El Dia d'Ada Lovelace: celebració de les dones per la tecnologia i la transparència al món

Inspirats per l’entrada de l'Ellen Miller al bloc de la Fundació Sunlight, que destaca la feina de dones que fan servir la tecnologia per promoure la transparència als Estats Units, hem decidit engrossir la llista parlant d'unes quantesdones de tot el món involucrades en l'ús de la tecnologia per fer els governs més transparents i responsables. Els perfils següents, els ha escriut i documentat Renata Avila, la cap de Creative Commons Guatemala, directora de Primer Palabra i la nostra investigadora de l'Amèrica Llatina de parla hispana a la Xarxa de la Tecnologia per la Transparència.

A Mèxic, Irma Eréndida Sandoval encapçala un laboratori que documenta la corrupció i investiga les millors polítiques de transparència. El Laboratori de Documentació i Anàlisi de la Corrupció i la Transparència a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) és una de les institucions més prestigioses a l'Amèrica Llatina.

A Islàndia, la parlamentària Birgitta Jónsdóttir promou la Iniciativa Islandesa pels Mitjans Moderns, una proposta per crear un refugi mundial segur per al periodisme d'investigació a Islàndia, que pretén millorar la llibertat d'expressió i la transparència a tot el món protegint els organismes de control i els delators de la censura i la difamació.

És important no sols aprovar bones lleis per promoure la transparència i l'obertura, sinó també que protegeixin un país lliure de tornar-se menys transparent. Una activista alemanya, Franziska Heine, va engegar la petició electrònica més reeixida de la història d'Alemanya, amb l'objectiu de prevenir una llei que havia de donar a la policia el dret de crear i mantenir llistes de censura amb webs que serien blocades pels proveïdors d'internet. La van signar més de 134.000 persones. Franziska forma part del moviment anticensura i està involucrada en activitats i organitzacions que lluiten contra la vigilància, l'extracció de dades i més amenaces als drets civils.

Però amb bones lleis i ciutadans proactius no n'hi ha prou. També és important que hi hagi lleis que permetin a les dones de tot el món entrar en acció i promoure la transparència. Margarita Padilla, una enginyera en tecnologies de la informació i exdirectora de la revista Mundo Linux, marca la diferència. Padilla crea i manté sistemes amb un enfocament social i també promou l'obertura amb la pàgina Sin Dominio.

Mercedes de Freitas, de Veneçuela, és la directora executiva de Transparencia Venezuela, la secció local de Transparency International i extreballadora d’Ashoka Changemaker per la seva tasca en la promoció de la participació cívica per fer augmentar la responsabilitat del govern.

Són, segurament, sols uns quants exemples de dones de tot el món que fan servir ara mateix la tecnologia per lluitar contra la corrupció, millorar l'actuació de les institucions i crear més bones polítiques per involucrar els ciutadans i demanar responsabilitats als funcionaris públics. Tal com apunta un article recent d'Alexandra Starr, tant el camp de la tecnologia com el del govern han exclòs durant molt de temps les dones de la participació, malgrat el seu impressionant historial d'intents per acostar-se tant a la política com a la tecnologia amb més realisme i tacte que els seus companys homes.

Les companyies de software i els parlaments del món encara són dominats majoritàriament per homes, però això canvia ràpidament gràcies a una nova generació de dones tecnòlogues, activistes i polítiques. Seria injust si no es destaqués la feina de les nostres investigadores i ressenyadores de recerques, que s'ha de dir que han demostrat ser les membres més treballadores del nostre equip a la Xarxa de la Tecnologia per la Transparència.

Renata Avila, que ha escrit els perfils de totes les dones esmentades en aquest article, és advocada, activista pels drets humans, la líder regional de Creative Commons Guatemala i la directora de Primer Palabra. Ha treballat amb la Rigoberta Menchu Tum Foundation, la Universitat de Harvard, Public Voice i Dones en Seguretat Internacional. El seu Twitter és: @avilarenata

Sopheap Chark és una estudiant graduada en estudis de la pau a la Universitat del Japó. Alhora, dirigeix la Xarxa de Joves Cambodjans pel Canvi, que mobilitza joves activistes de tot el país. Anteriorment havia estat delegada de defensa al Centre Cabodjà pels Drets Humans (CCHR), on ajudava a dirigir la Black Box Campaign per lluitar contra la corrupció policíaca a Cambodja. El seu Twitter és: @jusminesophia

Rebekah Heacock actualment és candidata de màster a l’Escola Universitària d'Afers Internacionals i Públics de Columbia (SIPA), on estudia la relació entre les TIC i el desenvolupament i edita el bloc de la SIPA, The Morningside Post. Anteriorment vivia i treballava a Uganda, on va codesenvolupar i dirigir una sèrie de conferències sobre el desenvolupament de la postguerra per a estudiants universitaris d'Amèrica i l'Àfrica. El seu Twitter és: @rebekahredux

Manuella Maia Ribeiro s'ha graduat recentment en Gestió de Polítiques Públiques a la Universitat de São Paulo, al Brasil. Des del 2007 ha investigat la manera com els governs poden promoure la transparència, la responsabilitat i la participació a través de l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. El seu Twitter és: @manuellamr

Namita Singh és una investigadora i assessora centrada en els mitjans participatius. Ha estudiat els mitjans de massa i la comunicació de massa a la Universitat de Delhi, a l'Índia, i té un màster d'Arts en Treball Social de l'Institut Tata de Ciències Socials de Mumbai. La Namita començarà aviat el seu doctorat al Regne Unit sobre els processos i l'impacte dels vídeos participatius. El seu Twitter és: @namitasingh

Carrie Yang és una estudiant de postgrau que estudia nous mitjans a la Universitat Xinesa de Hong Kong. La seva recerca se centra en el periodisme ciutadà i el desenvolupament de productes dels nous mitjans. Va estudiar anglès a la Universitat Guangdong d'Estudis Estrangers a Guangzhou, a la Xina. El seu Twitter és: @Carrie_Young

Sylwia Presley és una blocaire, fotògrafa i activista apassionada pel màrqueting del sector no lucratiu als mitjans socials, i els mitjans socials per al canvi social. Ha organitzat nombrosos esdeveniments, incloent-hi el Barcamp Transparency UK l'estiu passat a Oxford (Anglaterra), que espera que es repetirà en alguns altres països europeus aquest any. El seu Twitter és: @presleysylwia

Aparna Ray és una assessora en investigació qualitativa independent de professió, amb un gran interès per les persones, les cultures, les comunitats i els mitjans i el programari social. Escriu tant en anglès com en blanga, la seva llengua materna, i cobreix els blocs en bangla a Global Voices. El seu Twitter és: @aparnaray

Laura Vidal és una veneçolana que estudia Ciències de l'Educació a París, França. Escriu un bloc a Sacando la Lengua sobre llengües, literatura i interaccions a la societat, i creu fermament que cada cultura és única i important, i considera que l'estudi de les cultures és com un mirall de la nostra pròpia cultura.

Coneixeu més dones que treballin en els camps de la tecnologia i la transparència? Si us plau, deixeu les seves webs, blocs i comptes de Twitter a la secció de comentaris.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.