L'Aràbia Saudita amenaça de bloquejar Skype i Whatsapp

L'Aràbia Saudita, un país enemic de l'Internet [en], ha amenaçat de bloquejar una sèrie d'eines de comunicació molt esteses, com Skype i Whatsapp, a no ser que les companyies operadores accedeixin a violar la privacitat dels usuaris i controlar les seves activitats.

Segons Brian Whitaker, un bloguer [en] d'Al-bab, les autoritats saudites:

amenacen de bloquejar serveis de comunicació populars com Skype, Whatsapp i Viber a no ser que les companyies operadores accedeixin a controlar els missatges i les trucades.

Al-Arabiya ens informa que la Comissió Saudita de Comunicacions i Tecnologies de la Informació (CITC) ha donat de temps fins al final d'aquesta setmana perquè les empreses responguin.

Saudi Arabia, an Enemy of the Internet, threatens to block popular sites such as Skype and WhatsApp, unless it can monitor them

L'Aràbia Saudita, que és un país enemic de l'Internet segons Reporters Sense Fronteres, amenaça de bloquejar serveis populars, com Skype i Whatsapp, a no ser que se li permeti vigilar-los.

Si les empreses no satisfan aquesta demanda, és possible que la comissió es posi en moviment i bloquegi aquests serveis.

Whitaker afegeix:

Les autoritats saudites amenacen de bloquejar serveis de comunicació populars com Skype, Whatsapp i Viber a no ser que les companyies operadores accedeixin a controlar els missatges i les trucades.

Al-Arabiya ens informa que la Comissió Saudita de Comunicacions i Tecnologies de la Informació (CITC) ha donat de temps fins al final d'aquesta setmana perquè les empreses responguin.

“En el supòsit que al·leguen que és impossible controlar les aplicacions, la comissió va anunciar que pensarien en maneres de bloquejar-les completament al regne.”

Arab News, amb base a Jeddah, informa que les autoritats estan preocupades perquè l'aplicació utilitza connexions encriptades:

Segons dues fonts d'informació fiables que treballen en empreses de telecomunicacions locals, aquesta qüestió ha estat de les més discutides durant les reunions que els caps d'aquestes empreses han mantingut amb la CITC en els darrers 20 dies. Les reunions han acabat amb la CITC exigint que se li permetés l'accés a les aplicacions encriptades.

Com era d'esperar, les autoritats justifiquen les seves demandes argumentant que aquest tipus de vigilància permetrà prevenir les activitats criminals i el terrorisme. Però, com assenyala Ahram Online, les faccions conservadores del país estan preocupades pel creixement de les xarxes socials amb base a Internet que no poden controlar i que “han ampliat els límits rígidament establerts de la llibertat d'expressió”.

Whitaker ens recorda:

Ara la qüestió és si les empreses que hi estan involucrades satisfaran les demandes de la CITC. Fa tres anys es va produir un cas similar en el qual la CITC va amenaçar d'aturar el servei de BlackBerry Messenger llevat que se li donés accés als codis que li permetrien llegir els missatges.

Al final es va resoldre el problema, tot i que no queda clar com. La CITC va anunciar que aturaria el bloqueig perquè Research in Motion, l'empresa canadenca responsable de BlackBerry, havia complert “una part” dels requisits normatius. Alguns informes suggeriren que l'empresa va cedir i va acordar situar un servirdor de BlackBerry al país per tal que els saudites poguessin accedir de manera directa a les dades dels consumidors.

A Riyadh Bureau, Ahmed Al Omran informa [en] que el gran muftí d'Aràbia Saudita, Abdulaziz Al Sheikh, que és l'autoritat de més alt nivell en la interpretació de la llei islàmica, ha descrit Twitter com un lloc on la joventut perd el temps i un “lloc de trobada per a tots els pallassos i corruptors que publiquen tuits que són il·legítims, falsos i incorrectes”.

Al Omran afegeix:

Les crítiques del gran muftí contra els usuaris de Twitter són cada vegada més dures. El gener de 2012 va dir que la xarxa social “ha esdevingut una plataforma per intercanviar acusacions i promocionar les mentides que alguns utilitzen només per aconseguir notorietat”. Més endavant, a l'octubre, va dir que els que l'utilitzen són “bojos” i els va acusar de falta de modèstia i de fe.

També presenta estadístiques sobre els usuaris de Twitter de l'Aràbia Saudita a propòsit de les quals comenta:

Twitter ha esdevingut una plataforma de gran importància per a l'intercanvi d'idees i el debat de qüestions polítiques entre els saudites. Una enquesta recent afirmava que els 51% dels usuaris d'Internet a l'Aràbia Saudita són usuaris actius de Twitter, el percentatge més elevat de tot el món. El mes passat, un funcionari saudita va admetre que el govern s'ha d'esforçar molt per vigilar i censurar el web degut al gran volum de missatges publicats pels usuaris del país.

Mentre els saudites fan que la seua veu s'escolte en Internet, gràcies al gran abast dels mitjans socials, sembla que les autoritats treballen sense descans per fer-los emmudir.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.