Els tuitaires inventen usos per a l'aeroport sense avions de Castelló

Poques vegades els aeroports són protagonistes de les notícies, si no és per algun desastre aeri o perquè les vagues del seu personal els converteixen en un purgatori per als usuaris. Però Espanya té un aeroport amb estrella pròpia, que des de la seua inauguració ha fet córrer rius de tinta líquida i electrònica: l'aeroport de Castelló.

El aeropuerto de Castellón al atardecer. Foto del blog #La Campana de la Vela

L'aeroport de Castelló al capvespre. Foto del bloc #La Campana de la Vela

Aquest aeroport es va gestar, com tantes altres obres públiques absurdes, en la dècada prèvia al començament de la crisi, i va ser inaugurat a so de bombo y plateretsper l'aleshores President de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, al març del 2011, unes setmanes abans de les eleccions municipals, tot i que les instal·lacions no tenien vols programats. De fet, ni tan sols tenien permís de navegació aèria. A l'acte hi van assistir 1.500 persones, entre elles Francisco Camps, president de la Generalitat Valenciana en aquella època, que va deixar el càrrec quan va ser imputat per suborn d'autoritat. La inauguració va tenir alguns moments al caire del ridícul que recull aquest divertit vídeo de El Intermedio, el càustic programa de «laSexta».

A la llista de despropòsits que envolten aquest aeroport cal afegir-hi un error en la construcció que inutilitza la pista d'envol i aterratge i obliga a reformar-la abans de la seva estrena, i la construcció d'una escultura faraònica –homenatge a Fabra, segons l'autor– a la rotonda d'accés, que ha costat 300.000 € i que no ha suportat la humitat de la zona.

Manchas de óxido en la estatua que preside la entrada al aeropuerto. Foto del blog Hits Book.

Taques d'òxid a l'estàtua que presideix l'entrada a l'aeroport. Foto del bloc Hits Book.

L'aeroport, tot i que no està operatiu, té unes despeses anuals considerables, com desglossa aquest article de elplural.com:

Juan García Salas, director general d’Aerocas [la societat pública que gestiona l'aeroport], va cobrar l'any 2011 88.104 euros, una quantitat bastant superior als 84.200 euros bruts que va guanyar el 2010. (…)

Encara n'hi ha més. Les despeses d'explotació de l'aeroport de Castelló van ascendir el 2011 a un total de 6.484.935 euros. D'aquest total, 5.092.596,22 euros es van gastar en l'apartat de publicitat, propaganda i relacions públiques; és a dir, més del 78%. De la resta, 918.663 euros van anar a parar a serveis professionals independents; 368.865,49 euros als salaris dels set treballadors; 223.074 euros a treballs realitzats per altres empreses; 129.430 a altres serveis; 23.412 a arrendaments i cànons i 23.006 a serveis bancaris o similars, entre d'altres apunts.

Carlos Fabra, principal promotor d'aquest aeroport i polític del Partit Popular, pertany a una família de llarga tradició política a Castelló. Va ser president de la diputació d'aquesta província del 1995 al 2011, càrrec que va deixar després de ser imputat per delictes de suborn i tràfic d'influències l'any 2010. És també el pare d'Andrea Fabra, diputada del PP que es va fer malauradament cèlebre fa uns mesos en cridar al Congrés «¡Que se jodan!» quan el president Rajoy anunciava noves retallades en les prestacions als aturats.

Inauguración del aeropuerto de Castellón, con la asistencia de 1500 personas y la plana mayor del gobierno valenciano. Foto del blog La Mesa De Luz

Inauguració de l'aeroport de Castelló, amb l'assistència de 1500 persones i la plana major del govern valencià. Foto del bloc La Mesa De Luz

Fa uns dies, el mateix Fabra, que ara presideix Aerocas, va anunciar que un grup empresarial de capital risc ha fet una oferta per a comprar l'aeroport de Castelló per 200 milions d'euros. L'operació, tot i que no és ni molt menys tan avantatjosa com la presenten els gestors d'Aerocas, no deixa de ser una bona notícia, posat el cost de manteniment de les instal·lacions. Tanmateix, la notícia ha sorprès a molta gent, ja que aparentment l'aeroport és una infraestructura completament inútil, i cal preguntar-se per a què voldria ningú fer-se'n càrrec.

Per això, a tuiter es van llançar les etiquetes #UsosAeroportCastelló i #NuevosUsosAeropuertoDeCastellón [es], que va arribar a ser tema del moment el 10 de gener. Els internautes els van omplir d'idees molt noves, priginals i iròniques.

Eiryah Udhen i Eva es decanten per l'esport:

@Eiryah: Recinte de qualitat extraordinària per realitzar la Champions League de petanca

@evitalunera: A partir del 7 de juliol, els encierros de San Fermín

Marina Segovia i David Antonio Tomico són més partidaris de l'art:

@marinuxy_94: una escola d'escultors de figures d'aeroports

@DTomico: Monument homenatge a la soledat

Jose melchor valero i Magnes estan a favor de dedicar-lo a la vida nocturna:

@josemelchor1: Botellòdrom oficial de la Província

@ValNyx: Fumador de marihuana. Almenys que hi voli algú” AAAAJAJJAJAJAJ

Marte con más tráfico aéreo que el aeropuerto de Castellón. Imagen de Cuánta Razón.

Mart amb més tràfic aeri que l'aeroport de Castelló. Imatge de Cuánta Razón.

Javier Etxarri, Tanya G i ElNinjaDeLasGalletas es decanten per la fauna:

@jetxarri: Un a cada província! RT”@quiquepeinado: Zoorrupte, un lloc per a criar corruptes en captivitat”

@TanyGomez: Cargolòdrom

@Chinobi_Ninja:  i si a falta d'avions muntem un Angry Birds a escala real? Serà por porcs per encertar…

Gorka Zumalabe i ManuMillán posen el punt sarcàstic:

@tormentad:  I paralitzar l'activitat normal de l'aeroport? que esteu bojos? XD XD

@Manu_Millan cementiri de maletes

DiQuijorna té la idea més revolucionària:

@JordiDiaz71: Podria utilitzar-se d'aeroport, que és de l'única cosa que sembla que al final no s'utilitzarà

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.