Grafits a Teheran: escletxes per a la llibertat d'expressió

L'Iran no és conegut per la seva llibertat d'expressió ni per les manifestacions populars en el domini públic. Tot i això, l’art urbà no és pas inexistent. Si els frescos, els mosaics i altres pintures decoren les parets d’algunes ciutats, l’art clandestí, tot i no estar tant present com a Europa, també és visible: grafits i diversos dibuixos de plantilla es pinten tant discretament com indiscretament a les ciutats.

Grafit a Teheran. Foto: Melinda Legendre

Grafit a Teheran. Foto: Melinda Legendre

Algunes parets estan clafides de pintades propagandístiques, d’un màrtir és un exemple, però també es pot tractar de dibuixos abstractes, amb una funció simplement ornamental. N’hi ha que són veritables obres d’art.

Fa unes setmanes, un fotògraf de Teheran em va enviar per email aquestes dues imatges d’un grafit amb aquest comentari:

I took these in Tehran, near a bus stop.
I think someone is fighting with the municipality of Tehran. One day he or she draws a graffiti, the other day the municipality removes it. This goes on and on.

He fet aquestes fotografies a Teheran, a prop d’una parada d’autobús. Penso que hi ha algú que es baralla amb la municipalitat de Teheran. Un dia ell o ella dibuixa un grafit i a l'endemà la municipalitat l’esborra. I així durant dies.

Tres setmanes més tard, en demanar permís per citar i publicar la seva fotografia, va contestar que això seria un honor per a ell i va voler afegir:

Grafit a Teheran, novembre 2012. Foto: Issa

Grafit a Teheran, novembre 2012. Foto: Issa

Now they painted something like a drawing or pattern on that wall to prevent that person to add another piece of graffiti. But before that this wall was really dirty. But now at least it's not dirty. So the enemy of the municipality is now a friend of people because that wall is not dirty anymore.

Grafit a Teheran, novembre 2012. Foto: Issa

Grafit a Teheran, novembre 2012. Foto: Issa

Ara, ells han pintat una cosa, una mena de dibuix o motiu, a aquesta paret per impedir que aquesta persona continuï dibuixant-hi grafits. Però abans d’això, aquest mur estava totalment brut. Ara almenys ja no està brut. Així que ara l’enemic de la municipalitat és amic de la gent, perquè aquesta paret ja no està bruta.

Tots aquells que s’expressen així corren un risc molt més gran que a Europa. Actualment no existeix cap llei a l’Iran, però si les autoritats consideren l’obra subversiva, aquesta es converteix senzillament en un crim. L’art urbà només acaba de començar a l’Iran. Esperem que prosperi.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.