L'Índia lidera la campanya global contra la violència de gènere

Les Nacions Unides defineixen la violència contra les dones com “tot acte de violència de gènere que acaba, o té tendència a acabar, en danys físics, sexuals, mentals o de sofriment per a les dones, incloent-hi l'amença d'aquests actes, la coerció o la privació arbitrària de la llibertat, tant en l'esfera pública com en la privada.”

Una de cada tres dones experimentarà violència en el transcurs de la seva vida, el que indica que del total de dones que actualment estan vives, un bilió en seran víctimes d'algun tipus de violència. Això significa un problema més habitual que qualsevol altra malaltia, segons les estadístiques de la U.E. One Bilion Rising [Un bilió s'alcen] va ser un acte concebut per Eve Ensler [es], famosa per la seva obra ‘Els monòlegs de la vagina’, escrita fa 15 anys.

Women take part in the One Billion Rising Campaign at Guwahati Assam, India. Image by Reporter#21795 Copyright Demotix (14/2/2013)

Dones durant la campanya One Bilion Rising a Guwahati Assam, Índia. Imatge del Reporter#21795 Copyright Demotix (14/2/2013)

Índia és un dels pitjors països del G20 [en] per les moltes formes de violència de gènere existents, com ara casaments de menors, feticidis femenins, assassinats per honor, guerra, violència domèstica i suïcidis. En alguns casos, aquestes morts ni tant sols es comptabilitzen. P.Sainath escriu [en]:

Un grup que no es té en compte és el de les dones agricultores, les que fan la feina pesada al camp i són empeses al suïcidi per la pobresa i els deutes que mai podran tornar. No són considerades pageses perquè la terra no està al seu nom i, en la majoria d'estats, ni tant sols tenen dret a la terra.

Els informes d'Internet i dels principals mitjans de comunicació del país, mostren com els natius n'estan participant massivament a tot el país, situant l'Índia al capdavant [en] de la campanya global.

L'acte ‘One Bilion Rising’ [Un bilió en alça] anima les dones a reunir-se en algun lloc per fer vaga, ballar i alçar-se en contra de la violència. Hi ha un munt de vídeos a la xarxa per animar-les a participar-hi. El vídeo publicat el passat 14 de febrer, on la cantant Anoushka Shankar [en] exposava els motius del seu alçament va esdevenir viral a les xarxes socials.

L'ONG Video Voluntaris [subtitulat en anglès] van penjar la història d'una noia de 19 anys com a contribució l'alçament.

One Billion Rising: Alça't en suport a la Chanchal:

El 21-10-2012, quatre homes llençaren àcid a la Chanchal, de 19 anys, i a la seva germana, de 15, mentre dormien. L'atac va ser conseqüència directa de la valentia que va mostrar la Chanchal en enfrontar-se a l'assetjament sexual constant d'aquests homes. En el vídeo a sobre, la família de la Chanchal fa una declaració pública demanant justícia al Primer Ministre, el Sr. Nitish Kumar i a l'Inspector General Adjunt per als Sectors Vulnerables, Arvind Pandey.

Indianhomemaker va publicar imatges de l'aixecament de Gurgaon [en]:

El mateix dia, a Kerala, una dona va ser assetjada per eve teasers [en] i ella mateixa els va apalliçar. La valenta Amrita [en] explica als mitjans de comunicació que s'hauria sentit inútil de no haver reaccionat mentre la resta romania en silenci, sobretot després d'haver participat en l'esdeveniment One Bilion Rising.

Every now and then, the rally would pause and the women and men would laugh raucously for a minute or so. It's all about freedom of expression and reclaiming public space, said an organiser.. Image by Lois Kapila. (14/2/2013)

De tant en tant, la manifestació fa una pausa per a què dones i homes mostrin el seu riure estrident durant més o menys un minut. No és més que llibertat d'expressió i reivindicació de l'espai públic, comentava un dels organitzadors. Imatge de Lois Kapila. (14-2-2013)

 

Piyasree Dasguptaa comenta a FirstPost [en] que la campanya podria convertir-se en un carnaval sofisticat:

Per exemple, l'informe de l'Oficina Nacional d'Estadística del Crim assenyala que la ciutat o població amb major increment de crims, gairebé un 87%, és Asansol, una població industrial a Bengala, lluny de Calcuta, on la campanya One Billion Rising s'ha desplegat amb més força.

