Insult o injúria? Explorem la difamació a Internet

En molts països, la línia entre el dret a la llibertat d'expressió i el dret a protegir la pròpia reputació és molt borrosa. A l'era d'Internet, aquesta qüestió ha esdevingut encara més complexa.

Internet ha creat noves oportunitats per a expressar opinions individuals, però en molts països els usuaris que parlin de manera crítica d'altres persones s'arrisquen a infringir lleis contra la difamació i la injúria.

Image by allenknightwalker (CC BY 3.0)

Imatge d'allenknightwalker (CC BY 3.0)

Una declaració injuriosa [en] és una afirmació falsa que lesiona la reputació d'una persona i l'exposa al menyspreu, l'odi o el ridícul públics. Per tal de ser considerada perjudicial, la declaració hauria de ser objectivament falsa. A la majoria de països, expressar una opinió negativa sobre una altra persona no es considera injuriós, però hi ha excepcions. Perquè un acusat sigui condemnat per injúries, els fiscals han de demostrar com la suposada declaració injuriosa lesiona la reputació del demandant. Per exemple, si algú fos acomiadat de la feina a causa d'afirmacions falses sobre ell publicades en un web de notícies, podria presentar una demanda per injúria contra el web o l'autor de l'article.

Un cas recent [en] que involucra el web de ressenyes Yelp és un bon exemple de com pot funcionar la difamació en línia. Als EUA, una dona va publicar a Yelp una ressenya molt dura d'un contractista d'obres domèstiques. Hi acusava el contractista de danyar la casa, cobrar-li més del compte i robar joies. El contractista va presentar una demanda per injúria, argumentant que les acusacions de la dona eren falses i que la seva empresa havia perdut clients a causa dels danys que la ressenya havia causat a la seva reputació. Segons el Washington Post [en], el nombre de demandes per injúria i difamació per ressenyes en línia en webs com Yelp o TripAdvisor ha crescut en els darrers anys.

Entre país i país, una altra distinció important és si la injúria és un delicte civil o penal. En els països en què la injúria està tipificada com a delicte penal, una persona que publiqui un missatge en línia criticant algú altre pot enfrontar-se a un judici penal i a penes de presó. En un país en què la injúria és un delicte civil, l'autor només seria demandat per una compensació econòmica per la part afectada. El grup internacional de defensa de la llibertat d'expressió Article 19 [es] descriu les lleis penals contra la injúria com a “desproporcionades” i argumenta que tenen un “greu efecte sobre la llibertat d'expressió”. Tot i així, les lleis civils contra la injúria també poden tenir un efecte descoratjador sobre la llibertat d'expressió si fixen compensacions desproporcionades.

Article 19 ha creat una eina de visualització molt útil per a mostrar l'estat actual de la legislació sobre la injúria i la difamació al món [en]. Aquests mapes interactius diferencien entre les lleis civils i penals i també mostren els països en què s'ha iniciat un procés de descriminalització total o parcial de la injúria. Article 19 escriu [es] que l'objectiu del seu projecte és aconseguir una distinció clara entre les lleis que tenen la finalitat legítima de protegir els individus d'atacs injustificats basats en informació falsa i les lleis que són creades explícitament per a restringir la llibertat d'expressió. Visiteu el seu web [es] i projecte de mapa [en] per a trobar més informació.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.