Espanya: Les delícies del Ministre d'Educació

El Ministre d'Educació, Cultura i Esports d'Espanya, José Ignacio Wert, ha provocat una polèmica darrere una altra des que va arribar al seu càrrec fa poc menys d'un any. És per això que és el ministre més poc valorat [es] de tot el govern. En una sessió parlamentària de fa unes setmanes, en un moment delicat en el qual els partits nacionalistes revifen la controvèrsia sobre la independència de Catalunya, Wert va dirigir les següents paraules al diputat Francesc Vallès:

El nostre interès és espanyolitzar els alumnes catalans i fer que se sentin tan orgullosos de ser espanyols com de ser catalans.

Aquesta frase va aconseguir que les etiquetes #wert i #EspañolizarEs fossin tendència aquell mateix dia:

@ElPolisemico: #EspañolizarEs matar braus, ser fidel a la Pantoja, deixar via lliure a la corrupció i reprimir manifestacions

@melycamento#EspañolizarEs cridar “Yo soy español español” [Jo sóc espanyol espanyol] portar la bandera d'Espanya al polo, cinturó i polsera i després defraudar a Hisenda.#OLÉ

@ElExpecial: ÚLTIMA HORA: El ministre Wert serà la persona encarregada del canvi d'hora del 28 d'octubre: a les 2 de la matinada serà el 1939.

Rocky Horror dóna un punt realista a la qüestió:

@helenanito: Espanyolitzar els Beatles tot cantant “All I need is work”

El Ministro de Educación español, José Ignacio Wert. Foto del blog Cinereverso.org

El Ministre d'Educació espanyol, José Ignacio Wert. Foto del bloc Cinereverso.org

En una Espanya cada cop més deprimida i amb retallades més grans en tots els sectors socials, l'educació és un tema que preocupa tothom. En els pressupostos per al curs 2012/2013, l'educació ha patit una retallada de gairebé un 22% [es], mentre que l'entrada en vigor al mes de setembre de les noves taxes de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) ha suposat que el tipus que s'aplica al material escolar pugi 17 punts [es], de manera que es passa del superreduït (4%) al general (21%). Encara que els llibres de text continuïn tributant un 4% d'IVA, s'ha reduït un 70% del pressupost d'ajudes per a la compra de llibres de text, cosa que significa que moltes famílies han hagut d'assumir aquesta despesa. I no és l'única cosa afectada per les retallades, atès que també s'han reduït les partides assignades als menjadors, el transport escolar i les beques.

El ministre afirma que no s'ha augmentat el nombre d'alumnes per aula, sinó que s'ha «flexibilitzat en un 20%» [es]. I considera que el canvi és bo [es] per als nens:

Perquè s'ha de tenir en compte que a l'escola, a més d'aprendre, els nens també se socialitzen, es comuniquen amb altres nens, tenen experiències formatives diferents… que són molt difícils si el nombre és molt petit.

També diu que «no és cert que hagin disminuït les beques», encara que de fet s'hagi disminuït en 185 milions d'euros la quantitat destinada a aquestes ajudes. Sobre l'augment de les taxes universitàries, el ministre ha declarat:

Que la família no té recursos per fer front al pagament d'aquestes taxes? Evidentment ens podem trobar amb algun cas, però no tenir recursos, torno a preguntar, què vol dir? que no es volen dedicar, eh, recursos a l'educació en detriment de la possibilitat d'utilitzar els recursos en altres coses.

Davant la degradació del sistema educatiu, el Sindicat d'Estudiants va convocar una vaga de 72 hores per als dies 16, 17 i 18 d'octubre, convocatòria a la qual també es va sumar la Confederación de Padres y Madres de Alumnos (CEAPA). El ministre va titllar els pares d'«irresponsables» i va criticar la CEAPA per donar suport a la vaga [es]:

 el fet que una associació de pares i mares se sumi a aquesta vaga és insòlit i francament contrari a l'obligació que tenen els pares de procurar la millor educació per als seus fills

Perquè segons diu:

es tracta d'una vaga política inspirada en els supòsits de l'extrema esquerra més radical antisistema.

Aquestes declaracions han fet que al bloc De mamas & de papas del diari El País aparegués una carta de Cecilia Jan titulada «Querido ministro Wert…»[Benvolgut ministre Wert…]:

Manifestación de padres en el mes de junio. Foto de Arriel Domínguez en arainfo.org.

Manifestació de pares el mes de juny. Foto d'Arriel Domínguez a arainfo.org.

Em presento, sóc una d'aquelles mares radicals extremistes i antisistema que han decidit que demà no portaran els seus fills a l'escola. (…)

Señor Wert, prou. Ja n'hi ha prou de tractar els pares com uns estúpids amb consells com “reutilitzar els llibres” si no els podem pagar. Com si no se'ns hagués passat pel cap. Com si sempre fos possible. O amb eufemismes com ara “el nombre d'alumnes per aula no augmenta, es flexibilitza”. (…)

Ja n'hi ha prou de retallar el professorat. Ja n'hi ha prou de segregar aquells que vagin endarrerits. Ja n'hi ha prou de fomentar la desigualtat amb la reducció de beques i l'augment de les taxes. Si realment li interessa millorar la competitivitat de les generacions futures i treure'ns del primer lloc en fracàs escolar a Europa (…)

O como diu San Tiago al Twitter:

@San_Tiago: Al meu fill autista li retallen un 40% d'ajudes i l'irresponsable sóc jo per portar-lo a les manis [manifestacions] i fer vagues http://alasombradeltomate.es/2012/10/18/ministro-wert/ …#ParemosLeyWert

No obstant això, encara que el ministeri que encapçala Wert hagi retallat a tots els àbmits de la cultura, l'educació i l'esport, el ministre va anunciar el mes de juny la creació d'una comissió de treball [es] per elaborar un Pla Nacional de Foment i Protecció de la Tauromàquia que dedicarà una quantitat que encara no es coneix a subvencionar i fer publicitat de les associacions taurines. Aquest recolzament als braus va fer que la revista El Jueves el nomenés «Gilipollas de la Semana» [es], cosa que va guanyar-se aquest comentari de CorrePayo, Lapoli

DADA LA COMPENTENSIA (sic) DE ESTE MINISTRO PROPONGO NOMBRARLE PARA EL GALLARDON DE JILIPOYAS DEL AÑO! PD: PERDONEN LAS FALTAS ESQUE ME SIENTO ATRAS Y CON MIS 50 COMPAÑEROS NO ENTIENDO BIEN NADA ^^

[Degut a la competència d'aquest ministre proposo nomenar-lo al Gallardon de Jilipoyas de l'any! PD: Perdonin per les faltes però és que m'assec al darrere i amb els meus 50 companys de classe no entenc res]

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.