El cas Besseres Hannover a Alemanya: el primer bloqueig local de Twitter

El febrer del 2012, Twitter va presentar una política [en] que permet bloquejar tuits i comptes individuals segons el país. Si un govern emet una ordre judicial demanant a Twitter que es bloquegi un tuit o un compte, Twitter l'obeirà. Però el bloqueig només s'aplicarà a aquell país en concret; per als usuaris de la resta del món, el contingut afectat tindrà el mateix aspecte.

Screenshot of @hannoverticker page

Captura de pantalla de la pàgina de @hannoverticker

El mes d'octubre passat, Twitter va posar en acció aquesta política per primera vegada per bloquejar els tuits [en] del compte del grup alemany d'extrema dreta Besseres Hannover (@hannoverticker) [en, de]. El govern alemany ha il·legalitzat i s'ha apoderat formalment dels actius del grup, i alguns dels seus membres han estat acusats [en] d'incitació a l'odi racial i de fundar una organització criminal. També se sospita que el grup podria haver enviat missatges de vídeo amenaçadors a Aygul Ozkan, un polític conservador d'origen turc nascut a Alemanya.

El grup va proclamar que presentaria una objecció [de] al bloqueig per via judicial, però en la situació actual, la decisió per part de Twitter de bloquejar els tuits del grup es va prendre seguint la llei alemanya, cosa que Twitter ha de fer necessàriament si vol que se li permeti operar al país.

Alex MacGillivray, el conseller general de Twitter, va fer pública la situació per mitjà de Twitter i va enllaçar una còpia de la sol·licitud de bloqueig del compte @hannoverticker a Alemanya feta per la policia alemanya. D'acord amb la declaració [en] prèvia de Twitter pel que fa a l'ús de la tecnologia i la seva reticència [en] envers el control del contingut, el compte de Twitter de Besseres Hannover no va ser esborrat, simplement es va impossibilitar accedir-hi des d'Alemanya.

Aquest cas és un bon exemple de com Twitter farà ús de la seva nova política, especialment davant les crítiques [en] a escala internacional, a les quals ja va haver de fer-ne front en el moment d'anunciar aquest canvi. El bloqueig aplicat només a un país té l'avantatge d'assegurar que no s'esborrin tuits com a primera mesura.

Malgrat tot, el cas per ell mateix no elimina totes les preocupacions que suscita aquesta política. Els alemanys que desitgin evitar la prohibició podrien fer-ho mitjançant una xarxa privada virtual (VPN), una tècnica que se sol utilitzar a països com la Xina. Alhora, en cas d'haver-se publicat tuits crítics de dissidents, com va passar durant la Primavera Àrab, encara que els tuits haurien estat disponibles en l'àmbit internacional, no haurien arribat a la població local dels seus països. Si bé és cert que la política de Twitter protegeix més els drets de l'usuari que una que bloquegés completament els tuits (una alternativa que provocaria molta més censura en països concrets), segueix sent una limitació d'expressió que afecta els interessos o moviments tant a escala local com nacional.

Aquest article és la versió modificada d'un article que va aparèixer per primera vegada a Free Speech Debate [en], un blog de recerca amb seu a Oxford.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.