Setge al Parlament portuguès: “Aquest no és el nostre pressupost”

Aquesta entrada forma part de la nostra secció Europa en crisi 

El 15 d'octubre de 2012 va tenir lloc un setge al Parlament portuguès [pt], el mateix dia en que el govern va presentar oficialment el pressupost estatal de 2013 [pt] al President del Parlament. La proposta de projecte, que s'espera se someta a votació el 31 d'octubre, revela una creixent austeritat i retallades al sector públic com ara la salut (-17 %) i l'educació (-14.5 %), la cual cosa condueix a més atur [pt] i a l'empobriment de la població.

A Tuiter, a Facebook i als blocs a molts els va sorprendre [pt] la falta de cobertura en televisió i van criticar [pt] les notícies partidistes i sensacionalistes sobre la manifestació que va tenir lloc davant el Palau São Bento (seu de l'Assemblea de la República). Mentrestant, els ciutadans feren la notícia amb els seus propis mitjans, retransmetent en directe els esdeveniments i tuitejant amb el hashtag #OE13 (de “Orçamento de Estado 2013″, Pressupost Estatal de 2013).

Un vídeo del Ministério da Verdade (Ministeri de la Veritat) a Youtube resumeix el setge, que va començar a les 6 de la vesprada:

"Several thousand people gather in front of the Portuguese parliament to demand the resignation of the government following the announcement of a new budget." Photo by Xavier Malafosse copyright Demotix (15/10/2012)

“Diversos milers de persones es reuneixen davant el Parlament portuguès per exigir la dimissió del govern després de l'anunci d'un nou pressupost”. Foto de Xavier Malafosse, drets d'autor Demotix (15/10/2012)

João Paulo Pedrosa, al blog Praça Stephens, escriu [pt] les seves impressions sobre els “joves pacífics” que es va trobar davant el Parlament:

São, todavia, jovens à rasca, à rasca com as dificuldades do momento, o desemprego, a precaridade, a insegurança do presente e, sobretudo, o medo do futuro e é para eles que todos temos que ajudar a encontrar respostas.
Há contudo, bem expressa na barraquinha de comes e bebes que lá foi instalada, uma certa utopia de igualitarismo social que, infelizmente, não faz parte dos nossos tempo cruel e implacável. Vivemos, pois, um tempo péssimo, pena que seja logo o nosso. Mais que felicidade, hoje, a palavra mágica, é esperança.

No obstant això, són els que sobreviuen amb prou feines, sobreviuen tot i les dificultats del moment, atur, precarietat, la incertesa del present i, sobretot, la por pel futur i és per ells que tothom ha d'ajudar a buscar respostes.
Tanmateix, trobem certa utopia d'igualitarisme, ben expressada a la petita parada de menjar i beguda que estava allà instal·lada, que desafortunadament no forma part del nostre temps cruel i inexorable. Vivim, doncs, un temps espantós, quina pena que sigui nostre. Avui, més que felicitat la paraula màgica és esperança.

"A man wears a mock 'Pinocchio' nose as thousands gathered outside the Portuguese parliament to demonstrate against renewed austerity measures introduced by the Portuguese government." Photo by Violeta Moura copyright Demotix (15/10/2012)

“Un home porta posat un nas fals de ‘Pinotxo’ mentre milers de persones es reuneixen davant el Parlamente portuguès per manifestar-se contra les mesures d'austeritat aprobades pel govern portuguès”. Foto de Violeta Moura, drets d'autor Demotix (15/10/2012)

"Don't fuck my job". Photo by Xavier Malafosse copyright Demotix (15/10/2012)

“No es carreguin el meu treball”. Foto de Xavier Malafosse, drets d'autor Demotix (15/10/2012)

En altre vídeo de André Matos Cardoso en Vimeo, s'escolta als manifestants cridar consignes com ara “el poble unit mai serà vençut”:

"Naked demonstrators protest among a couple of thousand who gathered outside the Portuguese parliament to protest renewed austerity measures introduced by the Portuguese government. " Photo by Violeta Moura copyright Demotix (15/10/2012)

“Manifestants nus protesten entre milers de persones que es reuniren davant el Parlament portuguès per queixar-se de les noves mesures d'austeritat aprobades pel govern portuguès “. Foto de Violeta Moura, drets d'autor Demotix (15/10/2012)

"Riot police monitor protests as a fire burns in front of the parliament building as demonstrations take place over government imposed austerity measures designed to ease Portugal's economic and financial crisis". Photo by João Caetano copyright Demotix (15/10/2012)

“Els antidisturbis controlen les protestes mentre es crema una foguera davant el Parlament i els manifestants prenen el lloc a causa de les mesures d'austeritat aprobades pel govern per atenuar els efectes de la crisi econòmica i financera de Portugal”. Foto de João Caetano, drets d'autor Demotix (15/10/2012)

El filòsof i investigador Porfírio Silva explica, al seu blog Machina Speculatrix, perquè està en contra de la idea del setge al parlament:

Se querem ser realmente imaginativos, façam um parlamento alternativo para um orçamento alternativo. Peguem na proposta do governo (quando existir), discutam alterações concretas e aprovem-nas, façam-nos saber do resultado para alimentar o debate entre os cidadãos. Prometo que nem vou analisar as credenciais “representativas” de tal “parlamento alternativo”: apenas analisarei o orçamento “popular” daí resultante, pelo seu próprio mérito.

Si voleu ser enginyosos de debò, feu un parlament alternatiu per a un pressupost alternatiu. Agafeu la proposta del govern (si n'hi ha cap), debatiu les esmenes específiques i aprobeu-les, feu-nos saber el resultat per alimentar el debat entre els ciutadans. Promet que ni tansols analitzaré les credencials “representatives” d'aquest “parlament alternatiu”: només examinaré el pressupost “popular” que surti de tot això, pels seus propis mèrits.

Els internautes inunden amb comentaris el mur de l'esdeveniment a Facebook creat el 15 d'octubre (amb gairebé 4500 participants), i s'ha creat un nou esdeveniment pel 23 d'octubre, per organitzar una “Assemblea del setge” i determinar l'agenda de les futures accions.

Aquesta entrada forma part de la nostra secció Europa en crisi

 

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.