Espanya: la vaga general a les ciutats i a les barriades

Aquest apunt forma part de la cobertura especial Europa en crisi.

Actua, surt al carrer, no consumeixis” [es].  Amb aquest eslògan, l'assemblea del barri Los Austrias de Madrid va convocar la vaga general del 29 de març, que va tenir un seguiment multitudinari a tot el país. Aquesta crida directa a l'acció [es] contrasta amb els eslògans dels sindicats, que eren més impersonals –”Volen canviar-ho tot”– i és un exemple de l'esquerda que s'obre en tots els moviments socials entre els convocants oficials i els manifestants sense cap tipus de bandera.

En aquest sentit, el moviment del 15-M ha estat decisiu a l'hora de donar suport a les crides d'una part de la societat civil, organitzada en col·lectius, assemblees de barri i associacions de veïns o d'individus. En aquesta vaga general, el moviment ciutadà ha adoptat unes quantes formes als carrers, a les barriades, a les organitzacions socials i a les xarxes socials.

Una de les iniciatives ha estat la “vaga de consum”. Molta gent va sortir al carrer amb menjar i begudes de casa:

Popular Lunch in favor of the workers' strike in Campo de la Cebada de Madrid. Photo by author Lidia Ucher.

Dinar popular a favor de la vaga de treballadors a Campo de la Cebada de Madrid. Fotografia de Lidia Ucher.

- 14h: Dinar popular – portar el túper per compartir (recorda #vagadeCONSUM, cuina el dia abans).

La intenció era donar suport a la vaga i sortir al carrer sense pagar per consumir menjar en vint-i-quatre hores. Kaos en la Red ens en resumeix els motius:

En principi, la idea és senzilla: una vaga de consum consisteix a no consumir béns ni serveis durant el dia fixat per a la vaga. Dur a terme una vaga de consum respondria a dues de les limitacions d'una vaga general: d'una banda, inclou tothom que no pot fer vaga “laboral” (en realitat, se suposa que només poden fer-la els treballadors per compte propi i, d'aquests, ni tan sols tots); i, d'una altra, deixar de consumir béns, però sobretot serveis, contribuiria d'alguna manera a no forçar ningú a treballar (i així, de passada, contribuir a treure legitimitat a la pràctica de fixar serveis mínims abusius per minimitzar la repercussió de la vaga).

Una de les propostes per donar suport a la vaga de consum era “desendollar-se” per influir en les estadístiques de consum elèctric de les llars en el moment en què es mesurés l'impacte de la vaga.

Una altra proposta del 29-M sorgida de les assamblees de barri era la “vaga de cures i de gènere” [es]:

…la proposta és posar-nos el nostre millor davantal, guants i utensilis amb un cartell que digui “vaga de cures”.  I on farem el piquet? Doncs a les llars. Explicarem què és una vaga de cures i per què és necessària a les senyores que no ho sàpiguen. Ens ajudarem del díptic que adjuntem Díptic: Comando de cures per a la vaga. (És important imprimir-lo a doble cara para tallar-lo per la meitat, feu-ne les còpies que pugueu!!!)

Des dels col·lectius i les assemblees de barri, el 29-M s'ha convertit en una nova data important en l'agenda del moviment, a la qual centenars de persones s'han abocat per organitzar, convocar i mobilitzar milers de persones més. I no es tracta de grans produccions ni de reunions sindicals, sinó d'idees senzilles que poden motivar molta més gent a sortir al carrer i a formar part de les manifestacions d'una altra manera o, potser, de la manera com sempre s'ha fet [es]:

29M in Madrid. Photo by author Lidia Uche

29-M a Madrid. Fotografia de Lidia Uche.

14.00 al Campo de la Cebada (barri de Los Austrias): dinar popular a favor de la vaga laboral, de consum i de cures… Farem una gran cassolada [es].

29M in Madrid. Photo by author Lidia Ucher.

29-M a Madrid. Fotografia de Lidia Uche.

A les xarxes socials s'han obert etiquetes per crear eslògans innovadors sobre la vaga, d'una manera alternativa i creativa [es]: #Pren29M, #29M, #29MalCarrer, #PrenlaVAGA, #Jofaigvaga,#envaga… i #PancartesVaga

Per la seva banda, algunes organitzacions socials han donat suport a la vaga general, com la Coordinadora estatal d'ONG de Desenvolupament, la Plataforma2015imés i l’Aliança Espanyola contra la Pobresa [es]:

…I, a més, el govern clava un cop dur al nostre model social, als pilars de l'estat del benestar: la sanitat, l'educació i les polítiques socials; eliminant o devaluant drets civils importants, com el dret de les dones a la interrupció de l'embaràs, el matrimoni homosexual o els drets d'immigració. Si no s'evita aquesta reducció de drets, presentada de manera fal·laç com a reforma, serem testimonis de la fallida del nostre model de convivència i de la confirmació d'un programa d'acció política sotmès a les exigències dels mercats financers.

 El moviment del 15-M i els sindicats CGT, CNT i Solidaritat Obrera van convocar la manifestació en un lloc i una hora diferents de la dels sindicats UGT i Comissions Obreres. A més, el bloc 15-M va seguir la manifestació fins a la Puerta del Sol per, una vegada acabada, celebrar una assemblea  popular per avaluar la jornada de vaga general.

Aquest apunt forma part de la cobertura especial Europa en crisi.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.