Japó: la controvèrsia de la pesca de balenes

Pocs dies després que The Cove guanyés l'Oscar al millor documental i que atragués l'atenció del públic i dels mitjans de tot el món sobre el tema de la pesca de cetacis, el líder del grup antibaleners Sea Sheperd, Peter Bethune, va ser arrestat a Tòquio. I va fer revifar la controvèrsia entre el Japó i Austràlia-Nova Zelanda.

L'activista del grup de protesta és acusat de violació de la propietat privada, per haver abordat un balener japonès al mar del Sud al febrer mentre intentava fer un arrestament civil del capità per haver enfonsat el vaixell de Sea Sheperd un mes abans (tal com havia informat anteriorment a Global Voices Kevin Rennie).

Ady Gil. De Flickr id: james975.

Tot i que el programa de pesca de balenes del Japó és autoritzat només per a finalitats científiques i la majoria de japonesos no consideren la carn de balena el seu plat preferit, la col·lisió amb la nau antibalenera de Nova Zelanda ha aixecat un cert sentiment de nacionalisme, tot i que dèbil, al país.

Però els sentiments “jingoístics” són també evidents en l'anunci de Peter Bethune a la web oficial de Sea Shephers.

El balener japonès Shonan Maru 2 ha arribat avui a Tòquio amb el primer presoner de guerra de Nova Zelanda transportat al Japó des de la Segona Guerra Mundial. Tan bon punt ha trepitjat territori japonès, el capità Bethune s'ha reafirmat com un heroi nacional a Nova Zelanda i com un heroi internacional a Austràlia, França, la Gran Bretanya, els Estats Units i més països, els ciutadans dels quals condemnen les contínues activitats il·legals de pesca de balenes d'aquest vaixell japonès.

Al Japó, hi ha qui pensa que les activitats antibaleneres de Nova Zelanda i Austràlia són un atac a la cultura gastronòmica del seu país, i es pregunten per què la carn de balena s'ha de prohibir i la de vedella o la de porc no. Això posa en relleu la polèmica diferència entre matar animals discutiblement intel·ligents o animals no intel·ligents.

En alguns casos, els mitjans japonesos han donat una importància creixent a l'onada de polèmica sobre la qüestió. En James, de Japan Probe, escriu sobre el xou de l'emissora japonesa NTV Bankisha, que comenta el tema del Sea Sheperd. A la primera part del xiu diu que l'atenció es va enfocar a analitzar el pressupost i les fonts de finançament de Sea Shepherd.

La segona meitat del vídeo és sobre el següent objectiu del Sea Shepherd: la pesca de tonyina d'aleta blava al Mediterrani. Sembla que molts països han unit esforços per prohibir la pesca d'aquesta espècie, i com que el 80% del peix es ven al mercat japonès, s'interpreta com un altre atac a les tradicions culturals japoneses.
Juntament amb els reporters, a l'estudi hi ha un director d'art que fa màrqueting per a moltes marques famoses del Japó, i un jurista. El jurista destaca que a Amèrica se solien matar balenes per l'oli. També pensa que la posició nord-americana respecte a la pesca de balenes al Japó és influïda per una hostilitat subjacent que el “món blanc” [白人社会] sent pels japonesos. El director d'art pensa que el Japó necessita presentar més bé el seu cas al món, perquè moltes persones enaltres països no entenen per quin motiu els japonesos mengen carn de balena.

2008-12-26 Encontre amb un balener japonès. De Flickr id:guan

Tanmateix, Masablog no està d'acord amb aquells qui usen la cultura gastronòmica com un contraargument, perquè el considera reduccionista.

何となく日本たたきのようにこの問題をとらえていたが、ちょっと違うみたいだなあ。
日本人の反論としてよくあるものに、じゃあアメリカ人は牛を食べるが、それと何が違うんだ?鯨を助けても牛の数が減るだけだ、というものがある。これに対しては、単に鯨は知能が高いからかわいそうだということではなく、殺すのに時間がかかるので人道的に問題があるという議論があるようだ。

Anteriorment, havia considerat aquesta qüestió com si tingués alguna cosa a veure amb els sentiments contra el Japó, però aquest semblar que no és el cas.
Com a contraargument, alguns japonesos es pregunten quina diferència hi ha entre els nord-americans menjant vedella [i els japonesos menjant balena]. Un altre és que, fins i tot si les balenes estan protegides, això simplement farà que disminueixi el nombre de vaques. Tanmateix, la discussió real sembla ser humanitària, tenint en compte que comporta més temps matar una balena. La qüestió no tracta sobre si les persones són empàtiques amb les balenes per la seva més gran habilitat mental.

L'Akki diu que condemna els mètodes utilitzats pel grup animalista.

私自身は捕鯨については賛成も否定もしませんが
(いまどきの高価な鯨を食べるようなお金もないですし)
彼らのやり方は、どう理由があろうがはなはだ迷惑な行為であり
危険であります。本当にケガ人が出たらどうするつもりなんだろう。

Personalment, no estic d'acord amb la pesca de balenes ni tampoc en desacord. (No tinc prou diners per menjar carn de balena, de tota manera.) Tanmateix, els seus mètodes, independentment de quin sigui el tema, són senzillament problemàtics i perillosos. Què faran si algú pren mal?

El blocaire australià Youngmarxist demana una revisió acurada de les normes de la Comissió Internacional de la Caça de Balenes (IWC), que haurien de regular la pesca de balenes a escala internacional.

Estan arribant als mitjans informes sobre esborranys d'esmenes per a les lleis internacionals de la pesca de balenes que han de fer que el Japó i els altres països que pesquen balenes compleixin les normes de la Comissió Internacional de la Caça de Balenes. Les esmenes, efectivament, permetran a països que ja maten balenes continuar fent-ho amb l'aprovació de l'IWC, sempre que se'n limiti el nombre. Els límits exactes encara s'han de decidir i, evidentment, només s'aplicaran si l'esborrany d'esmena s'aprova.
Si aquest pla acaba amb la ridícula hipocresia que es tracta de pesca de balenes “científica”, millor encara. No hi ha cap raó per la qual les balenes hagin de ser tractades de manera diferent de cap altre recurs. Les balenes s'han de gestionar adequadament, de manera que no se les porti imprudentment a l'extinció, però no hi ha cap bona raó moral per donar privilegi als “drets” de les balenes per damunt del dret dels humans de caçar-les.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.