,因为对此发表任何看法都会被当做“分裂分子”来处理。
但是,“花帽事件”并不会因为新疆当局的“辟谣”以及与“境外势力”联系在一起而结束。新疆当局长期以来限制和不尊重维吾尔文化,这一问题已经越来越严重,并持续引发维吾尔人的不满。

Les autoritats de Xinjiang recorren una vegada més als “poders estrangers” quan es tracta d'explicar l'afer del Taqiyah. És per això que el poble uigur ha deixat de discutir sobre aquest fet, ja que si no, haurien sigut assenyalats com “separatistes”.

No obstant això, el conflicte no acabarà perquè s'usen determinades etiquetes com ara “rumor” o “poders estrangers”. Fa temps que les autoritats de Xinjiang mostren molt poc respecte cap a la cultura uigur i el problema s'esdevé cada cop més i més greu. El poble uigur és infeliç.

Per a més informació sobre l'ètnia uigur, la minoria musulmana de la Xina, llegiu ací [es]. 

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.