Llavors, quina és la resposta? Hauríem d'aturar les protestes – les de tipus elaborat que apel·len als aspectes més populars de la nostra cultura? No. Però també hem de buscar la manera que no sembli un carnaval, que no és del gust de tothom.

 

Kamayani escriu al seu bloc [en] per què l'acte de Bombai és únic:

L'acte de Bombai és únic per ser ‘el més divers i inclusiu’. Hi ha dones que representen una gran varietat de sectors marginalitzats de la nostra societat (discapacitats, dalit [de la casta dels intocables], minories sexuals, musulmans) que hi participen per dir no a la violència i escampar el missatge que les dones amb diferents necessitats tenen drets diferents.

Subhajit das escriu sobre [en] per què creu que aquests moviments de gènere exclusius no aconseguiran els resultats desitjats a Calcuta:

Els moviments de gènere exclusius són, en essència, problemàtics perquè: a) fracassen en reconèixer que un problema social particular es limita a (la interpretació “definitiva” d’) un gènere. En aquest cas, els organitzadors semblen negar el fet que la violència sexual a Calcuta no es limita solament a les dones, o més ben dit, el concepte de dona que s'ha “encasellat” biològicament i que es categoritza com a sexe femení, o a tota persona que s'identifica com a dona; tenint en compte experiències personals, als “homes” amb expressions de gènere diverses també són assetjats sexualment.

Una imatge amb una perspectiva diferent de l'aixecament circulava per Facebook amb l'etiqueta:

Perquè “les treballadores sexuals també tenen drets, com tu i com jo”

Balu Menon [en] escriu a Facebook:

Jo també hi estic d'acord… El despertar de les dones és l'única manera de tenir HOMES millors!

Jo Stroebel va compartir la imatge [en] d'unes dones tocant el tambor a l'acte One Bilion Rising de Kochi:

Students of Kamla Nehru College in an enthralling choreographed performance in the OBR event at Parliament Street, New Delhi. Rajeev R Singh. Copyright Demotix (

Estudiants del Col.legi Kamla Nehru en una fascinant coreografia durant l'acte OBR a Parliament Street, New Delhi. Rajeev R Singh. Copyright Demotix

A continuació trobareu alguns tuits interessants sobre la campanya One Bilion Rising a tot el país:

‏@EsteKelvaredhel (Likla): Bombai s'aixecà d'una manera que @eveensler n'hauria estat ben orgullosa!

‏@The_AK_84: (Ashutosh Kumar ‏@The_AK_84) OneBillionRising sembla només un èxit al tuiter i al món virtual. No hi havia més de 1000 persones in situ a Delhi, comptant mitjans de comunicació i organitzadors

‏@RuchiraSingh (Ruchira Singh): S'incorporen dones de diferents edats i estils de vida. Algunes se saluden amb un ‘Feliç OBR’, delhi celebra #onebillionrising!

‏@tetisheri (Lily ) De camí a parliament street. Blank noise preparen una instal.lació de roba que diu “Jo mai ho he demanat”. #onebillionrising #delhi

shahid ‏@shahidnissar(shahid ‏@shahidnissar) @sardesairajdeep Senyor és el 6è dia de toc de queda esponsoritzat per l'Estat, Caixmir no pot ser part de #onebillionrising @BDUTT

‏@davidpakh (David Pakhuongte) One billion rising : de caixmir a kanyakumari, kutch a calcuta. On és el Nord-Est al nostre mapa? #onebillionrising #ndtv

‏@caslet (Cassandra Wright):
Acabo de tornar de la concentració de #onebillionrising a Chennai, India. És genial sentir la solidaritat a tot el món. És terrible el que les dones pateixen aquí

‏@parveendusanj (Parveen Dusanj) #OneBillionRising a l'Índia hi ha dones que causen violència (física i mental) a altres dones. Aquestes són les pitjors. S'ha d'ATURAR

 

El missatge de la Zena al Tuiter resumeix l'aixecament:

‏@zenacostawrites (Zena Costa‏) #OneBillionRising Creem una societat on les dones no siguin mortes per honor, sinó honrades de per vida! #JusticeForWomen #India #VDAY #VAW

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.