Itàlia: la desocupació dels joves: “selectius” o a la fuga?

El passat 22 d'Octure, durant una reunió organitzada per l’Assolombarda [it], l'associació de les empreses industrials i del sector terciari de l'àrea milanesa, la Ministra de Treball italiana Elsa Fornero va afirmar: “Els joves acaben els estudis i han de trobar una ocupació. No han de ser massa choosy (selectius), com diuen els anglesos. Això significa, com deia sempre als meus alumnes, ‘Agafa la primera [oferta de treball], i un cop dins mira al teu voltant'”.

Foto dell'utente instagram @elisadospina, dal sito Generazione Choosy

Foto de l'usuari d'Instagram @elisadospina, del web Generazione Choosy

La declaració, en un moment particularment dramàtic per la desocupació, sobretot juvenil, va ser immediatament motiu de polèmica, perquè es va interpretar com una acusació als joves, que es cansarien de buscar feina perquè “és pesat”. Segons les dades més recents de l'ISTAT, la desocupació juvenil a Itàlia és del 34.50% [it] en la franja d'edat compresa entre els 15 i els 24 anys, i gairebé la meitat dels joves només tenen una feina temporal, en la majoria dels casos mal pagada. Itàlia és el tercer dels països europeus amb un percentatge més alt de NEET [en][sigles en anglès equivalents a Ni-ni, ni treball ni formació] després de Bulgària i Grècia, i les xifres d'emigració (també anomenada “fuga de cervells”) no paren d'augmentar.

La Ministra va fer un aclariment, explicant que “mai” no havia dit que els joves italians són ganduls, i que “estan disposats a fer qualsevol feina, encara que també és cert que actualment els joves es troben en condicions de precarietat.” Fornero va dir que el seu comentari feia referència a una situació habitual en el passat, quan rebutjar les feines per sota de les pròpies competències era habitual entre els joves italians, mentre que, segons ha dit, “avui els joves italians no estan en condicions de rebutjar una feina.”

L'aclariment no ha servit per calmar la polèmica, i el terme choosy ha generat una “gran tempesta” a la xarxa, sovint utilitzat amb ironia per criticar l'afirmació de la Ministra.

Al Tuiter no han mancat els jocs de paraules amb el hashtag #choosy — com els següents:

@jacopopaoletti: Stay hungry, stay #choosy. [N.T. Joc de paraules amb la frase “Stay hungry, stay foolish” d'un discurs de Steve Jobs]

@sergioragone: #choosy in the sky with diamonds. [N.T. joc de paraules amb la cançó “Lucy in the sky with diamonds”, dels Beatles]

@taniuzzacalabra: #choosy è se vi pare. [N.T. Joc de paraules amb la frase de Pirandello “Così è se vi pare” (És així, si us sembla)]

Dalla pagina del gruppo Facebook

De la pàgina del grup de Facebook “Lo Stato Sociale”.

 

Al Facebook, molts han comentat la declaració amb sarcasme. El grup musical Lo Stato Sociale [it], per exemple, ha creat una sèrie de paròdies a partir de títols de pel·lícules, llibres i cançons repensades en un sentit choosy, animant els seus fans a contribuir a la llista. Mentrestant, el web Generazione Choosy [it] ha creat una galeria automàtica amb totes les imatges publicades en Instagram que fan referència a aquesta polèmica.

dal sito Generazione Choosy

Foto de l'usuari d'Instagram @idacia, del web “Generazione Choosy”.

No totes les iniciatives han estat tan senzilles. El tumblr Choosy Sarai Tu [it] ha recollit crítiques i acusacions més serioses, explicant els casos viscuts per aquells que tenen problemes de desocupació o de sota-ocupació. Molts han aprofitat l'oportunitat per esbravar-ne el ressentiment tot explicant les seves experiències, sovint les dels joves altament qualificats però amb escasses sortides professionals. Molts dels qui han escrit tenen qualificacions que fins fa alguns anys resultaven molt profitoses per al món del treball. Entre les diverses cartes penjades al web, la d'una noia que quatre anys després d'haver aconseguit una enginyeria de la construcció i arquitectura i d'haver fet diverses hores de pràctiques i d'investigació, explica que ha trobat un lloc en un estudi tècnic on li paguen cinc euros l'hora. Tanmateix, n'hi ha que treballen fins i tot per tres euros l'hora, tot i tenir una carrera amb matrícula d'honor, com revela la carta que podeu llegir a continuació.

Lettera aperta al ministro dal sito choosysaraitu.tumblr.com

Carta oberta a la ministra del web choosysaraitu.tumblr.com

Moltes contribucions manifesten també la intenció de marxar d'Itàlia o la convicció d'aquells que ja viuen a l'estranger que les condicions laborals són molt millors: un mirall d'una realitat nacional en la qual, segons les darreres dades de l’ISTAT [it], un terç dels joves planeja emigrar.

D'altra banda, altres minimitzen les polèmiques, tot reiterant la importància d'adaptar-se i explicant casos de joves que encara es resisteixen a acceptar llocs de treball que no es corresponguin amb les seves aspiracions. Al bloc de RENA [it], Irene Borin parla de la seva experiència a França, on va començar a treballar com a cangur per a més tard convertir-se, gràcies a una trobada afortunada que va tenir lloc en aquell context professional, en responsable de la comunicació institucional als països de fora de la zona Euro per a un grup bancari, una professió per la qual s'havia format tant a Itàlia com a França:

Ha pagat la pena no ser maniàtica i haver acceptat fer de cangur primer i fer de serventa després. Entenc per què una ministra, o simplement un adult amb seny, pot aconsellar els joves que no siguin “choosy” (selectius) i que es posin mans a l'obra i comencin sigui on sigui. Si m'hagués quedat tancada a casa enviant currículums no hauria trobat la feina que tinc ara.

Finalment, hi ha algunes persones que, positivament [it] i anant més enllà de les polèmiques, han decidit començar amb Io Voglio Restare [it], una iniciativa que té com a objectiu la col·laboració entre tots per intentar millorar la condició professional dels joves italians i evitar que Itàlia es converteixi simplement en un país del qual es vol fugir.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.