Lenin al Tadjikistan: un ‘poc millor Hitler’ o un ‘autèntic heroi'?

El 21 de setembre de 1991, menys de dues setmanes després que el Tadjikistan proclamara la seua independència de la Unió Soviètica, una multitud emprenyada enderrocava el monument a Vladimir Lenin situat al centre de Dushanbe. L'eliminació d'aquest monument simbolitzava la pruïja de la intel·lectualitat nacionalista i d'alguns polítics per desfer-se'n de tot allò que poguera recordar-los el seu passat comunista.

La guerra civil que va esclatar al poc va retardar la demolició de molts altres monuments dedicats al líder de la revolució bolxevic en la república centreasiàtica. No fou fins la dècada del 2000, quan les autoritats del Tadjikistan es van embarcar en un nou projecte de construcció nacional, que els monuments de Lenin van començar a caure arreu del país. ‘L'avi Lenin’ va desaparèixer de les places cèntriques a les principals ciutats del Tadjikistan. Els seus monuments van ser remplaçats per les estàtues de nova factura d’Ismaïl ibn Àhmad, un emir a qui s'atribueix la creació d'un imperi tadjik al segle desè.

En la major part de ciutats i pobles del Tadjikistan, els monuments soviètics a Lenin foren remplaçats per estàtues d'Ismaïl Ibn Àhmad. Aquest monument a Ibn Àhmad s'alça a la plaça major de Dushanbe, al punt on es trobava la de Lenin, enderrocada el 1991. Foto d'Alexander Sodiqov (2010).

Un ‘poc millor Hitler’

La pressa del govern per retirar les escultures de Lenin ha provocat debats encesos entre els blocaires del país. Alguns argumenten que els monuments del període soviètic haurien de ser destruïts i oblidats per tot el dolor i el sofriment que la conquesta bolxevic va infligir a la regió.

El desembre de 2011, el periodista Salim Aioubzod va explicar [tg] al seu bloc el perquè no hi ha lloc per a les estàtues de Lenin al nou Tadjikistan:

Ленин дар моҳи ноябри соли 1919 Михаил Фрунзеро ба ҳайси фармондеҳи Ҷабҳаи Туркистон ба Осиёи Марказӣ фиристод. Бо ин шиор, ки “мақсад ишғоли қаламрав нест, мақсад нобуд кардани ҳариф аст.” Барои ман инҳо далели кофиянд, ки ҳама чизи марбут ба Ленин ва шайкаи ӯ дар гулхан сӯзонида шавад. Пайкараҳои ӯро бояд барчид ва нобуд кард. Онҳо таърих нестанд, дарде таърих аст, ки аз он замон то ҳоло ва боз ҷовидонаҳо мардуми ҷаҳонро азият медиҳад.

El novembre de 1919, Lenin va designar Mikhail Frunze comandant del Front del Turquestan i el va enviar a Àsia Central. La raó [de l'expedició de Frunze] “no era conquerir el territori, sinó eliminar tots els enemics”. Crec que açò és motiu més que suficient per cremar tot allò relacionat amb Lenin i la seua banda. Les seues escultures haurien de ser recollides i destruïdes. Les estàtues no són història; història és el dolor que ha turmentat tanta gent des de llavors i que sempre ho farà.

21 anys després de la independència del Tadjikistan, encara resten algunes estàtues i bustos de Lenin al país. Aquesta foto mostra una gran escultura de Lenin a Istaravshan, al nord del Tadjikistan. Imatge per cortesia de Sergey Abashin (2012).

El blocaire també comparava [tg] Lenin amb Adolf Hitler, líder de l'Alemanya nazi:

Агар пайкараҳо таъриханд, чаро дар Олмон пайкараҳои Адолф Ҳитлерро аз ҳама ҷо бардоштанд? Оре, Ленин Ҳитлери каме беҳтар буд, ҳарчанд шояд дар шумораи қурбониёни ҷангу террори онҳо тафовути зиёд нест. Миллионҳо нафар.

Si les escultures són importants [per raons històriques], llavors per què Alemanya va retirar totes les estàtues d'Adolf Hitler? En efecte, Lenin era una mica millor que Hitler, tot i que no hi ha gaire diferència en el nombre de persones que van matar durant les guerres i el terror que ambdós encapçalaren. Milions de persones foren les seues víctimes.

Més recentment, l'1 de novembre, Tojikzamin continuava la discussió. Perplex per l'observació que encara poden trobar-se algunes estàtues de Lenin a escoles del país, el blocaire assegurava [tg]:

Мо набояд аз он фаромӯш кунем, ки ҳайкал ин чизи безарар нест. Кӯдаконе ки дар муддати 11 соли хониш хар рӯз Ленинро мебинанд ҳеҷ гоҳ ватандӯстону миллатдӯстон намешаванд. Онхо доимо фикр мекунанд ки мо дар давлати Шуравӣ зиндагонӣ мекунем, яъне давлате ки аз тарафи Русия “матушка” роҳбарӣ мешавад. Ин кӯдакон доимо фикр мекунанд ки “бобои Ленин” кахрамони бузургтарини халқи тоҷик мебошад, ва аз кахрамонҳои аслии миллатамон бехабар мемонанд. Хузури даҳҳо ҳайкалхои Ленин дар ҷумҳурии соҳибистиқлоли мо барои тамоми тоҷикони ҷаҳон айб аст!

