Desig d'any nou per un Taiwan desnuclearitzat

Cada any els taiwanesos es reuneixen al voltant del Taipei 101, l'edifici més alt de Taiwan, per a veure els focs d'artifici i celebrar l'arribada de l'any nou. Aquest any, la celebració va ser molt especial, ja que cantants famosos, ecologistes i joves activistes van treballar plegats per mostrar que el desig comú de tots el taiwanesos pel 2013 és una terra desnuclearitzada [zh]. Els cantants van actuar a les festes de la nit de cap d'any i cantaren cançons antinuclears. Els grups ecologistes van organitzar una campanya de signatures conjunta per tal d'establir un consens entre els taiwanesos per una política de desnuclearització.

L'acció més cridanera la van dur a terme un grup d'activistes juvenils sota la xarxa Citizens No Nuke [zh, en, jp, de, fr, ko], que van projectar un símbol antinuclear sobre el Taipei 101 durant l'espectacle de focs d'artifici anual. Poc després van penjar la seva acció al Youtube.

A sota trobareu l'explicació del seu acte a la pàgina web del grup [zh, en, jp, de, fr, ko]:

Taiwan corre un risc crític ja que dues centrals nuclears, la NPP1 i la NPP2, el coeficient de resistència sísmica de les quals s'estima evidentment inferior a la de Fukushima Daiichi NPP, estan situades molt a la vora de la zona de falla activa de l'arc volcànic… Segons l'investigador en energia nuclear Koide Hiroaki, un cop s'alliberin els materials radioactius del NPP4 Taiwan, a les regions del nord l'exposició tindrà com a resultat 30.000 morts immediates i 7 milions de residents amb enfermetats cròniques o càncer. El material radioactiu s'estendrà a través de les corrents marines i l'atmosfera, portant el desastre als països veïns i, finalment, a tot el món. Tots els ciutadans del món comparteixen inevitablement el risc i les conseqüències potencials de la tecnologia de l'energia nuclear.

Independentment dels debats i l'angoixa de la societat, o de les qüestions de seguretat i gestió, els funcionaris del govern no han aclarit els problemes sense la determinació de la responsabilitat pròpia. El descontentament amb la situació ha arribat a un punt crític.

És l'hora d'acabar amb la tecnòpoli… Declarem sense cap patiment que Taiwan és un país democràtic; la nostra voluntat, no ser dominats per l'1% privilegiat. I si el nostre govern no exerceix la seva responsabilitat amb els éssers de la Terra, el 99% s'unirà i exercirà el seu dret.

Som el 99% i ens veurem les cares al final del camí.

Anti-nuclear sign projected on Taipei 101. Image from Citizens Nonuke Organization.

Símbol antinuclear projectat al Taipei 101. Imatge de Citizens Nonuke.

Hi ha alguns comentaris a sota del vídeo de Youtube. ksutgman troba que l'acte fou significatiu:

謝謝 好感動 這比101煙火 好看精彩100萬倍

Gràcies. Estic emocionat. Això és un milió de vegades més increïble que els focs d'artifici al Taipei 101!

Mentre alguns van trobar que aquest símbol extraterrestre arruïnava l'espectacle, 朱想容 deia:

惶恐這個反核標誌,卻不去反思台灣的核電多可怕,我該說什麼呢?

Si us espanteu amb aquest símbol antinuclear però no penseu en el perill de les centrals nuclears a Taiwan… Què puc dir?

Tot i que molts internautes estan entusiasmats amb l'acte, els organitzadors del Taipei 101 no n'estan satisfets [zh] i estan considerant prendre accions legals contra els activistes. D'altra banda, Sophia Hong senyala que mentre la projecció d'una imatge que no fa mal a ningú molesta a alguns, la gent hauria de parar atenció a la comunitat Tao, que porta 30 anys convivint diàriament amb residus nuclears:

Anti-nuclear sign projected on Taipei 101. Image from Citizens Nonuke Organization.

Símbol antinuclear projectat al Taipei 101. Imatge de Citizens Nonuke.

你覺得核廢料那些玩意是合理應該出現在別人的島上,讓別人生活何止充滿惶恐,他們一輩子要面對的是健康上的恐懼!!!!

Us semblaria raonable que hi hagués residus nuclears a l'illa d'uns altres? Els residus nuclears no només omplen les seves vides d'un gran temor, sinó que, a més, els enfronta amb amenaces per a la salut al llarg de tota la seva vida!!

Està Taiwan a punt per convertir-se en una terra desnuclearitzada? El dia 9 de gener del 2013, el Legislatiu Yuan començarà a examinar el projecte de llei sobre la promoció d'una terra desnuclearitzada [zh], que s'havia proposat el 2005. Si s'aprova aquest projecte de llei, les tres centrals nuclears deixaran d'estar operatives un cop s'arribi al termini de la seva vida útil i s'aturarà la construcció de la quarta central nuclear.

Actualment, els residents afectats per la construcció de la quarta central nuclear estan pressionant per a un referèndum [zh] que aturi la seva construcció el 2013.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.