Espanya: Madrid es prepara per a l'aniversari “indignat”

Fa un any, els espanyols assistien a la protesta de la ciutadania davant la gestió de la devastadora crisi a la qual han de fer front. La protesta pacífica i antipartidista en contra del poder de les finances i dels polítics va veure néixer un sòlid moviment d’ “indignats” que va sortir al carrer arreu del país i que va acampar à la cèntrica i emblemàtica Plaza del Sol, a Madrid.

Foto: Madrilonia.org

Els camins que porten a la Plaza del Sol, Madrid. Agafada de Madrilonia.org sota Llicència CC BY-SA-3.0.

Ara, després del canvi de govern, la situació continua empitjorant i se sumen nous motius per continuar amb la protesta. Les reformes d'austeritat que afecten la majoria de ciutadans han reforçat considerablement el descontentament general. Creix la voluntat de canvis polítics i socials i d'una major democratització. De la mateixa manera que en la manifestació del 15 d'octubre del 2011, s'espera que la protesta del primer aniversari del 15 M (15 de maig) sigui global [es].

L'aniversari del 15M [es] -que se celebrarà a tota Espanya- promet un mes de maig ple d'iniciatives ciutadanes amb les quals treballen principalment les assemblees de barri, assemblees de poble i els grups ciutadans. Mari Angela, una de les coordinadores, membre de l'Assemblea del barri de Las Letras i del grup de política internacional de Madrid, ens ha informat dels preparatius d'aquest any. Des del mes de febrer es reuneixen i acorden l'agenda temàtica, la programació d'aquest mes i la seva organització. L'objectiu comú és aconseguir la permanència política als carrers de Madrid justificat pel dret de reunió i a la llibertat d'expressió.

La organització d'aquests actes es va posar en marxa el mes de febrer i està coordinada per un grup transversal obert, en el qual treballen diferents grups, membres d'assemblees i diverses comissions. Per a aquesta ocasió s'han constituït quatre grups de treball encarregats de la comunicació i difusió, les marxes del 12 M (12 de maig), la permanència a la Plaza del Sol (al centre de Madrid) del 12 al 15 de maig, i els dies posteriors al 15 M. Les trobades s'organitzen un cop per setmana al centre social Casablanca [es]. Les reunions dels dimecres permeten posar en comú els assumptes tractats pels quatre grups.

El calendari compta amb diverses dates clau. L'1 de maig es va organitzar un dinar popular seguit per una Assemblea al barri madrileny de Malasaña sobre economia. Es van formular propostes, iniciatives i entre els temes tractats hi va haver el rebuig al projecte per crear un Las Vegas europeu a Espanya (EuroVegas), la necessitat d'una feina digna, etc.

El 9 de maig, alguns estudiants d'economia tenen la intenció de quedar-se davant el Ministeri de Sanitat fins el dia 12, dia en el qual tenen previst unir-se a les marxes. També s'ha previst una concentració davant de l'Assemblea de Madrid, el 10 de maig, amb l'objectiu de donar suport a una proposta de llei popular perquè l'aigua sigui un bé públic.

El 12 M és el gran dia. El dia de les manifestacions. De la mateixa manera que el 15 d'octubre de l'any passat, diferents marxes procedents dels 4

Llista del 15 M Barcelona. Agafada de Madrilona.org sota Llicència CC-BY-SA-3.0.

punts cardinals de la ciutat confluiran a la Puerta del Sol. També les diferents Assemblees de poble, essencials en la preparació d'aquest aniversari “indignat”, es trobaran durant el dia per arribar al centre de la ciutat cap a les 21h. A mitjanit, es farà un minut de silenci i la gent reunida a la Puerta del Sol alçarà un mocador blanc com a símbol contra de la violència, les guerres i la guerra econòmica.

La gran novetat d'enguany és la organització d'un Fòrum Social de Madrid, els dies 19 i 20, que inclou tallers, xerrades al carrer i una assemblea conjunta amb la de la Puerta del Sol. Per al dia 26, l'assemblea de Malasaña proposa treballar sobre la celebració política del sorgiment de les assemblees de poble a Madrid.

La Puerta del Sol i els seus voltants acolliran diferents moviments que volen comunicar les seves propostes i iniciatives a través de places temàtiques: la Marea Verde per a l'educació estarà a la Puerta del Sol, la plaça blava en defensa de l'aigua pública ocuparà la plaça Tirso de Molina, la blanca que reclama una salut pública i de qualitat es trobarà a Santa Ana. Altres temes com economia, habitatge, atur, feminisme, medi ambient i cultura també tindran un lloc al centre de la capital.

La gran assemblea final se celebrarà el 15 de maig a les 19h a la Plaza del Sol. Allí, els ciutadans podran dirigir-se al Punt d'Informació fix del 1 al 15 d'aquest mes i cada dia podran participar en les assemblees permanents.

Al bloc d'informació Madrilonia.org [es]:

 El 12M-15M és molt més que una jornada de protesta, és la possibilitat de redescobrir una confiança construïda horitzontalment, de tu a tu. Una confiança que serveixi per posar en marxa formes col·lectives de protecció i sostenibilitat. Tothom és necessari per pensar, proposar, imaginar, crear.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.