Xina: la nova política immobiliària sacseja el mercat

La nova política de vivenda establerta pel Consell d'Estat el 17 d'abril ha rebut una reacció del públic sense precedents, segons el Southern Weekend. Els analistes i economistes han dit que la política és “la més estricta de la història”.

El Consell d'Estat ha demanat un augment en el preu de les entrades dels préstecs per a segones residències. Els compradors que volen comprar una segona casa de menys de 90 metres quadrats han de pagar una entrada de no menys del 50% del seu valor. La ràtio per a propietats de més de 90 metres quadrats està fixada en no menys del 30%.

Construcció a Guangzhou, Guangdong (foto: Don Weinland)

Construcció a Guangzhou, Guangdong (foto: Don Weinland)

Els préstecs per a la compra de terceres residències s'han deixat de concedir temporalment, de la mateixa manera que els préstecs per a compradors de regions perifèriques que no puguin demostrar que han pagat impostos locals o seguretat social durant un any. Aquesta és la primera política que regula la compra de terceres residències, segons el Southern Weekend.

Les mesures es presenten com un intent de regular i suprimir l'especulació de les immobiliàries, que molts creuen que ha distorsionat els indicadors de la salut de mercat  i ha fet que els preus augmentessin desorbitadament.

Des del 2003, un ampli ventall de polítiques ha acompanyat, encaminat i desencaminat la gran fluctuació del mercat immobiliari xinès. El blocaire Zhu Daming escriu que els defectes en aquest canvi de política de l'abril haurien de ser evidents si ens fixem en els errors garrafals d'anteriors polítiques. I suggereix que la regulació dels préstecs per a segones residències portarà, a la llarga, a una inflació contínua del mercat.

从历史上看,二套房贷政策虽然能够在短时间内扼住市场的脖子,但后来的反弹是更猛烈,二套房贷政策是一项被实践证明是错误的政策。2007年收紧二套房政 策,是导致2008年成交量暴跌的最主要工具,但是,暂时的打压并没有真正解决房地产的问题,反而导致2009年房地产市场的暴涨。

Partint d'una perspectiva històrica, les polítiques relatives als préstecs per a segones residències poden escanyar el mercat en poc temps, però la remuntada consegüent serà més intensa. A la pràctica s'ha demostrat que [aquesta] política és defectuosa. La política més estricta en compra de segones residències del 2007 va ser el principal instrument que va causar la ràpida caiguda de les transaccions el 2008. Però una supressió temporal no pot, de cap manera, solucionar el veritable problema del mercat immobiliari. Contràriament, va causar l'explosiu augment de preus del 2009.

El blocaire Shuoyan Wuji veu que la nova política genera un efecte en les activitats especulatives de la classe mitjana. Diu que, contràriament a la creença popular, la gent amb un poder adquisitiu mitjà pren partit en l'especulació. La nova política pot expulsar-los del panorama, escriu:

首先是首付的提高本身会对投资和投机性购房形成一定的压制。当前参与投资和投机性购房的不仅仅是高收入人群,只要有能力支付首付的一般收入家庭也踊跃的参与其中。面对首付提高,相当于提高了炒房的准入门槛,势必将绝大部分一般收入人群排挤出炒客行列,由此而一定程度的降低市场冲动。

Primer, la pujada de les entrades en si mateixa crearà una quantitat fixa de supressió de la inversió i l'especulació en l'adquisició de cases. Actualment, els qui participen en la inversió i la compra especulativa no són sols persones amb un alt poder adquisitiu. Les llars de la classe mitjana amb prou recursos per pagar una entrada havien participat en aquestes activitats amb entusiasme. L'augment en el preu de les entrades va lligat a un augment en el llindar per a la compra especulativa, i necessàriament farà fora la immensa majoria de la població de les files dels especuladors (i causarà, fins a un cert punt, un impulsiu descens en el mercat).

El blocaire Zhu Daming no hi està d'acord. Escriu que els especuladors es busquen la fluctuació que la política, inevitablement, crearà.

为什么炒房客不惧信贷收紧呢?最主要的因素是,他们对于政策制造波段很有心得,而且,他们的资金通常是很大,贷款不贷款都无所谓。

Per què els especuladors no tenen por de l'augment en la restricció de préstecs immobiliaris? Els factors principals són que ells tenen coneixement de l'agitació que crearà aquesta política, i que els seus recursos financers són normalment força elevats. [Els seus recursos són] indiferents a la disponibilitat de préstecs.

El blocaire Yu Fenghui escriu que la nova política efectivament amenaçarà grups amb interessos personals al mercat. Però troba que aquests grups estan preparats per contrarestar les mesures que pretenen disminuir els seus beneficis.

…必须清醒认识到,楼市新政绝不会一帆风顺,巨大阻力将会逐步出现。这么大的调控力度,这么重的拳,将会伤及从房地产中获得多少年巨大利益、已经结成同盟的特殊利益集团。这些特殊利益集团绝不会甘心,绝不会坐以待毙,绝不会眼睁睁看着自己的既得利益被夺去。一定会绞尽脑汁、使出浑身解数抵制、反对甚至反扑楼市新政,竭力合谋维护特殊利益集团的利益。笔者预计在楼市新政进入实施阶段,取得初步效果时,这些特殊利益集团就会出招。

El que s'ha d'admetre clarament és que la política del mercat immobiliari no serà tot flors i violes. Progressivament s'anirà materialitzant una gran resistència. Un cop tan dur provinent d'aquesta poderosa regulació perjudicarà els grups amb interessos especials que ja han format aliances i que han recollit grans beneficis del mercat. Aquests interessos especials no seran els menys satisfets. Segur que no es quedaran amb els braços plegats, mirant amb els ulls oberts com taronges com els seus interessos personals es veuen frustrats. Segur que s'hi trencaran el cap i faran tot el que sigui al seu abast per resistir, oposar-se i, fins i tot, contraatacar la política de mercat en un esforç coordinat per preservar els seus interessos. L'autor prediu que quan la política es dugui a terme i causi els primers efectes, serà quan aquests grups amb interessos especials mouran fitxa.

Grups amb interessos especials a banda, el reportatge del Southern Weekend afirma que els efectes en els petits inversors han estat instantanis. D'acord amb el reportatge, entre el 15 i el 18 d'abril una companyia immobiliària de Pequín va experimentar una davallada del 40% en l'inventari, però un 80% de davallada en els compradors.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.