Guatemala: les comunitats indígenes i rurals es mobilitzen per defensar la seva terra

Aquesta entrada forma part del seguiment especial Indigenous Rights [drets dels indígenes].

Milers d'indígenes guatemalencs i campesinos (pagesos) van participar en una marxa de nou dies per defensar la terra, protestar contra els desallotjaments forçosos i donar a conèixer més qüestions que afecten les comunitats rurals. Cultural Survival explica:

Organitzada pel Comité de Unidad Campesino (CUC) [Comitè d'Unitat Camperola], la marxa demana a l'estat de Guatemala i als mitjans de comunicació locals, nacionals i internacionals que parin atenció als afers que afecten la majoria dels indígenes i camperols del país.

La notícia continua:

Els caps del moviment han emès un comunicat de premsa, Declaration of the March for Resistance and Dignity, in Defense of the Earth and Territory [Declaració de la Marxa per la Resistència, la Dignitat i en Defensa de la Terra i el Territori], on han fet les següents peticions (reiteracions d'antigues queixes dels indígenes i camperols de Guatemala):

  • Eliminació del deute agrari imposat per l'estat als grangers; redistribució justa de les terres, que permeti als pagesos tenir almenys un terreny on poder plantar cultius de subsistència.
  • El final dels desallotjaments forçosos, especialment l'actual problema a la vall del Polochic, a la regió d'Alta Verapaz, on s'han desallotjat violentament centenars de famílies de les seves llars, el mes de març del 2011, per utilitzar els terrenys per cultivar-hi plantacions de palma africana i de sucre.
  • El final de la persecució i la criminalització dels indígenes que lluiten pels seus drets, incloent-hi les vuit dones indígenes de San Miguel Ixtahuacán que tenen ordre de captura per haver parlat en contra de la mina Marlin.
  • La cancel·lació de les concessions de mineria, petroli, hidroelèctriques i monocultius agrícoles.
  • Aprovació de lleis al Congrés que beneficiïn les comunitats pobres i indígenes, inclosa la llei 4087, de mitjans de la comunitat, que legalitzaria les ràdios comunitàries.

El fotògraf i blocaire James Rodríguez va publicar un assaig fotogràfic [es] de l'arribada dels manifestants a la ciutat de Guatemala el 26 de març del 2012:

Després de nou dies i 212 quilòmetres, la marxa indígena, camperola i popular en defensa de la mare Terra, contra els desallotjaments, la criminalització i en favor del desenvolupament rural integral va arribar al centre de la capital. Segons alguns membres del Comité de Unidad Campesina (CUC), s'estima que van participar al voltant de quinze mil persones en aquesta novena i última jornada.

Aquestes són algunes de les fotos d'en James, publicades amb el seu permís:

"No a l'explotació dels recursos naturals. No a la mineria."

Si voleu veure més fotos de la marxa a la ciutat de Guatemala, podeu visitar el bloc d'en James Mi Mundo [es].

Aquesta entrada forma part del seguiment especial Indigenous Rights [drets dels indígenes].

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.