Guatemala: Estat de setge degut al conflicte causat per una central hidroelèctrica

Aquesta entrada forma part del seguiment que fa Global Voices dels Drets dels Indígenes [en].

El govern de Guatemala ha declarat l'estat de setge a Santa Cruz Barillas, com a conseqüència de les manifestacions i enfrontaments provocats per la mort d'un líder de la comunitat que s'oposava a la construcció d'una central hidroelèctrica. Els ciutadans d'aquesta comunitat han utilitzat els blocs i les xarxes socials per informar d'aquest conflicte.

Santa Cruz Barillas es troba a Huehuetenango [en], una de les regions més diverses de Guatemala, on viuen els membres  de com a mínim quatre comunitats d'indígenes, i on els habitants de parla espanyola són una excepció més aviat que una norma. També és el lloc [en] on membres de l'exèrcit van ser els autors dels actes més cruels i violents de genocidi dels anys 1980.

El procés de pau i de reconciliació no va arribar mai en aquella regió, en algunes de les massacres d'aquells temps no hi va haver sobrevivents. També és una de les regions més pobres, amb un índex de malnutrició infantil del 79,7% [es].

La comunitat en contra de la planta hidroelèctrica

Els disturbis van començar amb un conflicte entre l'empresa espanyola d'energia Hidralia Energia [es] (@HidraliaEnergia) [es]  i els habitants de Santa Cruz Barillas. Segons el web de l'empresa, el projecte compleix [es] amb les regulacions ambientals. No obstant això, l'empresa no va demanar l'aprovació de la comunitat per construir la central hidroelèctrica.

Tota la comunitat [es], mitjançant els seus representants legítims i el Consells de Desenvolupament Comunitari (COCODE), s'ha oposat a la central hidroelèctrica, afirmant que perjudicarà greument l'entorn del riu Cambalan, com s'informava en un portal de notícies de Santa Cruz Barillas [es]. El mes d'octubre del 2011, els líders de la comunitat van condemnar [es] and rebutjar el projecte públicament, i durant els mesos posteriors la confrontació ha augmentat.

Anys enrere, el 2007, més de 46.000 membres de la comunitat ja havien votat en contra de les empreses mineres i hidroelèctriques amb una consulta pública.

Picture by SantaCruzBarillas.org under a Creative Commons License

Imatge de SantaCruzBarillas.org amb Llicència Creative Commons

Els últims dies d'abril del 2012, la notícia de l'existència de mines antipersones al voltant de l'empresa hidroelèctrica, per protegir-la de qualsevol temptativa de sabotatge, va donar lloc a una sèrie de protestes en les quals els ciutadans expressaven la seva preocupació i demanaven que l'empresa fos allunyada de la comunitat. Els manifestants van denunciar el camp de mines a la comissaria de policia, i dies més tard van demanar la protecció o la intervenció de l'exèrcit.

La divulgació dels mitjans ciutadans

Malgrat tenir una connectivitat limitada, una electricitat inestable i un aïllament geogràfic -o potser degut a l'últim factor- Santa Cruz Barillas té una mitjans ciutadans de gran qualitat i interactius, que són la clau per entendre la dinàmica i els problemes de la comunitat, sobre tot en moments de tensió.

Durant l'últim cap de setmana del mes d'abril del 2012, els habitants de Santa Cruz Barillas van començar les festes locals anuals amb un concurs de bellesa per triar la reina de la bellesa Q'anjob'al Maya 2012-13, com explicava Pancholon al seu bloc [es]. Diverses d'aquestes activitats fins i tot es van retransmetre online [es], donant una oportunitat a aquells que havien emigrat, principalment a Los Angeles, California, de poder veure les celebracions i també d'assabentar-se de les notícies locals, com per exemple la de la central hidroelèctrica.

Els blocs representen un pont entre aquestes dues comunitats tan llunyanes així com ho fa la xarxa social Barillenses [es], on comparteixen informació, o també Facebook i Twitter (@barillas) [es].

Entre els conflictes entre la comunitat i l'empresa hi havia l'obstaculització de la circulació a peu en una zona pública degut a les obres de l'empresa. Pancholon va explicar l'incident al seu bloc [es] i va afegir-hi una còpia de la denúncia que la comunitat va fer a la policia.

Pancholon també va compartir la seva preocupació [es] sobre la pressió que hi ha sobre els mitjans locals perquè no informin sobre l'incident:

S'ha demanat als mitjans de comunicació de Barillas que no es facin ressò d'aquesta notícia per por a represàlies i que no posin anuncis publicitaris a favor de l'empresa Hidro Santa Cruz. La població de Santa Cruz Barillas ha posat una denúncia al jutjat de pau perquè ha trobat artefactes explosius activats i bombes Claimor a l'entrada del lloc on es construeix la central Hidroelèctrica. Els veïns es dediquen a cultivar les terres i tenen por de trobar més explosius, també han estat objecte d'amenaces, intimidacions per telèfon per part dels treballadors de HIDRO-SANTA CRUZ.

Com s'ha dit abans, un dels líders de la comunitat -Andrés Francisco Miguel- va morir i dos més van ser ferits greument a la cara i els braços després d'aquests esdeveniments. La comunitat va culpar-ne l'empresa. Com que eren les celebracions de les festes anuals del poble, alguns dels presents anaven borratxos i els disturbis van tenir com a conseqüència la destrucció d'instal·lacions públiques i també propietats privades. No se sap del cert si els líders de la comunitat hi estaven implicats o no.

NotiBarillas [es], una de les principals agències d'informació locals a Barillas, informa que el govern va declarar un estat de setge per 30 dies i va restringir, però no cancelar, les festes de la ciutat. També proporcionen una cronologia completa [es] del conflicte i dels esdeveniments que han portat a la situació actual: més de 12 persones han estat detingudes, entre les quals una senyora de 74 anys acusada per possessió d'armes de foc sense llicència.

A través d'aquest bloc, el Consell de ciutadans va demanar [es] l'alliberament dels líders detinguts i va condemnar les declaracions del President que afirmava que les protestes estaven lligades a traficants de drogues i al crim organitzat. Diverses organitzacions socials, com el grup de defensa legal SERJUS [es] i altres organitzacions de la veïna localitat de Ixcan, van demanar [es] una investigació exhaustiva per descobrir qui era el responsable del crim del líder de la comunitat Andrés Francisco Miguel.

Declarar l'estat de setge ha estat una pràctica repetida durant els darrers tres governs quan les autoritats no podien controlar la situació. Mentrestant, els mecanismes de participació ciutadana, on tots els participants poden reunir-se i trobar la millor situació, s'han ignorat durant molt de temps.

El bloc Latin American Social Scientists [es],va publicar una carta oberta al President que va ser signada per dotzenes d'acadèmics coneguts i institucions, en la que demanaven que el President de Guatemala defengués la gent per damunt de les empreses.

Segons el compte de Twitter del govern de Guatemala (@GuatemalaGob) [es] el president va visitar Santa Cruz Barillas el 7 de maig. El seu missatge afavoreix la central hidroelèctrica i culpa el crim organitzat i les desavinences ideològiques del conflicte. També va afirmar que augmentaria el nombre de soldats a la ciutat.

Al comunicat [es] no mencionava l'home que va morir, però mostrava les ferides d'un dels soldats.

Aquesta entrada forma part de la nostra cobertura especial Indigenous Rights (Drets dels indígenes).

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.