No hauríem d'oblidar que les estàtues no són objectes innocus. Els nens que veuen Lenin cada dia durant els 11 anys d'escola mai s'estimaran la seua terra natal o la seua nació. Sempre creuran que encara viuen a un estat soviètic, un estat governat per la ‘mare Rússia’. Aquests nens sempre pensaran que ‘l'avi Lenin’ fou l'heroi més gran del poble tadjik i no coneixeran els herois reals de la nostra nació. El manteniment de desenes de monuments a Lenin en la nostra república independent deshonra tots els tadjiks del món.

Aquesta estàtua de Lenin va romandre molt de temps a la plaça major de Khorog, a l'est del Tadjikistan, abans de ser remplaçada el 2010 per un monument a Ibn Àhmad. Foto d'Alexander Sodiqov (2009).

Un ‘autèntic heroi’

Però alguns ciberciutadans opinen de manera diferent.

En referència a la retirada d'un monument de Lenin a Khujand, ciutat del nord del país anomenada ‘Leninobod’ (la ‘Ciutat de Lenin’) entre 1939 i 1992, Alexey Somin escrivia [ru] al seu bloc:

Разве этот памятник кому-то мешал? Разве мешал он нам строить новое государство, с новыми принципами и ценностями? Почему он просто не мог оставаться там, где стоял, и служить в качестве исторического памятника?

Самое обидное, что памятники и бюсты Ленина убирают по всей стране, заменяя их памятниками Сомони. Зачем? Что такое сделал Сомони, что он заслужил стоять на месте Ленина? Да, когда-то давно он основал империю, в которой таджикский язык был государственным. Но эта империя никогда не называлась “Таджикистаном” и она развалилась через 100 лет. После этого у таджиков не было своего государства, они жили под гнетом тюркских народов. А при Ленине это государство появилось. Так кто же тогда сделал больше для таджиков и для Таджикистана?

Molesta algú aquest monument? Ens impedeix construir un nou estat, basat en nous principis i valors? Per què no podem simplement deixar el monument on estava i que servisca com a monument històric?

El més ofensiu és que els monuments i bustos de Lenin de tot el país s'estan substituint per estàtues d'Ibn Àhmad. Per què? Què ha fet ell per a merèixer remplaçar Lenin? Sí, fa molt de temps va fundar un imperi on el tadjik era la llengua de l'estat. Però el seu imperi mai es va dir ‘Tadjikistan’ i es va desplomar en només 100 anys. Després d'això, els tadjiks no van tenir un estat propi, van viure sota el jou dels pobles turquesos. Mentre que en l'època de Lenin [els tadjiks] van aconseguir el seu propi estat. Així que qui va fer més pels tadjiks i el Tadjikistan?

Una estàtua enorme de Lenin va dominar durant anys el paisatge de Khujand (abans ‘Leninobod’), al nord del Tadjikistan. Foto d'Alexander Sodiqov (2003).

Comentant aquest post, Dalnoboyshchik va escriure:

Полностью согласен! Памятники Ленину нужно оставить! Это наша история, её нужно уважать. Пусть ставят новые памятники, кому угодно, но и Ленина пусть не трогают. Одно другому не мешает. История рассудит кто был настоящим героем и больше сделал для нашей страны.

Estic completament d'acord! Les estàtues de Lenin haurien de deixar-se on estan! Aquesta és la nostra història, hauria de respectar-se. Que erigisquen nous monuments a qui vulguen, però no haurien de tocar Lenin. La història mostrarà qui va ser un autèntic heroi i que va fer més pel nostre país.

Els darrers dies de l'estàtua de Lenin a Khujand. Imatge per cortesia d'Asia-PLUS.

Què fer? 

Aquests debats en curs sobre els monuments són una petita part de les grans batalles que es lliuren al si de la societat tadjik al voltant dels valors i les interpretacions històriques. Mentrestant, alguns ciberciutadans tadjiks discuteixen també sobre què fer amb les escultures soviètiques retirades per les autoritats.

Dessota el post de Somin, Beparvo proposava [ru]:

Да я согласен что Ленин исторический памятник. Но тогда он не должен стоять в центре каждого города и поселка в Таджикистане. Он должен быть в музее. Да не нужно выкидывать эти памятники или разрушать их. Это история. Нужно их акуратно и спокойно перенести в музей.

Estic d'acord que l'estàtua de Lenin és un monument històric. Però en aquest cas, no hauria de romandre en el centre de cada ciutat i cada poble del Tadjikistan. Hauria d'estar en un museu. No haurien de desfer-se'n o destruir aquests monuments. Són història. Haurien de ser traslladats sense fer soroll i amb cura al museu.

Temur Mengliev sosté una opinió diferent:

Нужно поступить умнее. Наиболее важные с исторической и эстетической точки зрения памятники Ленину нужно перенести в музеи. А все остальные – а таких по Таджикистану сотни – нужно продать посредством аукциона. Есть ведь граждане, для которых Ленин много значит. Вот пусть и покупают эти памятники и устанавливают у себя во дворе или на даче.

Hauríem de ser més intel·ligents. Les estàtues de Lenin més importants – des d'un punt de vista històric i estètic – haurien de traslladar-se al museu. I la resta d'estàtues – de les quals en resten centenars al Tadjikistan – haurien de subhastar-se. Hi ha ciutadans per als qui Lenin significa molt. Deixem-los comprar aquests monuments i col·locar-los als seus patis o datxes.

Després de 21 anys d'independència, alguns tadjiks encara reverencien Lenin. A Varzob, a uns 40 quilòmetres al nord de Dushanbe, un baix relleu en granit de Lenin decora una mansió de recent factura. Foto per cortesia de Christian Mark Bleuer (2012).

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.