Witness i el poder del vídeo online

Witness [en] és una organització internacional sense ànim de lucre que durant els últims 20 anys ha estat fent servir el poder del vídeo i la narració d'històries per obrir els ulls al món davant dels abusos contra els drets humans. La responsable de comunicació, Matisse Bustos Hawkes [en], va participar a l'última reunió [es] de Global Voices a Nairobi, Kenya, amb una intervenció titulada “L'ascens global dels mitjans ciutadans”. Matisse va parlar sobre com el vídeo està fent canviar la dinàmica de defensa dels drets humans al món mitjançant diversos usos i aplicacions, i va plantejar [es] també els problemes que això comporta:

Ara que podem gravar i compartir vídeos instantàniament, com pot controlar la gent la informació que comparteixen d'ells mateixos i de la gent a la que graven? [Matisse] explica la història d'una dona que mentre parla, té la cara enfosquida al vídeo per protegir la seva identitat. Mostra els esforços del govern d'Iran per buscar fonts per identificar als manifestants. Wael Abbas utilitza la plataforma d'emissió en viu Bamboozer, que comparteix la localització dels que estan en línia. Els seus amics poden saber on és; la policia també.

 

Al següent vídeo (subtitulat en castellà), podeu veure la intervenció de Matisse:

No és el primer cop que Witness i Global Voices col·laboren. Al 2007, un vídeo realitzat conjuntament per Witness i Global Voices va meréixer [es] un premi de One World Media [en]. Durant el 2012, diversos articles de Witness han estat republicats a Global Voices i algunes de les seves accions han estat matèria d'articles, com aquest [es] de Juliana Rincón [en] sobre un sèrie de vídeos que expliquen com filmar protestes [en]:

La sèrie de cinc vídeos [en], creada amb el suport i l'experiència dels vídeo-activistes, proporciona informació important per a qualsevol persona que es pugui trobar amb una càmera al mig d'una protesta, com l'alçament de Síria o qualsevol altre lloc. Els cinc vídeos tracten aspectes com la preparació de la pel·lícula, escollir l'equip, filmar protestes en equip, captura d'imatge i so de qualitat i realitzar entrevistes.

 

Després de la seva presentació, vaig xerrar breument amb Matisse sobre Witness i coses relacionades amb el vídeo:

 

Al playlist Forced Evictions podeu veure més vídeos produïts per o amb el suport de Witness sobre Llatinoamèrica, en aquest cas relacionats amb els desallotjaments forçats al Brasil (per la Copa Mundial) i a Mèxic (per la construcció de preses). I a aquest bloc [en] de Witness podeu trobar un llistat d'articles sobre el mateix tema. Un vídeo que dóna un panorama global sobre aquest assumpte dels desallotjaments forçats és People before Profit (La gent abans que els beneficis), que es pot veure amb subtítols en castellà.

Sobre el problema de la desaparició de dones al nord de Mèxic (Chihuahua i Ciudad Juárez) hi ha aquesta playlist on s'inclou el vídeo Doble Injusticia, produït al 2005 per la Comisión Mexicana de Defensa y Promoción de Derechos Humanos i WITNESS. El vídeo Atados por promesas tracta sobre el tema de l'esclavitud rural contemporània al Brasil.

Podeu consultar també una interessant sèrie de vídeos de formació en la defensa dels drets humans mitjançant el vídeo anomenada Vídeos para el Cambio [es]; a aquesta playlist trobareu una selecció d'aquests vídeos en castellà. Ja que parlem de formació, aquest vídeo va ser gravat a un taller de Witness al Paraguai amb ocasió del Foro Social Américas [es] al 2010.

Podeu trobar molts més vídeos al canal YouTube de Witness.

WITNESS LOGO

Altres posts relacionats:

Chris Moya, SpainRevolt i el ciberactivisme [es]
Afef Abrougui, bloguejant des de Tunísia [es]
Xerrant amb Rebecca MacKinnon sobre “Consent of the Networked” [es]

El primer vídeo d'aquest post va ser transcrit per Azucena_Ramos, Marta Martínez i betsygee, i subtitulat en castellà per Azucena_Ramos.
Post original publicat al blog de Juan Arellano

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.