Espanya: Barcelona assetjada durant la cimera del Banc Central Europeu

Els dies 2, 3 i 4 de maig es va celebrar la cimera del Banc Central Europeu a Barcelona, que es va convertir en una ciutat assetjada policialment: 8000 efectius es van desplegar a la capital catalana, un total de 2300 policies nacionals i 1200 guàrdies civils, que es van afegir als 4500 Mossos d'Esquadra.

Per a aquesta cimera, des del passat 28 d'abril i fins eld ia 4 de maig, Espanya va suspendre de forma temporal el tractat d’Schengen a la frontera amb França. L'acord de Schengen permet suprimir els controls a les fronteres interiors entre estats europeus i crear una única frontera exterior des d'on s'efectuen els controls d'entrada a l'espai de Schengen d'acord amb procediments idèntics. L'espai Schengen comprèn els estats membres de la Unió Europea, amb algunes excepcions.

Barcelona, ciutat policial. http://t.co/QlZ3g0bJ

@premsaindignada: Jutges per a la Democràcia: «Suspendre Schengen és d'Estat democràtic miop» http://bit.ly/BienvenidoMrBCEweb #bienvenidoMrBCE http://bit.ly/J2ccqP

La mateixa policia ho explicava al seu Twitter d'una manera més que paternalista, tot aivsant a la ciutadania:

@policia: Recordeu: Fins divendres, 4, suspès Tractat Schengen i restablerts els controls fronterers a Espanya i es reforcen a #Catalunya

La suspensió del tractat es deu a consideracions polítiques, donada la possibilitat de que es produïssin altercats durant la cimera entre els anomenats grups antisistema i els membres encarregats de la seguretat durant les jornades. Un desplegament més gran que el que va haver-hi durant les Olimpíades de Barcelona'92, des de franctiradors apostats a l'Hotel Arts, on s'allotgen els consellers, fins a controls aleatoris a la ciutat, aturant a gent pel carrer i registrant les seves bosses sense que s'hagi fet res a priori. Un desplegament d'aquesta magnitud s'ha saldat amb deu detinguts a la frontera, divuit persones a les que s'ha denegat l'accés a Espanya i més de 126.000 persones controlades (comprovant la documentació i fins i tot l'interior del cotxe) quan van intentar creuar la frontera. Es van arrestar a persones amb càrrecs pendents amb la justícia.

Antidisturbis, Barcelona http://pic.twitter.com/o5kLKIhe

Durant la cimera a la ciutat no es van produir els esperats altercats ja que la ciutat havia donat l'esquena als assistents a la cimera, tot i que si hi va haver alguna mena de protesta en major o menor mida:

@Acampadabcn; Recordeu mostrar el vostre rebuig al BCE a les 21:00h en forma de cassolada… Que ens escoltin! http://bit.ly/cassoladaBCE #CassoladaBCE

Durant el 3 de maig es va produir una manifestació estudiantil en contra de les retallades a la universitat pública i contra l'apujada de les taxes de matrícula, manifestació que es va desenvolupar de forma pacífica, però els polítics en càrrec van donar una imatge totalment intimidant en encarregar als antidisturbis que es rodegés als últims manifestants i se'ls dirigís en tot moment d'una manera totalment provocativa com es pot apreciar en aquesta imatge i al vídeo.

Manifestants estudiantils totalment rodejats pels antidisturbis. http://imgur.com/tQ2cc

En un comentari des del compte de youtube del vídeo es pot llegir:

Jo vaig ser allà i t'ho puc explicar Al final d'una manifestació pacífica i sense altercats, un grup reduït de la mateixa manifestació vam decidir seguir-la fins a una universitat de la zona on hi havia menjar i actes pel tema de l'apujada de les taxes universitàries. A l'altura de plaça Catalunya la policia que ens anava perseguint en furgonetes ens rodegen sense cap motiu, ens tanquen amb coacció i ens comencen a gravar i intimidar.

D'aquesta manera es defensa a Espanya el dret de manifestació:

http://www.youtube.com/watch?v=HLVUCGactac

El Banc Central Europeu, amb Mario Draghi en cap, que va ser director executiu del Banc Munidal i vicepresident a Europa de Goldman Sachs, demana a Espanya que segueixi amb les reformes i que perseveri amb les ajudes a la banca. És clar amb qui està el BCE, amb qui està el govern d'Espanya i en quina posició queda la ciutadania.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.