Bolívia, tens Internet?

El Cens Nacional de Població i Habitatge de Bolívia es durà a terme el 21 de novembre. L'anterior cens nacional es va fer fa més d'una dècada, el desembre del 2001.

Dirigit per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el cens nacional del 2012 té per objectiu [es] proporcionar “informació actualitzada sobre les condicions demogràfiques, socials, econòmiques i d'habitatge al país, i permetre així ajustar, definir i avaluar plans, programes, polítiques públiques i estratègies per a un desenvolupament humà, econòmic i social sostenible en els àmbits nacional, departamental i municipal”.

Orientat principalment a temes demogràfics i d'habitatge, el qüestionari del cens [es] ha suscitat el debat als diversos mitjans socials al voltant de la pregunta 17: “Hi ha servei d'Internet en aquesta casa?”

Investigadors, analistes i activistes esperaven que el cens de 2012 confiaven aconseguir més dades i informació d'aquest cens. No obstant, l'única pregunta sobre l'accés a Internet es limita a l'existència del servei i deixa de banda el tipus de connexió, la qualitat, els usos, l'escletxa digital i d'altres, desaprofitant així l'oportunitat de recol·lectar informació més detallada sobre aquesta qüestió.

Nayeli i Carla, per Safe the Children (CC BY-NC-ND 2.0)

S'estima [es] que al voltant del 30% de la població i el 9% de llars gaudeixen d'accés a Internet a Bolívia. El nombre no és alt; tanmateix, la seva qualitat mostra un panorama encara pitjor: només el 0,7 de cada 100 disposa de connexions de banda ampla.

Mario Durán, blocaire i activista resident en El Alto, indica al seu blog [es] que caldria respondre “no” a la pregunta 17 si s'accedeix a Internet mitjançant un USB de banda ampla o un telèfon mòbil.

Una multitud de respostes a favor i en contra del seu argument en vingueren com a conseqüència de compartir la seva opinió als mitjans de comunicació socials.

Eliana Quiroz, una coneguda activista digital, comentava en una discussió oberta [es] a la pàgina de Facebook de la campanya “Más ancho de banda para Bolivia”:

Añadir más preguntas es caro y como no consideran que la conexión a Internet sea estratégica, pues no incluyeron nada. La pregunta está como está y asi nomás hay que responderla. Para el siguiente censo espero que haya una bateria de preguntas acerca de Internet. Habra que hacer lobby y activismo cuando corresponda.

Tot i les mancances de les preguntes del cens, Grover Yapura (@GroverYapura) [es] afirma a través del seu compte de Tuiter:

@GroverYapura: #Censo2012, solo hay una opcion el 21: Ser contado y ayudar a contar #Bolivia

Els mitjans de comunicació majoritaris i ciutadans informen activament sobre el Cens Nacional de Bolívia per mitjà de les etiquetes #Censo2012 [es] i #CensoBo [es].

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.